有冇人試過堆肥呢?

作者: hillflower 發表于 2009-10-24 02:10:25
2809 4
請問有冇人試過堆肥呢?我而家試緊一些方法, 仲等緊觀察測試效果....要等好耐, 大家有冇好方法,可介紹一下呢?
Bunnyhop 發表於 2010-9-7 09:04:05 |顯示全部樓層
我試過, 可行. 但不能加入肉類和煮好的食物.
閱讀這帖 http://hkplants.com/viewthread.php?tid=56805&highlight=%E5%A0%86%E8%82%A5
回復

Aileena 發表於 2010-9-30 18:37:20 |顯示全部樓層
有, 試過用膠桶裝住厨餘堆肥, 臭到唔敢再打開...

而家會將D 草堆用厚大膠布冚住吽兩三個月, 再撈入泥用

有時會喺個田度挖個洞, 埋D厨餘, 再冚上泥, 等佢自生自滅...
回復

Raine 發表於 2011-1-20 21:18:30 |顯示全部樓層
回復 hillflower 的帖子

I tried it years ago in my backyard in Toronto and was very successful but I once saw some rats coming out from it.  Since then I haven't done it anymore.  Before I know how to make sure it attracts no rats, I dare not try it again.  Now I have a roof top garden.
回復

Springonions 發表於 2011-7-13 13:44:24 |顯示全部樓層

我的堆肥已做了一個半月, 大概還有半個月就可以了. 我是用黃豆渣, 咖啡渣, 生菓皮, 煲完的中藥和乾了的樹葉, 加少少荷蘭黑炭泥.放在有蓋發泡膠盒, 再放入防水黑膠袋,一星期攪一次, 發酵OK, 温度好熱, 没有臭味, 亦没有蟲蟲.
回復

初登記花友
  • 粉絲

Ta的新帖

聯絡園藝館|手機版|HKplants