北毛之地-Drosera burmanni

作者: KUNO 發表于 2008-2-17 20:02:14
7678 16
山火連連,這座山每年都總是會被那些沒頭沒腦的掃墓人士放火燒山好幾次!
到現在還可以在這裡掙扎求存的植物都是有著無比的強韌生命力.
當中其中一員就不可不提Drosera burmanni 錦地羅,落地金錢

Drosera burmanni

KUNO 發表於 2008-2-17 20:15:02 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 17/2/2008 20:09 發表
Thanks KUNO ~ 用咩機影呀 ??

Canon 300D + 90mm 1:2.8 MACRO 1:1

What the hell 哥支鏡頭透視能力強睇到心臟都血脈災騰…映得唔差咪 可惜我唔夠錢只可以比人揸頸就命…捱到冇得停  發表於 2014-1-31 14:17
回復

sundewrex 發表於 2008-2-18 22:05:47 |顯示全部樓層
Hi KUNO,
多些上來貼,讓大家見識更多.
Thanks for sharing
rex
回復

KUNO 發表於 2008-2-20 00:36:04 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 18/2/2008 22:05 發表
Hi KUNO,
多些上來貼,讓大家見識更多.
Thanks for sharing
rex

OK!
回復

jellyfishy 發表於 2008-2-20 18:57:22 |顯示全部樓層
很精彩x2~~
回復

gtrnismo 發表於 2008-2-22 11:53:33 |顯示全部樓層

非常精彩

原帖由 kim 於 2008-2-20 18:57 發表
很精彩x2~~

小弟愛行山, 但更愛clubbing

所以多謝你影底好讓我不出門也能知天下樹

支持*10
回復

nick 發表於 2008-2-22 11:56:35 |顯示全部樓層
相片中d泥土好似好乾咁既??
回復

KUNO 發表於 2008-2-22 23:08:25 |顯示全部樓層
原帖由 nick 於 22/2/2008 11:56 發表
相片中d泥土好似好乾咁既??

唔係好乾,而係乾到無得再乾.
但是因為保存在深層土壤中的水分是會不斷向上蒸發的,所以生長在這裡的植物依然可以獲得足夠的水分.
而且很多時可以看到Drosera burmanni都只是生長在光禿禿的石頭上完全沒有一點土壤和瘸植質.
水分的來源都是完全依靠日夜溫差所形成的露水.
回復

四少 發表於 2008-2-23 21:37:09 |顯示全部樓層
咁快行完, 下次幾時, 我買了相機喇
無一版岩佢, 偷雞貼張先...
回復

KUNO 發表於 2008-2-23 23:11:08 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 23/2/2008 21:37 發表
咁快行完, 下次幾時, 我買了相機喇
無一版岩佢, 偷雞貼張先...

我約了Johnny,明天致電給你!
回復

四少 發表於 2008-2-25 12:45:14 |顯示全部樓層
跟你買囉 ....
我只夠 $$ 買 D80, 其實想買 D300
回復

四少 發表於 2008-2-26 12:39:19 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-2-25 21:35 發表

D300 都唔係貴好多啫 ~ 你 105 micro 都買得起咯 ~

正好多噃 ~~~

我仲有好多未買, 電子防潮箱/閃燈/快門線/腳架 <-- 必須的, 另外 鏡頭 A16, 384, 魚眼, 小黑?, 400以上的 .... <-- 呢 D 係渴望擁有的
回復

T_T 發表於 2008-2-26 15:18:54 |顯示全部樓層
請問 105 micro 好用嗎?我想買60 micro,焦距短D.
回復

四少 發表於 2008-2-27 15:43:04 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-2-26 21:52 發表
各有各好 ~ 105 Micro 有 VRII, 可以收多幾級光圈, 不過都貴好多 ...

遲下支新鏡 60 都有 VR ... 等得就等囉 ... 一分 $$ 一分貨 ... 睇餸食飯啦, 平有平玩貴有貴玩, 技術重要 D ....

大佬行 可否幫我留意下 384 我要去打雀
SB800/快門線都要, 我無大花場, 影室內多啦 ....
明晚去買電子防潮箱, 都唔知有無貨
回復

oct 發表於 2014-1-27 21:25:29 |顯示全部樓層
D相邊度影?
回復

小魚仔 發表於 2014-1-27 21:34:50 |顯示全部樓層

話你聽果個肯定俾人插到上天棚
回復

ricoleung 發表於 2014-7-18 23:35:47 |顯示全部樓層
nice nice nice
回復