春節競猜遊戲3 答案 P.6 得獎名單帖1#

關閉 [複製鏈接]
作者: 八王爺 發表于 2008-2-5 08:46:01
10299 74
曉文 發表於 2008-2-5 17:38:34 |顯示全部樓層
natsuki 好勁呀
回復

fnv234 發表於 2008-2-5 17:38:48 |顯示全部樓層
Stephanotis中文名係非洲茉莉喎…
回復

八王爺 發表於 2008-2-5 17:40:19 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-2-5 10:38 發表
Stephanotis中文名係非洲茉莉喎…

唔係!
回復

natsuki 發表於 2008-2-5 21:33:54 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-2-5 15:33 發表

這個 沒有中文名嗎?

我不知道中文名是甚麼.
回復

八王爺 發表於 2008-2-6 09:26:41 |顯示全部樓層
黑蔓藤 Stephanotis floribunda

原產 馬達加斯加 ,蔓生或攀爬開花籐本植物。

非洲茉莉 是 另一种 小灌木。
回復

八王爺 發表於 2008-2-6 09:33:08 |顯示全部樓層
非洲茉莉 Fagraea ceilanica
回復

Exodus 發表於 2008-2-6 20:16:54 |顯示全部樓層
我係咪遲左??
拿我無睇過d 答案架.....

a. 孤挺花?
b. 睡蓮
c. 金線吊芙蓉?
d. 好似出藝君子蘭
e. 雞蛋花
f. 米仔蘭
g. 九重葛?又似榕..
h. 楊桃
i. 彩葉芋
j. 馬達加斯加茉莉 Stephanotis floribunda(種死過兩次好難唔認得)
回復

Exodus 發表於 2008-2-6 20:19:54 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-2-6 09:33 發表
非洲茉莉 Fagraea ceilanica

頂..我答遲晒
呢棵係叫灰莉

評分

查看全部評分

回復

Exodus 發表於 2008-2-8 11:29:26 |顯示全部樓層
親愛既新板主
請問你知唔知道咩叫「粗口」?五門齊果d 先叫粗口
咁頂撞頂包頂天立地頂瓜瓜頂禮膜拜
我讚譽minmin係頂天立地好漢子都係粗口?
連discuss.com.hk都唔會當呢個字係粗口而ban人
請問以何準則定位? 半年前貴壇吹水板講呢個字唔會出事架
乃欲施文字獄, 予欲無言矣

連人地個板既野都理埋, 証明板主大大時間多的是
點解全個forum得阿行同KUNO兩個板咁得體?
請問你知唔知道自己個板連個英文字都改得不知所X?
(某板主曾當呢個四字詞語係粗口, 我X左佢)
請問你知唔知Anthurium = araceae花燭屬?
花燭屬植物代表水生, ok既但係epiphyte會合適好多, 代表蕨類?omg
我叫左某壇主改N年都唔去改
估唔到出左個板主都會唔改呢個令人噴飯既字
charlot, money眾人見到實恥笑
若有時間請修改這可愛的小紕漏

我講野係唔討好

回復

曉文 發表於 2008-2-8 22:41:53 |顯示全部樓層
唔緊要啦
新年新年
和氣生財
回復

sosxxx12 發表於 2008-2-9 20:10:08 |顯示全部樓層
好的,看到新年+曉文的話,但時下的年青人把「頂」字醜化成不合宜的詞,很容易誤會的 ,所以也想提提閣下最好避免不用這字,以免大家尷尬。至於我板的事,老實說,板主不是萬能的,我沒權去改名,我知Anthurium = araceae花燭屬,板名下的文字也有錯,如紅掌,它是天南星科的,但同時也是水生,從中往往難以下決定放在我板定雨林板的天南星區好?? 所以看作者放哪就那,敬請見諒,本人對閣下致萬二分歉意,請大人不記小人過!!!
回復

sosxxx12 發表於 2008-2-9 22:19:27 |顯示全部樓層
對不起,我的權力不能收回警告,只能給你3個威望
回復

曉文 發表於 2008-2-10 10:35:33 |顯示全部樓層
原帖由 sosxxx12 於 2008-2-9 20:10 發表
好的,看到新年+曉文的話,但時下的年青人把「頂」字醜化成不合宜的詞,很容易誤會的 ,所以也想提提閣下最好避免不用這字,以免大家尷尬。至於我板的事,老實說,板主不是萬能的,我沒權去改名,我知Anthurium = arac ...

因為香港園藝館,大家都好斯文
「頂」字已經算粗俗了,呵呵
回復

Exodus 發表於 2008-2-11 03:10:00 |顯示全部樓層
原帖由 sosxxx12 於 2008-2-9 20:10 發表
好的,看到新年+曉文的話,但時下的年青人把「頂」字醜化成不合宜的詞,很容易誤會的 ,所以也想提提閣下最好避免不用這字,以免大家尷尬。至於我板的事,老實說,板主不是萬能的,我沒權去改名,我知Anthurium = arac ...

花燭屬幾百種以至天南星科最大的蔓綠絨屬絕大部分係「熱帶雨林的著生植物」
水生?唔係人為插佢地落水佢地都唔會水生
火鶴之王更加無可能水生到...

水榕Anubias屬咩...
回復

曉文 發表於 2008-2-11 22:32:03 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-2-5 08:46 發表
今日真係要 搵d 高难度 挑戰 大家。

實行 冒險「落圓」制。

此帖 有 10 圖,估中越多,獎品越大!

一等獎 种子10包 (1名) natsuki
二等獎 种子 8包 (2名) sosxxx12 和 fnv234
三等獎 种子 6包 (2名) nuage 和 曉文
...

請問有乜野種子架王爺?

回復