蝴蝶蘭係咪有病呀??

作者: trust_fl 发表于 2008-2-22 12:23:36
3154 13
最底o個兩塊d 葉軟晒~ 又變埋色~~ 點解會咁既~   佢己經有花窗架啦~~
可以點做呀?

trust_fl 發表於 2008-2-27 20:52:08 |顯示全部樓層
呢棵都爛呀~~~~ 由個心開始爛呀~~ 救命呀~~
orchids 發表於 2008-2-28 18:40:00 |顯示全部樓層
哩度好多高手,但唔知點解冇人答你.
我係低手,不過試下答你,如果講錯請指正.
我覺得你第一盆冇乜事,底葉乾枯似係新陳代謝,但第二盆似有D事,似凍傷或有菌,蝴蝶蘭如果心爛好難救.
trust_fl 發表於 2008-2-29 09:24:18 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-2-28 18:40 發表
哩度好多高手,但唔知點解冇人答你.
我係低手,不過試下答你,如果講錯請指正.
我覺得你第一盆冇乜事,底葉乾枯似係新陳代謝,但第二盆似有D事,似凍傷或有菌,蝴蝶蘭如果心爛好難救. ...

Thanks orchids~~
我怕佢兩棵都涷傷咋~
因為屋企d 蝴蝶蘭成日都有軟葉既情況~ 好驚  但爛心就係第一次呀~~
orchids 發表於 2008-2-29 13:27:46 |顯示全部樓層
其實你用咩野植料呢?我見到好似係水培石上加一層薄水苔,如果係的話可能植料太乾,因水培石不會吸水.
trust_fl 發表於 2008-2-29 20:33:12 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-2-29 13:27 發表
其實你用咩野植料呢?我見到好似係水培石上加一層薄水苔,如果係的話可能植料太乾,因水培石不會吸水.

底層係石呀~ 面係水苔~ 因為早排好涷好涷~ 唔敢淋水呀~ 所以好乾呀~
咁可以係又乾又涷所以病啦~~
orchids 發表於 2008-3-1 17:09:46 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-2-29 20:33 發表

底層係呀~ 面係水苔~ 因為早排好涷好涷~ 唔敢淋水呀~ 所以好乾呀~

花店有多種種蘭花的石仔賣,每種的特性不一,如薩摩土(日本石)比較吸水,塘基石吸水少D,但水培石(陶粒)似乎不吸水,只可用作水栽或盆底疏水.
希望你唔好介意我咁八掛,我只係驚你用錯石仔.

trust_fl 發表於 2008-3-4 21:25:01 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-1 17:09 發表

花店有多種種蘭花的石仔賣,每種的特性不一,如薩摩土(日本石)比較吸水,塘基石吸水少D,但水培石(陶粒)似乎不吸水,只可用作水栽或盆底疏水.
希望你唔好介意我咁八掛,我只係驚你用錯石仔. ...

我用o個隻係水培石呀~
lui_rick 發表於 2008-3-6 20:39:08 |顯示全部樓層
種蝴蝶好似用水苔都唔錯喎!不過,水苔腐壞要換!
參考下列文章,資料幾有用!
http://209.85.175.104/search?q=c ... &cd=4&gl=hk

第二篇:
http://bse.nchu.edu.tw/new_page_248.htm

lui_rick 發表於 2008-3-6 20:41:25 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-2-29 20:33 發表

底層係石呀~ 面係水苔~ 因為早排好涷好涷~ 唔敢淋水呀~ 所以好乾呀~

可以噴水在葉都得,因為蝴蝶葉面葉底都有氣孔吸水!
lui_rick 發表於 2008-3-6 20:43:43 |顯示全部樓層
第一棵好似尚算健康。
第二棵可能根已有事,d葉果d黑色係偒痕,換植料可能會生猛番!
trust_fl 發表於 2008-3-11 21:14:19 |顯示全部樓層
原帖由 lui_rick 於 2008-3-6 20:39 發表
種蝴蝶好似用水苔都唔錯喎!不過,水苔腐壞要換!
參考下列文章,資料幾有用!
http://209.85.175.104/search?q=c ... %26actor_info_id%3D ...

我係用水苔架~ 面再舖石仔~

thanks for your information ar~~~
trust_fl 發表於 2008-3-11 21:16:20 |顯示全部樓層
原帖由 lui_rick 於 2008-3-6 20:41 發表

可以噴水在葉都得,因為蝴蝶葉面葉底都有氣孔吸水!

我係成日係d 蝴蝶蘭葉面到噴水呀~ 但第二棵唔知係咪噴水噴得多攪到有菌而爛芯呀~
lui_rick 發表於 2008-3-15 13:43:20 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-3-11 21:16 發表

我係成日係d 蝴蝶蘭葉面到噴水呀~ 但第二棵唔知係咪噴水噴得多攪到有菌而爛芯呀~

通常會噴水後俾棵花吹風或放在通風處,如果up住佢,莫講話花,人都病喇!啱唔啱?