跳舞蘭花苞。。。。。。

作者: Purple 發表于 2008-2-13 17:23:20
3248 8
想請問跳舞蘭花梗已抽出一個月了,但係花苞長得很慢,這幾天好像定了鏡咁冇大過(如圖),是否正常?唔該晒!
P1010068 (Medium).JPG
pinky 發表於 2008-2-13 17:30:28 |顯示全部樓層
我之前由張出花支開始 ~
等到初一先開第一朵花 ~~
我都等左好耐 !!!
回復

小子 發表於 2008-2-13 18:12:05 |顯示全部樓層
too cold
回復

小子 發表於 2008-2-13 18:12:34 |顯示全部樓層
too cold
回復

Purple 發表於 2008-2-14 15:57:09 |顯示全部樓層
That means it is normal, and what I can do is just to wait for it becoming warm!  Tks.
回復

清補涼 發表於 2008-2-14 18:01:28 |顯示全部樓層
真係太凍
回復

Purple 發表於 2008-3-11 22:55:47 |顯示全部樓層
終於開花了,  種咗足足一年先開一次花,由出花菖到開到盡又足足等咗2個月,真要命!不過見佢開得都幾靚,都算值得啦!
P1010021 (Medium).JPG
回復

Exodus 發表於 2008-3-12 20:23:20 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-3-12 00:42 發表

一年先開一次花, 出花等幾個月, 對蘭花黎講咁根本就係正常 ..

Sweet Sugar呢d 跳舞蘭好似出pseudobulb就出花架喇wor
回復

Purple 發表於 2008-3-13 10:45:28 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-3-12 20:37 發表

對D 三幾個月已經覺得好耐既人黎講, 早D 知蘭花可以衰到一年先開一次花, 願意既繼續留低, 冇耐性既早D 返歸咪幾好 ~

HaHa!好在我唔係你講嗰D人唧,如果係無耐性嘅,都唔會比足愛心去種成年啦!
說蘭花衰到一年先開一次花,似乎係無耐性之人噃!
回復