返回列表 發新帖

手工皂配方計算

作者: jellyfishy 發表于 2010-12-13 19:04:47
18383 51
jellyfishy 發表於 2010-12-14 16:50:53 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-12-14 16:40
所以叫佢拎黎賣囉,一來可以幫補下,二來又可以比d真正需要的人用,一舉兩得
p.s. 向上星期濕度卅幾用馬賽皂 ...

咁啱既,我都係咁用法~

賣乜鬼呀,打2kg 皂,好疲倦~
呢幾次都係少少地玩下350g,至多打700g,cross over 分層和渲染.一底皂,分2日打~ 當玩左2次囉~

回復

八王爺 發表於 2010-12-14 17:01:48 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-14 09:47
早排幫個死檔結婚造小禮品,打左七八底2kg的皂.打到傻左~ 
男丁媽媽用過馬賽皂,很喜歡,現在都係 ...

哈... 中毒者言。

仲幫埋人做「過大禮」...笑s我。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-14 17:11:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-14 16:47
早排幫個死檔結婚造小禮品,打左七八底2kg的皂.打到傻左~ 
男丁媽媽用過馬賽皂,很喜歡,現在都係 ...

收回成本都好喎,d料真係一d都唔平,仲有心機................................................
好彩我係小禮物姐,仲係大節先送,慳好多
回復

cklife 發表於 2010-12-15 17:08:25 |顯示全部樓層
水母學打皂既進度真係好驚人,無乜老手教路,自己一直搵資料,一直做。

睇住佢好似加左好勁肥既植物咁...一直開花結果....水母果然係行動派...

=======

長氣係度再講...做皂既朋友記得做好安全措施,唔係就一失足......

話說,之前未住村屋,搬左去一間靚靚屋度住,個廚房係長型,其實夠用,不過為左方便,去買左張入嬙摺枱番黎。

叫人裝好左,點知用左幾之就比我整到變左花面貓。

就係打皂時怕麻煩,無放報紙係面,D皂液彈左落去,佢係白木油叻架....D叻架溶左,顏色變左一撻撻....D木變成一條條毛毛咁化晒出黎。新枱呢....幾肉痛架....仲要入牆....想掉左佢都要搵人番黎拆......
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-15 17:15:04 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-12-15 17:08
水母學打皂既進度真係好驚人,無乜老手教路,自己一直搵資料,一直做。

睇住佢好似加左好勁肥既植物咁... ...

骨afternoon 呀~~ ck ~~
long time no c ~~~~
去左旅行嗎? 唔見左你好多日喇~~~

第一次去菲媽家打皂, 攪皂時無帶手套, 嗱到嘩嘩聲, 見過鬼怕黑, 現在打皂, 次次都好似你咁講, 報紙手套眼鏡通風...
"D木變成一條條毛毛咁化晒出黎" , 係呀~~ 我用即棄筷子攪 NaOH, 次次用完, 好鬼恐怖, 似鬼片d 道具.
回復

cklife 發表於 2010-12-16 15:23:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-15 17:15
骨afternoon 呀~~ ck ~~
long time no c ~~~~
去左旅行嗎? 唔見左你好多日喇~~~

"D木變成一條條毛毛咁化晒出黎" , 係呀~~ 我用即棄筷子攪 NaOH, 次次用完, 好鬼恐怖, 似鬼片d 道具.

我用支溫度計黎攪咋.....反正都要插入去睇溫度嘛....

我係處於冬眠狀態,年年冬天都係咁架喇....
回復

maggielawkm 發表於 2010-12-30 15:19:25 |顯示全部樓層
原來你地近排興玩皂~ 
想當年我前前前前老細有個構思~ 就係去回收餐廳炸完野D 油~ 
處理過後做成汽車用既柴油~ 而BY PRODUCT/ FAIL PRODUCT 好似就係SOAP~
果排我地都不知幾多香碱用呀~
回復

冰兒 發表於 2011-1-3 21:56:46 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-14 09:27
回復 jellyfishy 的帖子

thanks,因為我想查得快d ahma,其實都係新仔一名。

不錯呀!謝謝分享。  
回復

Jesation 發表於 2011-1-14 09:09:49 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-12-15 17:08

睇住佢好似加左好勁肥既植物咁... ...

wow, 好在我好彩,一路响張玻璃大茶几做呢d危險嘢o者。
回復

花無知 發表於 2011-3-4 18:52:01 |顯示全部樓層
各位好,
請幫忙,求助....
有冇人睇到或估到片主用幾多水開氫氧化鈉丫
冇計嘞,我都自知慢性中毒ing
http://www.youtube.com/watch?v=IlfPkMuyRuA
謝謝

哎呀,我今日才發現你呢個問題~ sorry ~~~  發表於 2012-1-17 10:27
回復

曬太陽 發表於 2013-10-15 13:50:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-14 09:23
嘩~ 好有心機~~~~ 好似導師講義一樣咁good!!!  
謝謝分享啊~~~

我想問下油重點計出黎ga?

油重是你預算要做的油脂重量. 例如想做家事皂, 想做1000g 油重的皂, 就加1000g 椰子油, 或重油重1000g的油.  發表於 2013-10-15 13:59
回復

曬太陽 發表於 2013-10-16 14:57:58 |顯示全部樓層
曬太陽 發表於 2013-10-15 13:50
我想問下油重點計出黎ga?

咁即    成品重:油重=1:1 ?
回復