王府毬蘭編年史2010-2017

作者: 八王爺 發表于 2010-10-4 10:30:23
21635 82
SSL200507 發表於 2010-10-8 10:17:36 |顯示全部樓層
Waiting for your up-date photos.  add14icon
回復

sammy 發表於 2010-10-11 23:50:13 |顯示全部樓層
等到頸都長埋add13icon
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-10-12 00:27:36 |顯示全部樓層
我上個月都入左去呢個場血拼,其中買左盆超超迷理蝴蝶蘭,當時有兩片葉及花苞,棵野好貴下架,但返到屋企唔夠兩野就燒花落葉,而家都唔知佢過唔過度添呀add2icon
回復

joeling 發表於 2010-10-12 00:45:48 |顯示全部樓層
回復 28# 八王爺

我支持你所講,好多以前在花墟賣蘭花的店都摺埋左,真係覺得越來越少蘭花店 。
回復

八王爺 發表於 2010-10-12 10:12:23 |顯示全部樓層
所以 有時啲花草貴少少,只要係自己好喜歡,又搵咗一段日子都未買,見到啱心水,一定要買。
蘭花雖然話開好耐,但由溫室/培殖場/花鋪 到自己家,必定要有適應期。
花落葉枯 有時會好嚴重,但適應期過後,就生得好好。

我的 象形文字蝴蝶蘭 返到家 已經兩個星期,已開的花有枯落,葉也有黃,但這不算為怪。
毬蘭卻很快適應了,h. retusa 的花苞 今朝已半開,可能放工回家都開晒了。
回復

claudiatang 發表於 2010-10-12 11:10:42 |顯示全部樓層
我最敗家是買了這盆..花是開給螞蟻看的鳶尾蘭﹗
IMG_1953 (Medium).JPG
IMG_1952 (Medium).JPG
回復

corina 發表於 2010-10-12 12:12:20 |顯示全部樓層
我最敗家是買了這盆..花是開給螞蟻看的鳶尾蘭﹗
claudiatang 發表於 2010-10-12 11:10

開給螞蟻看~~~add4icon add4icon add4icon
回復

八王爺 發表於 2010-10-12 12:22:43 |顯示全部樓層
放大鏡都睇唔到!
螞蟻真係睇得好okay喎
回復

八王爺 發表於 2010-10-13 10:15:54 |顯示全部樓層
Hoya retusa 開咗喇,今朝用手機影啲相太差。
下午 再影過先上傳。
真係很清純﹑小巧﹑可愛!
回復

SSL200507 發表於 2010-10-13 10:34:59 |顯示全部樓層
Will have photo in the afternoon?  I am longing to see them.  
回復

八王爺 發表於 2010-10-13 15:06:11 |顯示全部樓層
來了來了,

把幾朵合起來,一朵太單調。
回復

SSL200507 發表於 2010-10-13 15:40:40 |顯示全部樓層
It is beautiful but why it doesn't come in bundles and what fertilizer you put for flowering.  Do you put when there is already flower buds?  
回復

八王爺 發表於 2010-10-13 17:02:05 |顯示全部樓層
肥係 老闆教用 古早肥 (磷) 那一種,不是隨便一種古早肥。
你地買開都知,最少巿面上有兩種 古早肥,不過,都唔啱毬蘭用。

雖然買的時候有花苞,但係只係芝麻咁細,我都要好用心機,俾到環境佢,
佢先 keep 到啲 初出花苞仔。直到今朝先到開到出來。仲有好多含苞待放的啊!

再看看用 dc 機,超微距拍的花花。
回復

SSL200507 發表於 2010-10-13 17:29:26 |顯示全部樓層
Looking at the first picture, it makes me feel so warm.  As pure as a mother holding her baby.  
回復

CHUNMA 發表於 2010-10-13 20:29:41 |顯示全部樓層
回復 53# 八王爺

嘩! 巧令呀 add14icon 又好骨子 add6icon
回復

八王爺 發表於 2010-10-13 21:02:20 |顯示全部樓層
係呀! 哩種型嘅花,係我最鍾意毬蘭的原因。
真係有大星小星落玉盤的感覺。又小巧,又別緻。
難得花瓣如白玉,花蕊如珠寶。
回復

CHUNMA 發表於 2010-10-13 21:23:45 |顯示全部樓層
add6icon 我都係呀! 同埋佢一年仲開幾次花
回復

sammy 發表於 2010-10-13 21:43:55 |顯示全部樓層
香味如何呢?
回復

claudiatang 發表於 2010-10-13 22:45:46 |顯示全部樓層
好的骰.............add6icon
回復

claudiatang 發表於 2010-10-13 22:45:53 |顯示全部樓層
好的骰.............add6icon
回復