康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 发表于 2010-10-18 07:37:28
74970 550
muitau 發表於 2010-10-19 16:27:49 |顯示全部樓層
好堅呀ck, 呢個茶我直頭聽都無聽過!
呢期都會比較多人問你攞菌種,我報下一梯隊,因為我都要度吓邊到有位放兩個3-4L既樽
jellyfishy 發表於 2010-10-19 16:34:00 |顯示全部樓層
又搵到d 資料, 美容專家/商家都推介?

http://www.beautytalk.com.hk/fresh-conference

節錄:
News from  Beauty Talk on Friday, 11 September 2009:
"Fresh品牌經理更透露Fresh研發黑茶緊緻美肌系列背後的小故事。話說創辦人Lev Glazman於喝紅茶菌(Kombucha)時初次體驗其神奇的保健功效,於是醉心尋找有關黑茶的資料。"

嘩~~ 拿隻菇當mask, 唔知有無用呢? ck你多菇, 不如你試下~
lameric 發表於 2010-10-19 16:34:09 |顯示全部樓層
除非想飲濃茶, 否則唔好學我~   (唔想飲濃茶~)
jellyfishy 發表於 2010-10-19 15:42

我最鍾意飲濃茶...
jellyfishy 發表於 2010-10-19 16:34:52 |顯示全部樓層
我最鍾意飲濃茶...
lameric 發表於 2010-10-19 16:34

咁呀... 第一水俾多d你先~ 我飲濃茶會natural high~
cklife 發表於 2010-10-19 16:40:36 |顯示全部樓層
飲完實精神晒~~~
jellyfishy 發表於 2010-10-19 15:41

睇個人啦...我(蓆爹)都唔會訓唔到覺,濃茶對我無影響。
cklife 發表於 2010-10-19 16:44:01 |顯示全部樓層
呢期都會比較多人問你攞菌種,我報下一梯隊,因為我都要度吓邊到有位放兩 ...
muitau 發表於 2010-10-19 16:27

下一水可能好多人都有菌喇...咁可以搵個近你既攞菌咪好方便囉...

依個茶好多人知架,因為都係古老野,原本想搵朋友幫我攞菌,佢D菌係佢契媽玩緊既,係佛堂既人比佢契媽既,點知佢漏氣到暈,攪成年都未攞黎。哈!又比我係網上搵到肯送菌既人,果個網友好好人架,真係好多謝佢。
cklife 發表於 2010-10-19 16:47:02 |顯示全部樓層
又搵到d 資料, 美容專家/商家都推介?

節錄:
News from  Beauty Talk on Friday, 11 September 2009:
"Fr ...
jellyfishy 發表於 2010-10-19 16:34

我覺得食左隻菇比較唔浪費囉....

要黎做美容可以用康普茶代水開粉狀面膜就得架喇......同D人用乳酪做面膜原理差唔多囉....我諗對暗瘡有效D....不過茶裡面都有糖份,有保濕功效.....皮膚乾既人可以用康普茶開水溝淡,放係雪櫃,用黎當化妝水噴面。

不過比我都係果句...食左佢。
cklife 發表於 2010-10-19 16:48:03 |顯示全部樓層
咁呀... 第一水俾多d你先~ 我飲濃茶會natural high~
jellyfishy 發表於 2010-10-19 16:34

你好似飲唔飲都natural high架喎....
jellyfishy 發表於 2010-10-19 17:12:57 |顯示全部樓層
呢期都會比較多人問你攞菌種,我報下一梯隊,因為我都要度吓邊到有位放兩 ...
muitau 發表於 2010-10-19 16:27

放心,若果我種得成,會分享給大家~
jellyfishy 發表於 2010-10-19 17:13:33 |顯示全部樓層
你好似飲唔飲都natural high架喎....
cklife 發表於 2010-10-19 16:48

係咩? 真架? 好失禮添~~
jellyfishy 發表於 2010-10-19 17:47:40 |顯示全部樓層

再找到d料,在網上賣貨的人說台灣護膚品牌Kiehl's 都有用紅茶菇做材料造"馬黛茶多酚活采保濕乳液",75ml 賣千多港元!!!
但check 過Kiehl's 網又無詳細介紹該產品成份.
http://www.kiehls.com.tw/product ... oup=face&key=14

還有:ARTDECO 新型清爽慕絲水面膜   Oxyvital Hydra Mousse    容量:50ml TW$1200!!
據台北大型購物網站 PChome線上購物所說,這個mask 也有紅茶菇成份: 紅茶菇酵素~
cklife 發表於 2010-10-19 17:52:12 |顯示全部樓層
再找到d料,在網上賣貨的人說台灣護膚品牌Kiehl's 都有用紅茶菇做材料造"馬黛茶多酚活采保濕乳液",75ml  ...
jellyfishy 發表於 2010-10-19 17:47

千幾銀......女人錢真好搵...
prodorothyhkg 發表於 2010-10-19 17:56:54 |顯示全部樓層
係咩? 真架? 好失禮添~~
jellyfishy 發表於 2010-10-19 17:13

你唔 high 個日一定有病
所以繼續 high啦~
jellyfishy 發表於 2010-10-19 18:10:57 |顯示全部樓層
你唔 high 個日一定有病
所以繼續 high啦~
prodorothyhkg 發表於 2010-10-19 17:56

家下我真係好high, 找到原來幾隻貴價護膚品牌都有用紅茶菇做材料,如果我培養成功,以超低成本,外敷內服,哈哈... (幻想中)
cklife 發表於 2010-10-19 20:52:41 |顯示全部樓層
家下我真係好high, 找到原來幾隻貴價護膚品牌都有用紅茶菇做材料,如果我培養成功,以超低成本,外 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-19 18:10

你真會增值之道....
chutou 發表於 2010-10-19 21:28:58 |顯示全部樓層
咭咭~~東風就未有,
超級颱風就來喇 回復 60# jellyfishy
cklife 發表於 2010-10-19 22:04:21 |顯示全部樓層

忽然想起...你照養菇,飲時先溝水咪得囉....
死喇...比我傳染左你...[唔識轉彎]依個病添....
cklife 發表於 2010-10-20 10:59:30 |顯示全部樓層
嗜酸(Acidophilus)嗜酸菌能恢復胃腸道和陰道中健康細菌的正常平衡,可預防消化系統的疾病,並控制陰道酵母菌感染。它多半具有抗癌能力,或可降低血清膽固醇含量。嗜酸菌也提供某些維他命,包括維他命B12和K、硫胺素及葉酸。

主要效果︰
某些研究顯示,嗜酸菌可透過口服或作為栓劑或沖洗液用於陰道,來預防或控制由白色念珠菌所引起的陰道酵母菌感染。如果正在服用某些抑制嗜酸菌、允許酵母菌滋長的抗生素,這種作用就特別明顯。
實際上,對任何一個正在服用抗生素醫治感染的人來說,嗜酸菌都特別有用。在許多人身上,尤其是在服用抗生素的人身上,這種細菌平衡可能是混亂的,會做成腸胃脹氣、腹瀉、便秘及營養吸收不良。嗜酸菌創造出一種環璄,不充許有害類型的大腸桿菌、沙門氏菌、鏈球菌和其他許多危險的、甚至會危及生命的菌株滋長。

附加效果︰
嗜酸菌能減輕慢性腸炎的症狀。嗜酸菌加上高纖食物,有利於結腸全面健康,為防止腸憩室所必需。
註︰腸憩室由結腸的黏膜鼓入結腸壁,形成小囊(憩室)所致。
此外,動物試驗顯示,嗜酸菌在抑制某些癌症方面可能很有價值。用於手術治療膀胱癌時,嗜酸菌可防止單一腫瘤的復發。之所以會有這個效果,可能是因為嗜酸菌可防止有害細菌與食物發生相互作用時產生致癌物質。嗜酸菌也會降低血液中膽固醇含量,這些細菌中某些菌珠在膽固醇抵達動脈並告成傷害之前,就將它吸收掉了。

注意︰
如果第一次患陰道感染,須經醫生診治之後才自行治療。嗜酸菌對付白色念珠菌很有用,但對其他類型的陰道問題卻無能為力,還會使其症狀惡化。

資料摘自︰維他命礦物質保健之道
muitau 發表於 2010-10-20 11:23:41 |顯示全部樓層
放心,若果我種得成,會分享給大家~
jellyfishy 發表於 2010-10-19 17:12

早呀ck, jellyfish 同各位,
先多謝! 功效咁神奇真係想一試為快 add6icon
N-Blythe 發表於 2010-10-20 11:37:10 |顯示全部樓層
走寳了
請問尚有菌種分享嗎?
謝謝