香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 秋葵煮什菜

秋葵煮什菜

作者: JicJicmom 發表于 2010-9-27 21:22:43
3394 6

R1025166 (Large).JPG
我用左紅, 橙及黃椒~
R1025160 (Large).JPG
呢個菜係阿姨好耐之前教過我,今日煮過, 真係好好食 !
秋葵唔係人人都接受到, 尤其係就咁食,所以阿姨就教我將所有蔬果切粒,加煙肉一齊炒.....
完全食唔到滑潺潺感覺, 仲好香好清新呢~
煙肉酌量
紅洋蔥,各式西椒,蕃茄,秋葵,小粟米全部切粒
R1025159 (Large).JPG
1.燒紅鑊, 放煙肉爆香
2.下紅洋蔥煮到半軟身
3.下秋葵粟米仔及蕃茄兜幾下(呢幾種要煮耐少少至會有益/熟)
4.下各式西椒,加蓋焗3分鐘
5.食得~
唔使下鹽(煙肉有鹽喇...)乜野調味都唔使落(好香架~)
呢個菜有道好就係,好多料可以早一晚切定~秋葵/蕃茄粟米仔呢d就係即時至切~
今晚就係配檸檬焗三文魚喇 ~~
R1025172 (Large).JPG
色水仲好靚, 真係食多d都唔怕~
R1025174 (Large).JPG
焗爐pre heat 緊時切材料, 焗緊魚時就炒, 2樣可以同時響15分鐘之內準備好~~~ 係打工一族0既健康之選呀~ add6icon

評分

查看全部評分

貓后 發表於 2010-9-27 21:25:54 |顯示全部樓層
嘩,積媽,你而味餸顏色好靚丫
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-27 22:27:01 |顯示全部樓層
簡單又好味~正呀~
回復

fianfumy 發表於 2010-9-27 22:50:39 |顯示全部樓層
真是色香味喎...
回復

hellokitty_971 發表於 2010-9-27 23:20:36 |顯示全部樓層
黃色粟米仔"買飛弗"add6icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-28 09:19:06 |顯示全部樓層
真是色香味喎...
fianfumy 發表於 2010-9-27 22:50

x2!!
好有party feel!add6icon
回復

cklife 發表於 2010-9-28 10:19:08 |顯示全部樓層
好靚呀....
回復