香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 洛神花蜜餞
返回列表 發新帖

洛神花蜜餞

作者: 月光光 發表于 2010-10-5 10:39:12
7046 24
peggykyw 發表於 2010-11-6 13:16:44 |顯示全部樓層
回復 19# 月光光

唔好意思,冇過黎呢邊添,我仲未食晒呀,我覺得口感麻麻地咋

------------------------------------------------------------

唔使覺得唔好意思架! 我嗰時啱啱買咗d洛神花, search到你有用來用蜜餞, 多口搭個咀啫.
我已經學你咁整咗蜜餞喇, 我同你一樣覺得口感麻麻。
另又整果醬, 反而我鍾意煮咗果醬隔咗嗰d粗渣, 用來沖水飲, 酸酸甜甜  ---->好味!
回復

肥寶寶 發表於 2010-11-8 10:46:25 |顯示全部樓層
唔好意思,依家先覆你,我都係上網search食譜教用冰糖咋
月光光 發表於 2010-11-6 12:35

謝謝

我已經未等回覆就用左黑糖去做了,效果唔錯,仲好香添!
因為我分別用紅糖和黑糖去做,所以有比較,最後都係黑糖比好較好味!
回復

andyman 發表於 2011-10-21 14:17:25 |顯示全部樓層

我朋友用槐花蜜糖做, 請左我吃, 勁好味喎

SORRY 我唔知個post咁舊,請del.
回復

八王爺 發表於 2011-10-21 19:59:43 |顯示全部樓層
我改良了,加了蜂蜜。更有營,更有風味。
回復

金盞花 發表於 2015-10-9 14:03:25 |顯示全部樓層
今年第1次種洛神花, 可惜d果細細粒唔及街買d咁靚, 剛見到洛神花上市有得賣, 立即買咗一斤返嚟試吓整果醬及蜜餞.  多謝分享教識我點樣取種子, 又可跟你學習造蜜餞
回復