種蘭如育兒

作者: cycheunghk 發表于 2009-5-27 07:45:34
1600 7
自己無就羨慕別人有
有時又慌養唔大
養大憂佢壞
好地地愁無花
有花想出類拔萃
laitungfamily 發表於 2009-6-21 17:36:56 |顯示全部樓層
我而家都開始試種....
回復

cycheunghk 發表於 2009-6-21 17:49:30 |顯示全部樓層
laitungfamily: 我而家都開始試種....
種洋蘭先喇, 易d架
回復

laitungfamily 發表於 2009-6-21 17:52:40 |顯示全部樓層
cycheunghk: 種洋蘭先喇, 易d架
都唔知點分....不過打劫左人一盤, 自己有2盆苗lu, 玩下啦....
回復

cycheunghk 發表於 2009-6-21 22:30:11 |顯示全部樓層
laitungfamily: 都唔知點分....不過打劫左人一盤, 自己有2盆苗lu, 玩下啦....
我都唔識架,師傅話夏天唔好直接曬太陽,會熱死;淋完水後等幾日至十幾日先至好再淋,勿盆大株小,因為株小吸水慢,盆大植料多,植料好耐都唔乾,長期太濕會壞根而死;施肥要薄,太濃醃死;空氣要流通,唔係會焗死,得閒要陪下佢,唔係會悶死........
只要出句聲,很多人會教你。
回復

laitungfamily 發表於 2009-6-22 11:18:50 |顯示全部樓層
cycheunghk: 我都唔識架,師傅話夏天唔好直接曬太陽,會熱死;淋完水後等幾日至十幾日先至好再淋,勿盆大株小,因為株小吸水慢,盆大植料多,植料好耐都唔乾,長期太濕會壞根而死;施肥要薄,太濃
話難唔難, 話易唔易, 係度多d睇下人地d野啦…你又收埋d乜正野呀
回復

cycheunghk 發表於 2009-6-22 12:31:02 |顯示全部樓層
laitungfamily: 話難唔難, 話易唔易, 係度多d睇下人地d野啦…你又收埋d乜正野呀
正野都比我整鬼死晒, 得番d渣野
回復

laitungfamily 發表於 2009-6-22 13:00:41 |顯示全部樓層
cycheunghk: 正野都比我整鬼死晒, 得番d渣野
你緊係唔聽書啦....
回復

聯絡園藝館|手機版|HKplants