Billy嘅球根種植記錄 (29/9 updated)

作者: fnv234 发表于 2010-11-28 18:36:40
24699 140
悠悠草 發表於 2010-12-8 21:18:00 |顯示全部樓層
番紅花好靚呀! 仲諗住好難種所以都無買.
Ipheion parviflora 咁快開花, 仲有香味
我個球爛o左~
fnv234 發表於 2010-12-8 21:49:06 |顯示全部樓層
番紅花好靚呀! 仲諗住好難種所以都無買.
Ipheion parviflora 咁快開花, 仲有香味
我個球爛o左 ...
悠悠草 發表於 2010-12-8 21:18

番紅花我都好想買晒全部品種
不過未種過唔知難唔難,所以只買咗2隻
另外果隻出緊葉啦,唔知仲會唔會出花呢?
前一排天氣仲好暖,我都爛咗幾隻球
fnv234 發表於 2010-12-10 17:47:54 |顯示全部樓層
我機壞咗,舊果部影相好矇…
本來諗住聽日用相機再影過
不過都係影咗張
最右邊個芽有花蕾啦
圖像000 [1024x768].jpg
菜妹 發表於 2010-12-11 05:33:44 |顯示全部樓層
Billy, 好詳盡記錄, d相好靚. 多謝分享!
fnv234 發表於 2010-12-12 19:56:18 |顯示全部樓層
越嚟越多酢有花啦
compressa
-DSC_0011 [1024x768].JPG
luteola Glauca
-DSC_0013 [1024x768].JPG
fabaefolia
-DSC_0016 [1024x768].JPG
等咗好耐嘅callosa都有花啦
有好淡嘅椰子味
-DSC_0012 [1024x768].JPG
-DSC_0014 [1024x768].JPG
Crocus speciosus
都差唔多開完花lu
-DSC_0017 [1024x768].JPG
-DSC_0018 [1024x768].JPG
-DSC_0019 [1024x768].JPG
Crocus kotschyanus
睇嚟得一朵,不過都好過冇
-DSC_0024 [1024x768].JPG
蘆薈
花開得好靚
-DSC_0029 [1024x768].JPG
-DSC_0030 [1024x768].JPG
劍蘭
唔知幾時先有花睇呢?
-DSC_0031 [1024x768].JPG
百合
就開花啦
-DSC_0032 [1024x768].JPG
fnv234 發表於 2010-12-13 14:42:15 |顯示全部樓層
日日見到D花都想影,就嚟變成每日更新
番紅花
粉紅色嘅係花瓣?
20101213024 [1024x768].JPG
Oxalis bowiei
日日都見花
20101213025 [1024x768].JPG
Oxalis purpurea White
都係成日有花
20101213026 [1024x768].JPG
番紅花
開埋呢2朵應該出葉lu
20101213027 [1024x768].JPG
20101213028 [1024x768].JPG
20101213029 [1024x768].JPG
香紫瓣花
開得好慢…
20101213033 [1024x768].JPG
Oxalis purpurea Lavender
20101213034 [1024x768].JPG
20101213035 [1024x768].JPG
20101213036 [1024x768].JPG
Oxalis adenodes
20101213037 [1024x768].JPG
最近又有蚜蟲啦,不過好似得Cocona先有
但係最大殺傷力係呢隻叫尺蠖嘅蟲
一種蛾嘅幼蟲,綠色好難發現,幾乎乜都食
20101213038 [1024x768].JPG
KandT 發表於 2010-12-13 15:59:32 |顯示全部樓層
朵朵都咁靚!  番紅花真身會比相片再藍一點嗎?
fnv234 發表於 2010-12-13 16:59:13 |顯示全部樓層
KandT 發表於 2010-12-13 15:59
朵朵都咁靚!  番紅花真身會比相片再藍一點嗎?

佢其實係紫色架
jack872184 發表於 2010-12-13 18:33:38 |顯示全部樓層
amazing~
All the bulbs are very beautiful,
especially the "Crocus kotschyanus"
mandywowo 發表於 2010-12-13 19:44:58 |顯示全部樓層
你d 酢醬草 好靚呀
我得Oxalis bowiei開花咋
fnv234 發表於 2010-12-13 19:45:26 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2010-12-13 18:33
amazing~
All the bulbs are very beautiful,
especially the "Crocus kotschyanus"

未開喎
jack872184 發表於 2010-12-13 19:54:18 |顯示全部樓層
oh~
I mixed it up with the "Crocus speciosus"~
XD
fnv234 發表於 2010-12-13 20:17:05 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2010-12-13 19:54
oh~
I mixed it up with the "Crocus speciosus"~
XD

我之前都調轉咗
bunbun05 發表於 2010-12-15 10:30:20 |顯示全部樓層
你好勁! 全部都好靚!

我種過tulip, 發到芽, 跟住死左, 其實唔太識種, 到底個球根係咪要雪過呢?

Oxalis fragrans <-- 好靚好清雅! 好想種! 但未見過.
tsoiyiu1009 發表於 2010-12-15 18:04:12 |顯示全部樓層
回復 fnv234 的帖子

請收pm~
fnv234 發表於 2010-12-15 18:52:27 |顯示全部樓層
bunbun05 發表於 2010-12-15 10:30
你好勁! 全部都好靚!

我種過tulip, 發到芽, 跟住死左, 其實唔太識種, 到底個球根係咪要雪過呢?

thx
雪係等佢花芽分化
唔雪嘅話有機會開唔到花(消苞)
不過其實雪咗都唔一定開到
正常唔雪應該唔影響出葉?
花草之家 發表於 2010-12-18 12:18:20 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2010-11-28 19:52
花草分享嘅馬祖石蒜種子
有一粒發咗啦,另外兩粒仲未發

Billy,我都種左3粒馬祖石蒜種子,超過1個月都冇動靜,見你冇覆土,係咪要見光先至會發芽?
fnv234 發表於 2010-12-18 21:41:00 |顯示全部樓層
回復 花草之家 的帖子

我係影相先攞佢出嚟昨
發得一粒,不過到而家都仲未出泥
fnv234 發表於 2010-12-20 00:19:56 |顯示全部樓層

網上買嘅Oxalis namaquana
睇嚟都係namaquensis
20101214059 [1024x768].JPG
鬱金香
20101214064 [1024x768].JPG
有斑呢個好似係矮種
同2棵高嘅種埋一齊
會唔會好怪呢?
20101214065 [1024x768].JPG
前2日好凍,連酢醬草都唔開
不過而家暖番D,又開過
simplex
最早種,但係好遲開
會唔會爆到花呢?
花有香味,同fragrans差唔多
20101214068 [1024x768].JPG
20101217084 [1024x768].JPG
Ken Aslet
毛茸茸嘅葉
20101214069 [1024x768].JPG
20101218088 [1024x768].JPG
20101219091 [1024x768].JPG
goniorizha
20101219093 [1024x768].JPG
20101219094 [1024x768].JPG
callosa
20101219096 [1024x768].JPG
glabra
原來呢隻背面好靚
20101219098 [1024x768].JPG
20101219099 [1024x768].JPG
除雜草果陣見到有四葉嘅酢醬草
20101217083 [1024x768].JPG
cherrylwy 發表於 2010-12-21 00:48:38 |顯示全部樓層
有好運啦你!