水仙呀。

關閉 [複製鏈接]
作者: peter1953 發表于 2008-2-15 19:13:48
1807 6
今年太冷,所以無論浸水仙、買水仙都大失預算。

唯一得益是過了年後水仙大平買,年初三到了園藝街買水仙,回來種了在門外的泥土中,今日初八,總算開花了。

那天用了一百圓買了有三菖花的墨蘭及近二十菖花的水仙。

初三剛買回來時

初三剛買回來時

種在土中後

種在土中後

今日開花了

今日開花了

另一角度

另一角度
orchids 發表於 2008-2-16 16:45:11 |顯示全部樓層
以我自己哩D低手嚟講,墨蘭最好用較粗粒疏水植料種,不過你可能係高手,識得响香港用泥種得生墨蘭.
回復

peter1953 發表於 2008-2-16 19:13:26 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-2-16 16:45 發表
以我自己哩D低手嚟講,墨蘭最好用較粗粒疏水植料種,不過你可能係高手,識得响香港用泥種得生墨蘭.

咁買蘭花既人冇理由介紹個客用泥種蘭花,一般買完花更加介紹買植料,所以以前我都係用花店買D植料種蘭花。

不過我第一次見新界人好隨便咁用泥就種得好正之後,我都好學唔學,學足佢地咁,不過新界咁既環景,用泥種蘭,又將盆蘭放在樹下,都冇乜問題, 一樣開花,一樣第年分盆繁殖。
回復

peter1953 發表於 2008-2-22 20:21:29 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-2-15 19:13 發表
今年太冷,所以無論浸水仙、買水仙都大失預算。

唯一得益是過了年後水仙大平買,年初三到了園藝街買水仙,回來種了在門外的泥土中,今日初八,總算開花了。

那天用了一百圓買了有三菖花的墨蘭及近二十菖花的水仙。 ...

到昨日,已經全開,旁邊的是在室內那盆也將牠種在地上,因為在室內過久,徒長得未開完就倒在地上。
回復

mandy 發表於 2008-2-23 03:28:29 |顯示全部樓層
嘻嘻
我好鐘意水仙嫁
因為好香,年年都有買
係今年冇 ><
回復

阿四 發表於 2008-2-23 17:28:02 |顯示全部樓層
原帖由 mandy 於 2008-2-23 03:28 發表
嘻嘻
我好鐘意水仙嫁
因為好香,年年都有買
係今年冇 >

剛剛係元朗一個賣花埸見到d開得好燦爛既水仙旁邊寫住
10蚊任攞
唉!真係血本無歸!!!

評分

查看全部評分

回復

peter1953 發表於 2008-2-23 20:43:25 |顯示全部樓層
原帖由 阿四 於 2008-2-23 17:28 發表

剛剛係元朗一個賣花埸見到d開得好燦爛既水仙旁邊寫住
10蚊任攞
唉!真係血本無歸!!!

我都見,就係元朗警署對面,買左好多日啦!
回復