蜂蜜 - 秋冬必讀

作者: 八王爺 發表于 2010-10-28 17:16:26
20953 74
cklife 發表於 2010-11-18 15:21:30 |顯示全部樓層
1000銖等如多少港元? 太耐無去泰國,真係唔識計。

搵到一個買 椴樹蜜 不錯的蜂農。大家可以參考, ...
八王爺 發表於 2010-11-16 12:39

唔該晒呀八王爺.....
回復

八王爺 發表於 2010-11-18 21:56:40 |顯示全部樓層
candy, 哩隻 miele di sulla 有機百花蜜,意大利西西里原產,
非常貴耶! 250g 要70-80元。
回復

candyafr 發表於 2010-11-18 22:13:56 |顯示全部樓層
candy, 哩隻 miele di sulla 有機百花蜜,意大利西西里原產,
非常貴耶! 250g 要70-80元。 ...
八王爺 發表於 2010-11-18 21:56

hehe, 今次咁我買平咗, 250g $50............不過我見它質地好杰,又係有機,咪試下啦
回復

遙日 發表於 2010-12-1 16:14:40 |顯示全部樓層
最近係荃灣某國貨公司見到有椴樹蜜賣,
有香港代理,聲稱用長白山椴樹花蜜釀製
成分就只係寫左「椴樹蜂蜜」,未能由此判斷真假
搖下佢時感覺頗稀,內裡蜜糖流動得幾快下
價錢不貴,450G只要37元

不知是否可信呢?

其實究竟點分蜂蜜真假?
(試過買某超市的超X牌蜂蜜,成分寫「純正蜂蜜」,但它沒有結晶、"傑"到似麥芽糖開水,味道也很差,我覺得那不是真蜜,所以飲了幾次就掉了)
回復

cklife 發表於 2010-12-2 07:50:31 |顯示全部樓層
星期日去點點錄買左一樽純天然椴樹蜜,好重身好傑,將個樽訓側都唔多見佢陏過....

價錢我唔記得左(數字我永遠記唔住)
回復

八王爺 發表於 2010-12-3 17:26:10 |顯示全部樓層
国產原蜜一般含水量高,約18-20%,感覺較其它國家進口蜂蜜流動快,正常現象。
反而蜂蜜太「杰」,很大機會經高溫蒸發水份,成為濃縮蜜,大部份天然養份揮發掉。

一般蜂蜜絕不會像麥芽糖咁「杰」,多是滲了糖。不過,也不會吃壞人,只是多吃易長胖。
好重好杰身的,不一定假,但應該溫度在13度以下,蜂蜜才開始結晶,會有變杰情況!
回復

遙日 發表於 2010-12-6 10:01:31 |顯示全部樓層
多謝八王爺指教﹗
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-7 08:59:56 |顯示全部樓層
国產原蜜一般含水量高,約18-20%,感覺較其它國家進口蜂蜜流動快,正常現象。
反而蜂蜜太「杰」,很大機會 ...
八王爺 發表於 2010-12-3 17:26

最驚国產食品含有毒化學物, 甚麼抗生素, 色素, ... 想不到的化合物都可能找到.
幾貴都無保證~
回復

八王爺 發表於 2010-12-7 10:14:11 |顯示全部樓層
水母大大,咁你千期不要吃大米,面粉,因為很多本地食品,都用國內產的大米,小麥...等等原料。香港人看來只能用外國進口的,或有機標簽的產品了。
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-7 10:37:45 |顯示全部樓層
水母大大,咁你千期不要吃大米,面粉,因為很多本地食品,都用國內產的大米,小麥...等等原料。香港人看來 ...
八王爺 發表於 2010-12-7 10:14

我買回家的大米的確不是內地生產. 糖... 無計, 未找到其他地區生產的. 一個人住, d 料可以吃好d. 出街吃, 就無計, 避免唔到.
以前試過買內地即食面和杯面回家, 還有... 呀... 唔記得喇, 未食到一半已經要倒. 因為煮到一半已經好爛, 仲有陣油溢味.
仲有我衰過買唔知乜鬼米粉, 食左一半, 新聞話我食緊個牌子有乜鬼化學物要回收, 搞到又要掉.
仲有早兩年, 成個雪櫃都有懞牛和一隻鹿紙包奶, 點知發生三聚青安事件, 由於我在士多買奶, 佢地話無得回收, 搞到又要我掉晒, 血本無歸.

十年前去內地visit 一家細酒廠, 嘩~ 好正~ intensive labour, 見到d 工人由食店抬一箱箱用過的玻璃酒樽上車, 回廠, 另一班工人坐在一個大水池邊, 腳浸在水中, 手洗刷酒樽, 水池d 水... 灰到呢... 我都唔知點形容當下個感覺, 好似渠水. 跟住後面有工人把酒樽拿去工場, 加熱, 入酒, 加貼紙 ... (個晚我仲要飲佢地出既酒, 唔知係咪心理作用, 我地一行五人, 4個跟住幾日都肚疴)

真係唔明, 點解內地對食品的鑑管, 可以咁恐怖. 我相信內地總有良心商人. 但唔知邊個係呢.
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-7 10:42:19 |顯示全部樓層
唉~ 對大陸東西無信心, 我諗我唔係那少數人. 吃入口的東西, 有得選擇的話, 貴少少我都唔會買內地出品.
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-7 10:52:14 |顯示全部樓層
呀~ 啱啱諗番起d 野.

以前識得有個伯伯, 佢係大陸有間化工廠, 退休時, 係廠附近買左d 蜜蜂, 偷運回港自養.
但養得唔長, 個多2個月就死. 伯伯買左幾次都係咁, 蜂場阿叔見同伯伯熟絡, 同伯伯講, 個頭咁多化工廠, 蜂場全部用抗生素餵蜂, 至於d 蜜糖, 加水加糖, 然後供應俾其他工業加工場. 用來整乜野食品, 我就唔知喇.

d 蜜蜂來到香港, 本來就身體差, 加上無葯食, 實死啦.
回復

八王爺 發表於 2010-12-7 11:44:31 |顯示全部樓層
以上講的都是真的,所以大家認真冧冧,好唔好用國貨。
回復

claudiatang 發表於 2010-12-7 12:05:25 |顯示全部樓層
反而蜂蜜太「杰」,很大機會 ...
八王爺 發表於 2010-12-3 17:26

王爺,蜂蜜是否有結晶才是純正不會滲了糖?
回復

八王爺 發表於 2019-6-17 12:36:46 |顯示全部樓層
有好蜜,是好物!
回復