Bryum cellulare Hook. 柔毛真藓

關閉 [複製鏈接]
作者: KUNO 發表于 2008-2-8 14:31:50
5686 19
Bryophyta 苔蘚植物

Bryaceae 真藓科

Bryum cellulare Hook. 柔毛真藓

Bryum cellulare Hook.

評分

查看全部評分

ayclui 發表於 2008-2-8 15:45:41 |顯示全部樓層
嘩...好靚呀! 睇到我兩隻眼都發光
請問KUNO版主係咪你自己種o架? 如果係, 有咩方法可以種到佢咁靚?
回復

orchids 發表於 2008-2-8 16:46:11 |顯示全部樓層
我有盆拖鞋都生滿類似的苔蘚,最近都生左幾多capsule出嚟,可唔可以影下佢D葉,等我睇下我D係唔係柔毛真蘚?
回復

KUNO 發表於 2008-2-8 16:58:03 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 8/2/2008 15:45 發表
嘩...好靚呀! 睇到我兩隻眼都發光
請問KUNO版主係咪你自己種o架? 如果係, 有咩方法可以種到佢咁靚?

這是不用種的,它在我家花園裡隨處都是.
回復

KUNO 發表於 2008-2-8 16:59:40 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 8/2/2008 16:46 發表
我有盆拖鞋都生滿類似的苔蘚,最近都生左幾多capsule出嚟,可唔可以影下佢D葉,等我睇下我D係唔係柔毛真蘚?

那麼待明天有陽光時再拍一次它葉片的特寫.
回復

joey 發表於 2008-2-8 21:19:22 |顯示全部樓層
好得意wor, actual size 有幾大?
回復

蛀米虫 發表於 2008-2-9 13:56:54 |顯示全部樓層
嘩! 好可愛啊!
回復

ayclui 發表於 2008-2-9 17:58:22 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-2-8 16:58 發表

這是不用種的,它在我家花園裡隨處都是.

隨處都是??
KUNO 版主你的花園在那兒啊?
回復

lolo 發表於 2008-2-9 18:04:59 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-9 17:58 發表

隨處都是??
KUNO 版主你的花園在那兒啊?

感覺到你d口水滴得好緊要喎ayclui
回復

ayclui 發表於 2008-2-10 16:54:54 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-9 18:04 發表

感覺到你d口水滴得好緊要喎ayclui   

係呀lolo, 恭喜發財呀...祝你同你 honey 身體健康, 你 honey 搵多d $$, 等你繼續打'風流工'
你知我最鍾意'草毛'...KUNO 版主果d又咁靚...
回復

charles604498 發表於 2008-2-10 18:04:15 |顯示全部樓層
天然環境生得好靚
回復

KUNO 發表於 2008-2-10 22:19:00 |顯示全部樓層
葉片的特寫

回復

lolo 發表於 2008-2-11 17:48:16 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-10 16:54 發表

係呀lolo, 恭喜發財呀...祝你同你 honey 身體健康, 你 honey 搵多d $$, 等你繼續打'風流工'
你知我最鍾意'草毛'...KUNO 版主果d又咁靚...

ayclui 我都祝你同你個甜心長年行好運 歲歲發大財  
好快到情人節   祝你倆恩恩愛愛    感情永遠如膠似漆

俾你攪到有dd鍾意"毛毛"

KUNO大又嚟引人喇
回復

ayclui 發表於 2008-2-11 17:58:58 |顯示全部樓層
多謝 lolo...
今日行花墟, 見到有一檔賣呢種Bryum cellulare Hook. 柔毛真藓...細細盆要$20...
內心掙扎咗一大輪之後都係無買...我始終覺得呢d草毛係無理由要比錢買嘅...
最多第二時行山留意下d溪邊有無得執...
回復

orchids 發表於 2008-2-13 18:34:13 |顯示全部樓層
睇葉,我盆拖鞋D又唔多似柔毛真蘚喎!
回復

KUNO 發表於 2008-2-13 23:00:53 |顯示全部樓層
一樣!
回復

loklok 發表於 2008-2-13 23:03:42 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-11 17:58 發表
多謝 lolo...
今日行花墟, 見到有一檔賣呢種Bryum cellulare Hook. 柔毛真藓...細細盆要$20...
內心掙扎咗一大輪之後都係無買...我始終覺得呢d草毛係無理由要比錢買嘅...
最多第二時行山留意下 ...

嘩嘩
執呀?!
唔好呀...
回復

orchids 發表於 2008-2-14 17:16:45 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-2-13 23:00 發表
一樣!

你D柔毛真蘚D葉好似扁柏咁扁,但我D苔蘚D葉攤開喎!
回復

KUNO 發表於 2008-2-14 23:10:27 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 14/2/2008 17:16 發表

你D柔毛真蘚D葉好似扁柏咁扁,但我D苔蘚D葉攤開喎!

因為圖片中的是生長在紅磚上的所以會不一樣,而另外一些生長在芒板上的就正是和你的一樣喔!
回復

orchids 發表於 2008-2-15 16:58:15 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-2-14 23:10 發表

因為圖片中的是生長在紅磚上的所以會不一樣,而另外一些生長在芒板上的就正是和你的一樣喔!

謝謝你的講解!
回復