10/11園子(越來越多花一齊開)

作者: Aalon 發表于 2010-10-11 09:08:21
22018 210
aj~kiss 發表於 2010-12-2 13:17:27 |顯示全部樓層
自播的藍牛,四季開花, 每次影都覺得靚
Aalon 發表於 2010-11-16 13:13

留d種子比我呀add14icon
回復

aj~kiss 發表於 2010-12-2 13:22:34 |顯示全部樓層
秋播第一炮, 重瓣牽牛開啦, 得返單瓣而且得3-4吋高 , 唔知會唔會因為用左自己漚o既腐葉土有關, 定 ...
Aalon 發表於 2010-11-12 09:34

腐葉點漚ka?我成日怕有蟲......
ps.你搬過家?園子好大aradd6icon
回復

Aalon 發表於 2010-12-2 13:57:21 |顯示全部樓層
腐葉點漚ka?我成日怕有蟲......
ps.你搬過家?園子好大ar
aj~kiss 發表於 2-12-2010 13:22

1. 我在戶外漚腐葉, 把腐葉放係大膠桶儲到咁上下用大鐵鎚壓縮加1-2吋泥, 間中淋水漚幾個月
2. 沒搬家, 都係果度
回復

aj~kiss 發表於 2010-12-2 19:14:03 |顯示全部樓層
1. 我在戶外漚腐葉, 把腐葉放係大膠桶儲到咁上下用大鐵鎚壓縮加1-2吋泥, 間中淋水漚幾個月
2. 沒搬 ...
Aalon 發表於 2010-12-2 13:57

唔會漚埋d蟲菌出來?
回復

Aalon 發表於 2010-12-3 08:39:18 |顯示全部樓層
唔會漚埋d蟲菌出來?
aj~kiss 發表於 2-12-2010 19:14

如果怕有菌, 建議晒大太陽, 不過我有咁做, 直接用o黎種野, so far so good, 當然, 唔係種d嬌生慣養o既植物啦
回復

fnv234 發表於 2010-12-3 11:11:54 |顯示全部樓層
T&M深藍色牽牛種子質量好好, 買左2年幾都仲發到芽, 今年用左自己漚O既腐葉土種, 生得好快 已經攀到上蘭花 ...
Aalon 發表於 2010-11-30 09:02

我都有種過呢隻藍色牽牛,不過結唔到種子
但係又唔係唔夠營養(一路都有花開)
回復

Aalon 發表於 2010-12-3 11:24:36 |顯示全部樓層
我都有種過呢隻藍色牽牛,不過結唔到種子
但係又唔係唔夠營養(一路都有花開) ...
fnv234 發表於 3-12-2010 11:11

係呀, 所以搵返兩年前種子o黎播, 買少見少, 可能d花須要人工授粉, 不過我唔識攪喱d野
回復

fnv234 發表於 2010-12-3 11:34:07 |顯示全部樓層
係呀, 所以搵返兩年前種子o黎播, 買少見少, 可能d花須要人工授粉, 不過我唔識攪喱d野 ...
Aalon 發表於 2010-12-3 11:24

最近花墟都有入呢隻呀
我果棵有好多螞蟻,你有冇?
回復

Aalon 發表於 2010-12-3 11:47:30 |顯示全部樓層
最近花墟都有入呢隻呀
我果棵有好多螞蟻,你有冇?
fnv234 發表於 3-12-2010 11:34

唔覺有, 其他植物就有好多潛葉蟲
回復

fnv234 發表於 2010-12-3 12:04:37 |顯示全部樓層
唔覺有, 其他植物就有好多潛葉蟲
Aalon 發表於 2010-12-3 11:47

我種嘅夜牽牛、樹牽牛同呢大花牽牛都有好多蟻
好似係因為有蜜汁
回復

Aalon 發表於 2010-12-4 12:49:45 |顯示全部樓層
院子破壞王成日去地植地帶"boo, boo" 同"尿,尿" 仲掘起晒do岩o岩定植o既草花佢仲有個姊妹, 同佢"一担担", 最奇怪, 有佢地"守護", d 矮牽牛一樣比雀仔喙到體無完膚
回復

小白 發表於 2010-12-4 12:58:17 |顯示全部樓層
院子破壞王成日去地植地帶"boo, boo" 同"尿,尿" 仲掘起晒do岩o岩定植o既草花佢仲有個姊妹, 同佢"一担担 ...
Aalon 發表於 2010-12-4 12:49

野貓...?? add12icon
回復

Aalon 發表於 2010-12-4 13:15:08 |顯示全部樓層
又未"野"得晒, 我屋企同鄰居都有比野佢食, 不過佢唔比人親近而家算係係我地度"癡飲癡食"
回復

spinnet 發表於 2010-12-4 13:34:44 |顯示全部樓層
院子破壞王成日去地植地帶"boo, boo" 同"尿,尿" 仲掘起晒do岩o岩定植o既草花佢仲有個姊妹, 同佢"一担担 ...

隻貓仔幾可愛喎. 我以前個花園都有d外來貓係度大便, 成日要同佢清理屎屎真係好煩.
回復

Aalon 發表於 2010-12-4 15:09:27 |顯示全部樓層
隻貓仔幾可愛喎. 我以前個花園都有d外來貓係度大便, 成日要同佢清理屎屎真係好煩. ...
spinnet 發表於 4-12-2010 13:34

其實佢可以係其他荒廢o既田野便便, 但偏偏鍾意係我種野o既地方去
回復

fnv234 發表於 2010-12-4 18:34:31 |顯示全部樓層

我果度都有野貓呀
不過地方大D,好少搞到我D野
以前種野嘅地方好多野貓,次次都搞到D花爛晒
回復

小白 發表於 2010-12-4 18:47:35 |顯示全部樓層
又未"野"得晒, 我屋企同鄰居都有比野佢食, 不過佢唔比人親近而家算係係我地度"癡飲癡食" ...
Aalon 發表於 2010-12-4 13:15

我家樓下都有2 隻... 有住客定時家候喂佢哋... 便便就自行去山邊, 好知 "訂" add7icon
回復

newearth 發表於 2010-12-5 01:36:44 |顯示全部樓層
你好!你有咁多地方,尤其係有咁大片田種花,真係羨慕死人!
隻貓貓幾Q喎!唔知會唔會偷食你網上買那幾隻小鳥呢!
回復

Aalon 發表於 2010-12-5 16:59:02 |顯示全部樓層
你好!你有咁多地方,尤其係有咁大片田種花,真係羨慕死人!
隻貓貓幾Q喎!唔知會唔會偷食你網上買那幾隻小鳥呢! ...
newearth 發表於 5-12-2010 01:36

歡迎光臨 有空多do黎啦, d 貓對死物冇興趣, 淨係鍾意捉d生勾勾o既, 不過通常都失敗
回復

Aalon 發表於 2010-12-5 17:07:08 |顯示全部樓層
成功越夏o既非洲鳳仙花, 經過修剪,施肥, 好快有花睇

評分

查看全部評分

回復