新手想買單反

作者: corina 发表于 2010-12-16 20:13:54
4908 41
我部dc仔諗住比家姐用,心思思想學單反,請問六千蚊上下,有乜好介紹,謝謝~
milan080320 發表於 2010-12-16 21:20:06 |顯示全部樓層
corina 發表於 2010-12-16 20:13
我部dc仔諗住比家姐用,心思思想學單反,請問六千蚊上下,有乜好介紹,謝謝~  ...

大路少少
canon或nikon
初玩由kit set開始,以後再添購鏡頭
以你的筆值,可以買到以下kit set
c家:450d, 500d, 550d
n家:d3100, d5000, d90
如果有朋友是資深玩家,不仿找他帶你挑選二手相機和鏡頭
由其玩c家的,二手市場有很多便宜大碗的好鏡頭
n家的機身,我個人覺得札實過c家的
孖吉 發表於 2010-12-17 08:47:51 |顯示全部樓層
其實可以睇吓身邊 d friend 用 c系 定 n系,買埋同一系,有得同 friend 互借 來玩,交流心得又易啲。好多時玩過啲 friend 的鏡頭,覺得好玩才買新鏡都未遲,唔使次次搵自己做白老鼠

corina 發表於 2010-12-17 20:49:46 |顯示全部樓層
回復 milan080320 的帖子

謝謝,買二手都好喎,等我揾下先~
corina 發表於 2010-12-17 20:59:19 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

同學個男朋友係攝影師,不過我同佢唔熟......唔敢問呀... 或者試下二手相機先~
milan080320 發表於 2010-12-17 21:45:28 |顯示全部樓層
回復 corina 的帖子

問啦,當識多個朋友嘛~
孖吉 發表於 2010-12-17 22:38:42 |顯示全部樓層
corina 發表於 2010-12-17 20:59
回復 孖吉 的帖子

同學個男朋友係攝影師,不過我同佢唔熟......唔敢問呀... 或者試下二手相機先~:lovelin ...

二手相機要小心鏡頭有冇花,鏡入面有冇發霉 (好似樹枝咁o既紋),覺光元件有冇花 ... 有個熟少少的朋友一齊睇好 d 喎~
corina 發表於 2010-12-17 23:20:20 |顯示全部樓層

d90好似幾好喎,買新既我又比得比起~
同學個男朋友會好樂意答我既......但好少見到佢~
milan080320 發表於 2010-12-18 22:32:15 |顯示全部樓層
回復 corina 的帖子

nikon d90是中階機
鏡頭方面不要買dx鏡~
以後轉ff機,裝上dx鏡要轉mode用,雖然用得不過像素只剩下500萬
corina 發表於 2010-12-19 22:39:06 |顯示全部樓層
謝謝大家意見,不過我今日行街買咗好多嘢,用埋買相機既錢,我諗我要儲過錢先可以買單反玩.......
八王爺 發表於 2011-4-21 17:28:37 |顯示全部樓層
好耐無見人討論相機了。
我想買部DC去旅行用,唔想攞單反機。
睇緊CANON S95 同 NIKON P300, 真係唔知邊部啱用啲。
睇黎睇去只係價錢差一二百蚊。
corina 發表於 2011-4-21 19:09:14 |顯示全部樓層
回復 八王爺 的帖子

人地話DC仔千萬唔好買NIKON!!!!!!
八王爺 發表於 2011-4-21 23:19:10 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-4-21 12:09
回復 八王爺 的帖子

人地話DC仔千萬唔好買NIKON!!!!!!

哩句嘢已經過咗時。2011年3月 nikon 出咗 p300 後,無人敢再講喇。
Scar 發表於 2011-4-21 23:37:02 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-21 17:28
好耐無見人討論相機了。
我想買部DC去旅行用,唔想攞單反機。
睇緊CANON S95 同 NIKON P300, 真係唔知邊部 ...

Leica v lux20又有無諗過呢?
我都想買部dc出街...唔駛成日帶單反咁重
八王爺 發表於 2011-4-22 07:16:30 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2011-4-21 16:37
Leica v lux20又有無諗過呢?
我都想買部dc出街...唔駛成日帶單反咁重

請問你能否接受dc的畫質呢?
dc的確方便帶出外,但畫質絕對比不上單反的。
只不過有時隨身有部dc,好過用劣質手機影相,而且現時dc有很多即時模式,效果很好,價格又平。
Scar 發表於 2011-4-22 11:28:53 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-22 07:16
請問你能否接受dc的畫質呢?
dc的確方便帶出外,但畫質絕對比不上單反的。
只不過有時隨身有部dc,好過用 ...

dc都有好質素架
不過要過萬...唔捨得~
所以能力範圍內打算買lecia v lux 20 or lecia d lux 4
八王爺 發表於 2011-4-22 21:55:57 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2011-4-22 04:28
dc都有好質素架
不過要過萬...唔捨得~
所以能力範圍內打算買lecia v lux 20 or lecia d lux 4 ...

leica 機好貴,dc唔使用到咁嘅牌子。
Scar 發表於 2011-4-23 20:18:05 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-22 21:55

雖然貴...但係質素好好多
irishuen 發表於 2011-4-24 00:01:06 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-22 21:55

有冇好介紹, 我都想買相機....
八王爺 發表於 2011-4-24 09:06:38 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2011-4-23 17:01
有冇好介紹, 我都想買相機....

IRIS 用開咩機影相呢?
123下一頁