康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
75891 550
jellyfishy 發表於 2010-10-20 11:42:03 |顯示全部樓層
走寳了
請問尚有菌種分享嗎?
謝謝
N-Blythe 發表於 2010-10-20 11:37

我還未成事~~
回復

貓后 發表於 2010-10-20 11:55:06 |顯示全部樓層
走寳了
請問尚有菌種分享嗎?
謝謝

有架,你pm ck約佢丫
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-20 12:09:45 |顯示全部樓層
回復 102# 貓后

謝謝通知   ew (132).gif
回復

SSL200507 發表於 2010-10-20 12:59:13 |顯示全部樓層
回復 98# cklife

降膽固醇, it's good for me too.  May I share too.  
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-20 13:05:36 |顯示全部樓層
有架,你pm ck約佢丫
貓后 發表於 2010-10-20 11:55

會唔會煩到ck呢?(雖然佢係個大好人)
不如約個指定時間,一次過分發,會唔會易搞d?
第一輪拿了菌種的花友,用愛心養成後,送俾第二輪的花友,那就不用ck走來走去.
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-20 13:28:22 |顯示全部樓層
第一輪拿了菌種的花友,用愛心養成後,送俾第二輪的花友,那就不用ck走來走去.
jellyfishy 發表於 2010-10-20 13:05

贊成~  
回復

貓后 發表於 2010-10-20 13:30:20 |顯示全部樓層
第一輪拿了菌 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-20 13:05

又好哦,咁要等佢出嚟約時間先得
回復

cklife 發表於 2010-10-20 13:40:46 |顯示全部樓層
早呀ck, jellyfish 同各位,
先多謝! 功效咁神奇真係想一試為快
muitau 發表於 2010-10-20 11:23

準備好樽就可以PM我約時間比菌種你架喇...
回復

cklife 發表於 2010-10-20 13:41:51 |顯示全部樓層
走寳了
請問尚有菌種分享嗎?
謝謝

有呀....不過你要先準備大樽喎.....
  有樽就可以PM我約時間比菌你...
回復

cklife 發表於 2010-10-20 13:42:45 |顯示全部樓層
回復  cklife

降膽固醇, it's good for me too.  May I share too.
SSL200507 發表於 2010-10-20 12:59

你要先搵個大樽先....4-5公升度喇....搵到樽再PM我約時間丫...
回復

cklife 發表於 2010-10-20 13:46:14 |顯示全部樓層
贊成~
BanbieChan 發表於 2010-10-20 13:28

我怕要約埋一齊,就度一個就唔度第二個喎...而且我比較麻煩..要人就我去荃灣地鐵站....

我行過去好方便姐.....

如果近粉嶺大埔果邊...亦可以搵蘭花草...我個菌係佢比我架...佢好人到暈.....
http://hk.myblog.yahoo.com/garychan44/article?mid=4167&suc=1

我己經有好多塊大菇係度,一塊可以比到幾個人接菌架喇....
回復

jeffiau 發表於 2010-10-20 13:56:56 |顯示全部樓層
CK你好,最近忙死左,遲了看你的post,
看來這個菌幾岩我們DIY美肌的友仔,
但D菌在邊度買到?
和我見你話舊菌用4次,那4次之後點算?
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-20 14:00:06 |顯示全部樓層
但D菌在邊度買到?
和我見你話舊菌用 ...
jeffiau 發表於 2010-10-20 13:56

舊菌無得賣架.佢會無限長菌,若成功種到第一次,只要唔好污染樽培養水,以後都有菇食有茶飲架~
回復

SSL200507 發表於 2010-10-20 14:20:01 |顯示全部樓層
回復 113# jellyfishy

Isn't it can only use for four times?  add3icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-20 14:23:40 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy

Isn't it can only use for four times?
SSL200507 發表於 2010-10-20 14:20

飲到咁上下,keep住加新茶和糖,會有新菇長出,層層疊,舊菇可以拿來吃掉或送俾人. 可以看ck 第8個post的相就明~~
回復

cklife 發表於 2010-10-20 14:40:21 |顯示全部樓層
但D菌在邊度買到?
和我見你話舊菌用 ...
jeffiau 發表於 2010-10-20 13:56

舊菌香港暫時無地方賣...你要既我比舊菌你去養,每星期個面都有新菌膜長成,長到咁上下,底層既菌膜可以要黎煲湯。我呢就切粒加生果同沙律醬整雜果沙律,食落好似椰果既口感。
日本人會要黎做刺身....

你想養搵個大樽丫...4-5公升度啦...搵到樽再約我攞菌種囉...
回復

cklife 發表於 2010-10-20 14:42:06 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy

Isn't it can only use for four times?
SSL200507 發表於 2010-10-20 14:20

4次係講同一塊菌膜姐,但每次養都會有一塊新菌膜生出黎,你養一樽4 次一共有八塊架喇.....
回復

cklife 發表於 2010-10-20 14:43:41 |顯示全部樓層
仲有係新養既第一樽呢個菌膜會生得慢D,可能去到第五日先見菌膜...但之後就快好多有時第三日就開始見到個面有D薄薄既菌膜架喇。
回復

jeffiau 發表於 2010-10-20 14:49:09 |顯示全部樓層
飲到咁上下,keep住加新茶和糖,會有新菇長出,層層疊,舊菇可以拿來吃掉或送俾人. 可以看ck 第8個 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-20 14:23

舊菌香港暫時無地方賣...你要既我比舊菌你去養,每星期個面都有新菌膜長成,長到咁上下,底層既菌膜可以要 ...
cklife 發表於 2010-10-20 14:40

但其實看了這麼久都不太明.
有層模在面,那點倒入面D茶出黎?
回復

SSL200507 發表於 2010-10-20 15:05:44 |顯示全部樓層
回復 118# cklife

That is I can keep the new on top of old ones and add new tea.  But do we have to add immediately or we can keep the fungus in small quantity red tea for certain period of time (without new gungus generating) then add tea when required.  add3icon

Please advise how to move the new fungus to share with people.
回復