狗狗唔食野點算?

作者: alansing 發表于 2010-10-14 22:18:42
11328 44
claudiatang 發表於 2010-10-21 12:54:26 |顯示全部樓層
絕育手術呀
alansing 發表於 2010-10-19 23:54

手術後傷口情況如何?會否傷到其它器官?感染?
回復

spinnet 發表於 2010-10-21 14:42:32 |顯示全部樓層
你的case和我有D相似:
在年初, 我隻多多(黑狗女)從SPCA接回家後當晚都有咳嗽, 第2天便帶回SPCA. 之後他們便告訴我們多多是染了狗房咳. 最後是留院一星期完全康復才接回家. 多多是SPCA剛收回2天便被我們領養的, 有一些隱疾還未顯現. 如果SPCA之前發現多多是有狗房咳, 她一早已無命. 因佢地D廣源是用在健康的狗狗身上. 所以多多是一隻萬中無一的幸運兒. 據我所知, 多多的姊妹(一起比SPCA接回, 養在同一個籠內)在得識多多有狗房咳後便消失了)

SPCA將唔健康嘅狗讓人領養, 難詞其咎. Anyway我好明白樓主嘅心情. 我當時都好擔心多多的情況, 差不多每天都致電SPCA問佢嘅情況. 希望你領養的小狗可以和多多一樣可以康復啦.
回復

yimaggie 發表於 2010-10-24 08:31:37 |顯示全部樓層
狗狗轉環境轉主人 太多野要適應 抵抗力會下降 好容易染病/發病 ...
如果你之前有帶過狗瘟腸炎既狗仔返屋企..都可能係染病源頭....
亦可能領養之前係潛服期...轉環境發病...
點都好...你應該要去探病當面問清楚醫生到底佢情況如何...有咩病...你作為狗主有咩做到可以幫隻狗...etc
佢病得咁重係好需要人支持同照顧...
亦要問清楚點解會領養到一隻病狗...希望你隻狗早日康復

今年見多左好多先天厭食ge poodle....
有見過幾隻日日食幾粒 唔死得就算 次次見佢地都係得層皮 俾乜佢都唔食...
回復

小寶 發表於 2010-10-25 09:56:47 |顯示全部樓層
宜家隻狗點呢?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-10-25 15:25:58 |顯示全部樓層
最快要4-5日先知救唔救到
回復