豆苗: 感動嘅一餐-水尾lu~

作者: cestbaga 發表于 2008-2-26 16:22:05
3452 19
種咗豆荳成個月,但之前落得幾十粒種子,又未夠大,所以每次收埋嘅豆苗,少得可憐 只夠我煮一碗麵時當配菜. 於是把心一橫,2個星期前買多100粒種,爭取最後機會種多d豆苗 :]
星期日收豆苗時好感動呀,終於夠一餐啦~~~~~~
收埋豆荳+油墨菜速速回家打邊爐~~10個正~~~

heiheimama 發表於 2008-2-26 16:23:59 |顯示全部樓層
係呀,所以豆苗貴係有原因架!~
回復

hellohello 發表於 2008-2-26 18:00:24 |顯示全部樓層
所以當其他菜比較貴時,我會買豆苗食。
回復

爬牆虎 發表於 2008-2-26 22:29:13 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-2-26 16:22 發表
種咗豆荳成個月,但之前落得幾十粒種子,又未夠大,所以每次收埋嘅豆苗,少得可憐 只夠我煮一碗麵時當配菜. 於是把心一橫,2個星期前買多100粒種,爭取最後機會種多d豆苗 :]
星期日收豆苗時好感動呀,終於夠一餐啦~~ ...

係啦! 重手d先夠食架!
上個星期日大家真係豐收!
回復

crabcrab 發表於 2008-2-26 23:10:56 |顯示全部樓層
cestbaga, 係咪種到你上面咁就要全部幹掉呢,
係咪唔可以一路種保留部份老葉, 一路摘 d 新出葉吃o架?
回復

cestbaga 發表於 2008-2-27 10:17:49 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

唔駛全部摘咗佢ga
摘佢d嫩葉但唔好摘佢個芽位,佢會一路生,下次佢出新葉時又可以再收過
回復

cestbaga 發表於 2008-2-27 10:22:57 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

係呀heiheimama,仲要係不可連作,塊田要4年內冇種過豆苗先種得就知道佢真係貴得有道理 ~
有次一個以前耕田維生的田友同我講,佢話以前佢地種豆苗會零晨3點幾去摘,因為咁會最好嘅~ 嘩!真係血汗錢嚟ga~
回復

ammonch 發表於 2008-2-27 10:41:35 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-2-27 10:17 發表
唔駛全部摘咗佢ga
摘佢d嫩葉但唔好摘佢個芽位,佢會一路生,下次佢出新葉時又可以再收過

想問下邊度係個芽位呀, 我之前都試種過少少, 但就係唔知點摘所以無食到, 卒之攪到連豆都結埋,嘥唒!
仲有, 想知種豆苗咩氣候最適宜呀, 謝謝答疑!
回復

everydayfan 發表於 2008-2-27 11:51:16 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-2-27 10:22 發表
係呀heiheimama,仲要係不可連作,塊田要4年內冇種過豆苗先種得就知道佢真係貴得有道理 ~
有次一個以前耕田維生的田友同我講,佢話以前佢地種豆苗會零晨3點幾去摘,因為咁會最好嘅~ 嘩!真係血汗錢嚟ga~ ...

如果4年內塊田種過豆苗而我又去種, 咁會點架? 有毒?
回復

cestbaga 發表於 2008-2-27 14:07:35 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

我通常cut嘅位:

芽位通常响最頂或頂以下嗰位,有幾塊新嘅葉包住ga,好易認. 不過cut咗都唔會死,佢會出番d側芽,但會耐d先可以再收割~
豆苗冬天種最正,而家其實係水尾ga 啦~

回復

ammonch 發表於 2008-2-27 14:21:43 |顯示全部樓層
明白了...下次種既時候會留意下啦! thx 查實現在仲適合栽種嗎?
你幅圖係你自已畫架? 幾精美wo!
回復

藍天使 發表於 2008-2-27 14:25:29 |顯示全部樓層
2 個星期就有收成, 正呀.
回復

gtrnismo 發表於 2008-2-27 18:40:19 |顯示全部樓層

睇倒都覺得正

真系要好有心機先種到夠食
回復

crabcrab 發表於 2008-2-27 20:03:34 |顯示全部樓層
唔該晒呀, cestbaga
回復

cestbaga 發表於 2008-2-27 22:53:39 |顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

唔會有毒, 有d植物係唔會以短時間內連作(但4年真唔係一段短時間 ^^),否則植物患病機會大增,收成自然大受影響
如果响盆種, 其實換過新就可以,但地種就唔得~
回復

cestbaga 發表於 2008-2-27 23:12:25 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

我諗到水尾啦,但我估(因為我種野唔係好叻ga ja, 都係同大家一樣學緊 :]) 仲有得收吓ga~
如果你真係好想種就試吓啦,襯呢期仲係凍凍哋快d落種,過吓癮都好ma 否則就要等下年lu~

係因我唔知點用文字表達,所以畫方便d, 多謝你欣賞呀
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-2 23:22:31 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-2-27 23:12 發表
我諗到水尾啦,但我估(因為我種野唔係好叻ga ja, 都係同大家一樣學緊 :]) 仲有得收吓ga~
如果你真係好想種就試吓啦,襯呢期仲係凍凍哋快d落種,過吓癮都好ma 否則就要等下年lu~

係因我唔知點用文字表達,所以畫 ...

我今日見你塊田d豆苗好得喎,應該可以豐收啦!
回復

cestbaga 發表於 2008-3-17 13:36:01 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-3-2 23:22 發表

我今日見你塊田d豆苗好得喎,應該可以豐收啦!

2個星期冇去, d豆苗出晒花lu, 真係水尾啦今次~
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-17 16:38:54 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-3-17 13:36 發表

我有十棵八棵豆苗係用黎留種既,尋日已經見到結咗不少既豆夾,年底可以慳番少少買種籽錢。
回復

crabcrab 發表於 2008-3-17 19:35:53 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-3-17 13:36 發表

出晒花咪就來有好多豆 lor
回復