DIY 護理品及手工皂材料店價格比較

作者: jellyfishy 發表于 2010-11-26 09:24:28
163565 132
elevala 發表於 2014-2-6 12:48:35 |顯示全部樓層
我想試下做椰子油既潤唇膏, 我上網搵過資料話加埋蜂蠟同維生素E油
請問呢d材料可以响邊度買?  我住大埔, 有就近既舖頭嗎?

呢度post 的好多材料店有售這些東西.  發表於 2014-2-7 08:54
回復

c13579 發表於 2014-2-6 22:58:37 |顯示全部樓層
拿起手無氫氧化鉀時,這個也價錢非常合理:
永生化工原料,地址: 深水步海壇街190號地下。

我想問1kg KOH多少錢?
剛找了這家網址但email也找不到...
甚麼product也看不到

人地係老人家管店, 無網址email 架.  發表於 2014-2-7 08:54
回復

loves0sweet 發表於 2014-2-7 01:30:12 |顯示全部樓層
candy1943 發表於 2013-11-3 23:11
新手一問…
淘寶買基底油(想用係面上,唔係用黎整手工皂)同純露品質好唔好呢?
因為見到淘寶有好多款又好平 ...

打番梘既原材料, 在淘寶 "清X" 買左2年, 打出黎既番梘好靚, 朋友親戚用過都繼續落ORDER..

台灣 " 鴻X" 都OK, 用左半年, 番梘成品..都OK. 無問題!!  仲可以香港直接比錢, 唔駛搵代匯入錢. 運費都可以接受, 佢係寄郵局, 加保險的, 所以要自己去郵局搬回來..最勁訂過, 7大箱. 要問朋友借部車.先搬到返屋企.

打番梘既原材料, 在淘寶 "清X" 買左2年, 打出黎既番梘好靚, 朋友親戚用過都繼續落ORDER..

台灣 " 鴻X" 都OK, 用左半年, 番梘成品..都OK. 無問題!!  仲可以香港直接比錢, 唔駛搵代匯入錢. 運費都可以接受, 佢係寄郵局, 加保險的, 所以要自己去郵局搬回來..最勁訂過, 7大箱. 要問朋友借部車.先搬到返屋企.

NAOH同KOH....我係太子輝利原料買, NAOH, 10蚊一磅, KOH 廿幾..我忘記了..

輝利原料 九龍荔枝角道86號(近太子地鐵站) 電話:2794 2507 2794 2907 this one?  發表於 2014-2-7 12:06
pls. provide the link.  發表於 2014-2-7 08:53
回復

c13579 發表於 2014-2-24 17:07:24 |顯示全部樓層
$45 可購買:1 瓶 200ml 有機特級初榨椰子油 (價格 $85)
$89 可購買:1 瓶 500ml 有機特級初榨椰子油 (價格 $190)
$128 可購買:1 瓶 500ml 有機特級初榨椰子油 + 1 瓶 200ml 有機特級初榨椰子油 (價格 $275)
$174 可購買:2 瓶 500ml 有機特級初榨椰子油 (價格 $380)

現在的yahoo團購新品

不過不是有機~ 但用有機油來打皂,我個人不會咁做,食左佢仲有益.  發表於 2014-2-25 09:16
唔便宜喎~ 阿信屋好似仲抵.   發表於 2014-2-25 09:15
回復

kayee 發表於 2014-3-2 23:19:23 |顯示全部樓層
學過2 堂打皂, 想自己試整... 但未有IDEA 0係邊買材料好
回復

pcdarkangel 發表於 2014-8-5 09:28:23 |顯示全部樓層
谢谢SHARING
回復

vx.chel 發表於 2014-8-9 22:13:43 |顯示全部樓層
好多information thanks. 但精油的價差好大. 邊個牌子會比較好?
回復

cathy_1790 發表於 2014-8-11 00:39:13 |顯示全部樓層
我想買透明質酸粉, 上網見 1G/ $20 -$7X 都有.
唔識點揀..有前輩有經驗嗎?

我都想知^^  發表於 2014-12-22 20:42
回復

cathy_1790 發表於 2014-8-11 00:40:18 |顯示全部樓層
vx.chel 發表於 2014-8-9 22:13
好多information thanks. 但精油的價差好大. 邊個牌子會比較好?

精油我用 法國的 FLORIXXXX , 很抵用,亦是芳療級 !   
回復

kikitam16 發表於 2014-8-21 13:42:30 |顯示全部樓層
大家知唔知邊度有靚少少架椰子油,我買黎打皂,我係ND買個D就黎用哂,我買過牛頭角用過覺得麻麻地 (牛頭角個D適合用黎打家事皂就OK)有無好介紹,我有諗過係花XX 買$90/1000ML 唔知好唔好呢??

我用開牛頭角的精製椰子油打皂沖涼, 無問題喎~  發表於 2014-8-25 09:44
回復

ahhahha 發表於 2014-8-23 07:53:54 |顯示全部樓層
kikitam16 發表於 2014-8-21 13:42
大家知唔知邊度有靚少少架椰子油,我買黎打皂,我係ND買個D就黎用哂,我買過牛頭角用過覺得麻麻地 (牛頭角個D ...

請問ND的椰子油幾錢?係咪直接係佢個網買的?因為我聽永興的椰子油同棕櫚油係ND貨(聽聞, 不能證實), 都幾貴160-180/litre, 咁可能直接同ND買咪仲好?

另外, 樓上有位網友講tb有間d"清x"油幾好, 請問全名係咩呢, 想睇下, 可否pm我呀?thx

btw, 我都覺牛頭角妹d油好似麻麻, 容易出油班?

我有用過牛頭角的精製椰子油, 棕櫚油, 蓖麻油, 從未出現油斑或油質問題.  發表於 2014-8-25 09:45
回復

jellyfishy 發表於 2014-8-25 09:46:15 |顯示全部樓層
如果想討論油質地和油種, 請另開post 討論, 謝謝~~
回復

kwanllk 發表於 2014-12-21 19:35:00 |顯示全部樓層
大家好呀,睇左呢度一排同玩左DIY一排,有少少問題想問,所以終於申請左會員,請多多指教~

我見台灣買原料比香港平,咁0岩聖誕會去台灣旅行,所以想順便去入貨,但我想問會唔會寄倉都出/入唔到境呀?我唔想好開心買左一大材料,結果去到機場要掉曬呀,麻煩買過0既朋友解答,謝謝~

寄倉無問題呀,我好多次由台帶東西回來了~  發表於 2015-2-6 17:04
回復

Kiro媽 發表於 2015-1-11 00:29:11 |顯示全部樓層
New Directions有團購就好了
回復

bsma 發表於 2015-2-18 03:53:36 |顯示全部樓層
你好, 新手一問, 我响Florihana 網入面見到佢地有天貓店同淘寶店, 其實有咩分別? 同埋可以集運來港嗎? 直接運港係HK$100, 意思係每KG嗎? 謝謝.

淘寶店
天貓店

無去過天貓, 唔清楚了~ 你下單前一定要和店員確認運費架.  發表於 2015-8-21 16:21
回復

selineliy 發表於 2015-4-22 20:46:17 |顯示全部樓層
http://www.herbalgarden.com.hk/index.php

請問有冇買過依間既野??
我有買過花水,植物粉同中藥粉
但冇試過其它,所以都唔知品質算係點

無  發表於 2015-8-21 16:21
回復

wclaucyk 發表於 2015-5-27 18:38:33 來自手機 |顯示全部樓層
我想問蜂臘同蜜臘有何不同?我見唇膏用這任何一種

BEEWAX 蜂蠟. 蜜蠟是另外的物質喎, 類似樹膠的東西.  發表於 2015-8-21 16:22
回復

cmchang 發表於 2015-8-21 15:00:38 |顯示全部樓層

各位, 尼個月綠X坊 (ohhhhh Farm)D有機冷壓芝麻油250ml嘅換購價做緊$49,
有興趣可以去入貨
回復

Purpur 發表於 2015-8-21 15:43:50 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-21 15:00
各位, 尼個月綠X坊 (ohhhhh Farm)D有機冷壓芝麻油250ml嘅換購價做緊$49,
有興趣可以去入貨 ...

已經換左支啦~!!!! Yeah

Yeah~^^  發表於 2015-8-21 15:59
回復

Woodstock 發表於 2015-8-21 16:22:48 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-8-21 15:00
有興趣可以去入貨 ...

好平丫 有機芝麻可以做潤唇膏, 又可以當護膚油, 做面霜又得, 多謝報料丫

Woodstock, 唔駛客氣. 你有冇做開DIY護膚品?  發表於 2015-8-21 16:55
回復