新式Bokashi廚餘桶將引進香港

作者: smallpotato 发表于 2010-9-20 00:37:26
19733 93
crabcrab 發表於 2010-9-23 11:02:41 |顯示全部樓層
好, 等你的「香港園藝館」首份 Bokashi 廚餘處理報告
SSL200507 發表於 2010-9-23 11:10:58 |顯示全部樓層
Waiting, waiting ~~~~~~~~~~~~~

Marcuslee the Great!  
klai 發表於 2010-9-27 00:38:40 |顯示全部樓層
我之前聯絡左綠領行動,如有興趣可聯絡佢地,有關的資料如下:

多謝 閣下對綠領行動最近引入廚餘回收技術的支持,近日市民反應非常熱烈。本會現正向外地商討購買廚餘桶及Bokashi細菌,希望在一個月內能送抵香港,讓市民可購買試用,推廣廚餘回收的環保信息。

現時價格仍與外地廠商及運輸公司商討中,估計一套(密封廚餘桶及一包Bokashi菌)約為HK$300多元左右,如閣下有興趣參與廚餘回收計劃及預訂本回收系統,可留下姓名、電話、電郵、地址,以便日後本會與閣下聯絡。多謝支持環保。

綠領行動
電郵:[email protected]
電話:8330 0461
會址:香港九龍長沙灣李鄭屋村商場304號舖 '
greener 發表於 2010-9-27 09:30:50 |顯示全部樓層
HK$300 可以考慮 !  不貴 !
新手農夫 發表於 2010-9-27 11:51:26 |顯示全部樓層
值得考慮買番個
yuen2010 發表於 2010-10-2 22:52:00 |顯示全部樓層
我之前聯絡左綠領行動,如有興趣可聯絡佢地,有關的資料如下:

多謝 閣下對綠領行動最近引入廚餘回收技術 ...
klai 發表於 2010-9-27 00:38

請問一包Bokashi菌 可用幾耐?  用完之後, 大約要幾多$$$ 一包?
cklife 發表於 2010-10-3 10:49:02 |顯示全部樓層

大約300蚊...玩唔玩好呢...心思思...

====
參與實驗家庭需將廚餘分類、並灑入Bokashi發酵,最後埋入農場泥土。

咁即係第四個星期佢黎收番d泥...放係佢地塊田度 ....咁咪即係我比300蚊做義工幫佢做肥泥呀?
孖吉 發表於 2010-10-3 11:03:15 |顯示全部樓層
大約300蚊...玩唔玩好呢...心思思...

====
參與實驗家庭需將廚餘分類、並灑入Bokashi發酵,最後埋入農場泥 ...
cklife 發表於 2010-10-3 10:49

咁你當賺個桶囉,太子道某店賣 $400 齋桶呀 add12icon
cklife 發表於 2010-10-3 11:35:38 |顯示全部樓層
咁你當賺個桶囉,太子道某店賣 $400 齋桶呀
marcuslee 發表於 2010-10-3 11:03

係呀....我走左去睇佢個網暸解下佢地既野....諗住...如果覺得佢地都幾好,就唔諗咁多啦....唔貴...300蚊..就算唔貪個桶..當支持佢地囉...因為睇完...原來係註冊慈善環保團體....
oneonewe 發表於 2010-10-3 11:45:44 |顯示全部樓層
咁你當賺個桶囉,太子道某店賣 $400 齋桶呀
marcuslee 發表於 2010-10-3 11:03

咁你而家用咩o黎吽堆肥呀?
孖吉 發表於 2010-10-3 12:19:56 |顯示全部樓層
咁你而家用咩o黎吽堆肥呀?
oneonewe 發表於 2010-10-3 11:45

你講個桶?我睇咗啲桶之後用膠水桶做。

不過大家如果自己造的話,要留心三點:桶不能太大 (因為係厭氧埋肥)、去水不可以用金屬龍頭 (因為水係酸性),做價不能太貴 (因為最方便係有兩個桶交替使用)。
SSL200507 發表於 2010-10-3 13:07:52 |顯示全部樓層
Do you think of make some for trail then sell.  
孖吉 發表於 2010-10-3 13:34:39 |顯示全部樓層
Do you think of make some for trail then sell.
SSL200507 發表於 2010-10-3 13:07

There's no need to do so. If you want a real convenient one, buy the proper bokashi bucket (at least their tap is well situated and protected). If you want a cheap alternative, making one yourself is not difficult at all.
下午茶 發表於 2010-10-3 15:07:05 |顯示全部樓層
Bokashi 希望可以更加平D,
klai 發表於 2010-10-4 19:45:47 |顯示全部樓層
回復 67# cklife
我理解係我地$300買左個套廚餘桶和菌,做出呢d堆肥係我地,佢唔會攞走;之前嘉道理農場有推過類似的計劃,係用蚯蚓,已經告一個段落。不過我上Bokashi個網,睇到個廚餘桶唔係好大,冇水龍頭放水,水要倒出來;我地可以處理廚餘,佢d液體又係多用途,可以save下個環境,都真係可以想想囉!
klai 發表於 2010-10-6 14:11:37 |顯示全部樓層
我今日收到有關Bokashi 廚餘回收系統的最新資料,各位可以參閱以下的內容:

各位朋友:

十分多謝你早前的查詢!我們終於可以落實Bokashi 廚餘回收系統到港日期,本會預計十一月中可安排貨品交予訂購者。

隨函附上訂購表格以供 閣下填寫,如欲購買,煩請於本星期四前填回表格及安排付款。支票付款者:可先將支票及表格電郵給我們,方便確認,再將正本寄回。現金付款者:可於本星期四親臨本會辦事處(開放時間:9:30am-8:30pm),提交款項及表格。此舉是趕及船期,確保十一月中安排有Bokashi系統交予訂購朋友,謝謝支持及配合!

另外,我們亦計劃十一至十二月期間舉行研習班,敬請密切留意,如欲參與,可先留位,日期及地點落實後,我們會第一時間通知 閣下,謝謝!

如有任何問題,歡迎與本人聯絡!

Best Regards,
Helen Leung
Senior Project Officer
Greeners Action
Website: www.greeners-action.org
Email: [email protected]
Tel:  (852) 6655 1926
Fax: (852) 3020 8667
klai 發表於 2010-10-6 17:44:13 |顯示全部樓層

RE: 新式Bokashi廚餘桶將引進香港

Bokashi Order Form.gif

附上order form,有興趣的人士一同參與。
smallpotato 發表於 2010-10-7 00:45:16 |顯示全部樓層
klai, 哇!380唔太貴啊,有環保又是免費肥料,我會試下啊。謝謝你啊!我上他們網站看過,有個訪問,說一包可以給一個4人家庭用3個月,都唔錯啊。我估計我的垃圾有超過一半是廚餘,真的想在這個方面努力一下。
chutou 發表於 2010-10-9 14:03:36 |顯示全部樓層
禾都訂左一個試吓~~~
多謝資料吖
oneonewe 發表於 2010-10-9 14:35:28 |顯示全部樓層
我都有興趣
不過覺得佢o既桶賣得都幾貴
(只係將2個桶疊埋)
自己整應該會平好多