泥土潮濕??? 急 幸運草售買消息

關閉 [複製鏈接]
作者: 愛神恩典 發表于 2008-2-26 19:52:11
2112 11
本人星期日淋植物,今日星期二 d 泥都係好濕,所以有d植物軟化,
我想問 如果現在 曬乾 / 烝乾 / 焗乾 d 泥土,d 泥土 好似係 半濕 / 全乾,

那麼 半濕泥土 要不要 淋水???  全乾泥土 要不要 淋水???
我的植物是每星期淋水一次

現在我將植物搬了出來,用保鮮紙包着,等根部乾少少 & 保暖,請問這樣做可以嗎???[/size
]

fnv234 發表於 2008-2-26 21:26:30 |顯示全部樓層
最好換過D植料,可以加多D珍珠岩或者沙
回復

alextang 發表於 2008-2-26 21:40:59 |顯示全部樓層
唔是好明你講咩?
回復

愛神恩典 發表於 2008-2-26 21:48:54 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-2-26 21:26 發表
最好換過D植料,可以加多D珍珠岩或者沙

but 如果換哂d泥土都幾貴,不過我已經用 14cm高瓦盆,首先放約1.5cm蛇木屑、再放約3cm蘭花石、後來放約4cm泥土,
跟住放植物,最後用加了蘭花石的泥土,一起固定植物。

因本人家中極度潮濕,試過熱天唔開冷氣,梳化發毛,好想買抽濕機,but 最平都要 $1,3xx,我想買不超過$500的抽濕機。

最後你講的 珍珠岩 唔識&未見過,沙 屋企附近 沒有售買,藍地/元朗 有沒有 珍珠岩或者沙 售買,
應該點樣次序放在植物。

現在我有 蛇木屑、細號蘭花石、花寶植物泥土,可能遲d會有珍珠岩、沙 。
補充還有每盆放了3舊塘泥。

回復

愛神恩典 發表於 2008-2-26 22:29:23 |顯示全部樓層
我記得太約1-2個月前,你們的論壇講過,
買泥土好似$100左右,便會送貨到我的屋中,
請問現在有沒有 電話/網頁 提供???
如果買泥土+珍珠岩+沙,合計$100 可否送貨???
我有一盆植物買回家的時候,d泥土好似有d椰絲的東西,
盆植物到現在好健康,請問有沒有 泥土內d椰絲 泥土售買???
請問你哋用什麼泥土種只有葉子的植物???
回復

alextang 發表於 2008-2-27 16:07:02 |顯示全部樓層
覺得過濕就忍下手,唔好淋水就得啦。
不過忍手有時都幾難下。
藍地/元朗,好多間都有泥賣,不過是科學泥。
藍地_路口就有啦,元朗_就是花店也有。
沙...我就會去(泥水原料店.)....(專賣英泥、沙)
那處就有、幾元一大包。
回復

愛神恩典 發表於 2008-2-27 16:50:49 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

明白,現在買泥土&買沙,今晚再講。
thank you
回復

愛神恩典 發表於 2008-2-27 19:55:46 |顯示全部樓層
買哂嘢返屋企,d泥幾平,d沙在五金店買非常好平,
過多一陣慢慢料理植物。
thank you
回復

alextang 發表於 2008-2-27 20:36:02 |顯示全部樓層
你努力啦、我等看你的好成績!
回復

愛神恩典 發表於 2008-2-28 19:13:57 |顯示全部樓層
今日見到紫色幸運草,售買地點:mk 的繽x /tm 的置樂,
一盆 $10,睇來睇去 都是一支3片葉子,一般大盤。
回復

littlejojo 發表於 2008-2-28 21:48:49 |顯示全部樓層
原帖由 愛神恩典 於 2008-2-28 19:13 發表
今日見到紫色幸運草,售買地點:mk 的繽x /tm 的置樂,
一盆 $10,睇來睇去 都是一支3片葉子,一般大盤。

好好生養架佢地...之前我都係繽x買左一盆...
宜家好多花花...
回復

愛神恩典 發表於 2008-2-29 00:06:09 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

可否講一些秘訣給我,我明天才能買到石春。
thank you
回復