葉子沒有完全張開是什麼原因?

作者: 小花朵 发表于 2007-7-13 21:13:30
3147 10
請問葉子兩邊向內彎 , 沒有完全張開 , 是什麼原因?
阿極 發表於 2007-7-14 00:06:02 |顯示全部樓層
盆花花名or no.係幾多?
有d品種係咁樣...我屋企都有盆係咁樣

除左向內彎,仲有冇其他特別問題發生左?
盆花d葉之前唔係咁樣???
george 發表於 2007-7-14 01:20:42 |顯示全部樓層
原帖由 小花朵 於 2007-7-13 21:13 發表
請問葉子兩邊向內彎 , 沒有完全張開 , 是什麼原因?

成熟左既葉係咪都係同一情況?
小花朵 發表於 2007-7-14 01:28:47 |顯示全部樓層
葉子之前是向外張開的
花名都不清楚 , 因是朋友送的
是第二輪生的葉向內彎 , 中間新出的兩片葉都是向外張開
由幼苗種起將一年 , 出了一個1cm長的花
第二輪及中間的葉子由鮮綠變墨綠
燈照下,從葉底看上去,中間及第二輪的葉裹有很多紫色,葉底外面是白色的

請問是否正常?

小花朵 發表於 2007-7-14 21:27:13 |顯示全部樓層

回復 #3 george 的帖子

葉子之前是向外張開的
花名都不清楚 , 因是朋友送的
中心對出第二輪生的葉向內彎 , 新出的兩片葉都是向外張開
由幼苗種起將一年 , 出了一個1cm長的花蕾
中心對出第二輪及中間的葉子由鮮綠變墨綠及紫色
燈照下,從葉底看上去,中間及第二輪的葉裹有很多紫色,葉底外面是白色的

請問是否正常?

中心對出第二輪生的葉向內彎 ,葉子由鮮綠變墨綠及紫色

中心對出第二輪生的葉向內彎 ,葉子由鮮綠變墨綠及紫色
小花朵 發表於 2007-7-14 21:30:20 |顯示全部樓層

回復 #3 george 的帖子

葉子之前是向外張開的

葉子之前是向外張開的

葉子之前是向外張開的
小花朵 發表於 2007-7-15 10:38:46 |顯示全部樓層

請問葉子沒有完全張開及變紫色 是什麼原因?

請問葉子沒有完全張開及變紫色 是什麼原因?
阿極 發表於 2007-7-15 23:03:08 |顯示全部樓層
最中間塊葉d毛毛好似生得唔正常咁,睇相比較多咁
小花朵 發表於 2007-7-16 13:19:26 |顯示全部樓層

葉變紫色及向內彎像兜型 , 又是什麼原因?

謝謝你的回覆
中間的葉是多了點毛毛 ,是什麼原因?
葉變紫色及向內彎像兜型 , 又是什麼原因?
阿極 發表於 2007-7-16 23:32:10 |顯示全部樓層
中間生出黎d葉仔如果太多毛,有機會中左蟎
你可以睇下有關蟎既資料,呢度都有講

買返黎之前,d葉係咪有d紫色?,,,一買返黎果陣係咪紫紫地色咁?

中左蟎既話,,,d葉有機會好似卷埋一舊咁
or
天氣太熱...d葉變左形
or
可能品種問題
小花朵 發表於 2007-7-17 21:33:01 |顯示全部樓層

不知道是否中蟎

不知道是否中蟎,中間的葉都很強壯,除了比較多毛毛
這盆是由幼苗種起一年,從未開過花,一向都是綠色的
之前未見過有紫色和向內彎的情況。現在正長出花蕾