新式Bokashi廚餘桶將引進香港

作者: smallpotato 發表于 2010-9-20 00:37:26
19772 93
孖吉 發表於 2010-9-22 01:36:15 |顯示全部樓層
咁你搵到米糠嘛?
crabcrab 發表於 2010-9-22 01:34

搵唔到
回復

孖吉 發表於 2010-9-22 01:40:55 |顯示全部樓層
CN 比, 乜來架?
crabcrab 發表於 2010-9-22 01:33

碳氮比,堆肥要留意有機物的碳氮比,碳氮比低,即係腐化得快
回復

孖吉 發表於 2010-9-22 01:42:47 |顯示全部樓層
唔通米糠都要淘
crabcrab 發表於 2010-9-22 01:38

傻啦,妹仔大過主人婆

bokashi 最重要的是菌
回復

crabcrab 發表於 2010-9-22 01:52:35 |顯示全部樓層
傻啦,妹仔大過主人婆

bokashi 最重要的是菌
marcuslee 發表於 2010-9-22 01:42

咁你點整? em 就咁淋落 D 廚餘度?
回復

孖吉 發表於 2010-9-22 02:05:38 |顯示全部樓層
咁你點整? em 就咁淋落 D 廚餘度?
crabcrab 發表於 2010-9-22 01:52

我三幾日就諗到一種材料,跟住會考慮佢可行性 ... 我到而家都未有定案,睇我到時邊樣嘢就手啦!

其實簡單到用報紙都有人試過成功,大家唔使咁辛苦搵米糠~
回復

crabcrab 發表於 2010-9-22 02:17:24 |顯示全部樓層
報紙會好過豆渣? (因我整豆漿就有免費豆渣,所以想知可行性)
咖啡渣又得唔得? (因我整咖啡就有免費啡渣,所以想知可行性)
回復

孖吉 發表於 2010-9-22 02:36:36 |顯示全部樓層
報紙會好過豆渣? (因我整豆漿就有免費豆渣,所以想知可行性)
咖啡渣又得唔得? (因我整咖啡就有免費啡渣,所以 ...
crabcrab 發表於 2010-9-22 02:17

其實我都唔能夠準確講得出邊樣材料一定得,因為我連一次都未做過。用報紙係有人做過講出來過。其他的我都要諗清楚。

我都考慮過 黃豆渣,咖啡渣:
黃豆渣,咖啡渣 我相信不適合,因為太容易腐化,容易沾上其他菌。況且咁容易腐化,制作的時候容易出現好多問題。就算做成 bokashi 粉,都難以保存兩三年咁耐 ...
回復

oneonewe 發表於 2010-9-22 10:15:48 |顯示全部樓層
你要米糠早出聲
幫你買埋
回復

孖吉 發表於 2010-9-22 10:25:38 |顯示全部樓層
你要米糠早出聲
幫你買埋
oneonewe 發表於 2010-9-22 10:15

上個月中我話想上大陸,咪講咗我要去搵米糠囉,不過果時唔係全世界要搵呢樣野,你冇為意之嘛

算啦,我研究過,其實佢地用米糠唔係困為佢有乜野特異功能,只係因為佢平之嘛,咁我攞第二樣黎代替,慳返d車錢和返條數囉~
回復

crabcrab 發表於 2010-9-22 10:39:28 |顯示全部樓層
花生麩得唔得
回復

孖吉 發表於 2010-9-22 10:42:44 |顯示全部樓層
花生麩得唔得
crabcrab 發表於 2010-9-22 10:39

花生麩 $10 得一斤左右,就算得都唔用 (應該係唔得o既) add12icon
回復

crabcrab 發表於 2010-9-23 02:05:44 |顯示全部樓層
花生麩 $10 得一斤左右,就算得都唔用 (應該係唔得o既)
marcuslee 發表於 2010-9-22 10:42

咁貴? 上年我買記得好似係 4~5蚊一斤咋喎.........
回復

crabcrab 發表於 2010-9-23 02:16:34 |顯示全部樓層

之前講個"How to make EM-Bokashi" 話米糠或麥糠都得
http://www.emshop.co.nz/fermenta ... how-to-make-bokashi

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=2318100
睇下呢個釣友, 留意 1 & 4 頁
唔知係咪真係有得賣?

評分

查看全部評分

回復

孖吉 發表於 2010-9-23 09:05:29 |顯示全部樓層
之前講個"How to make EM-Bokashi" 話米糠或麥糠都得

睇下呢個釣友, 留意 1 & 4 頁
唔知係咪真係有得賣? ...
crabcrab 發表於 2010-9-23 02:16

唔該哂,我之前搵 麥糠 的時候都睇唔到呢個 post,真係要俾個 你 add6icon

但係政府 2006年2月禁止散飬家禽,佢地 2006年6月 買的可能己經係貨尾,而且當時己經有些店賣的貨係生蟲了。

但係麥糠有一點好處,係 做西餅 要用,我見 點點綠 有麥糠買,$18.9/350克,真係好貴。

不妨出去 飼料店 找一找麥糠,但也不要抱太大期望。
回復

crabcrab 發表於 2010-9-23 10:13:05 |顯示全部樓層
佢講深水草果間, 幾年前同佢買左兩包
入口包裝種子, 0% 發芽率..... 間野真係唔電......
回復

crabcrab 發表於 2010-9-23 10:24:49 |顯示全部樓層
其實你做得多唔多? (做多 D 分銷丫)

【源林米店】麥糠 1.3元/500g
如果做得多, 如 5kg, 廣東到 hk 運費共 $35 , 貨價 $13, 共 $48人仔/5kg
每 kg $9.6人仔 * 1.18 = $11.32 HKD , 計返每香港斤 = HK$6.79, 都唔會話太貴.....
回復

crabcrab 發表於 2010-9-23 10:43:38 |顯示全部樓層
做批發

麥糠 (kg)        運費 (首/續重)               
         $2.60          $15.00          $5.00        

重量 (kg)        運費        貨價        每kg/人仔        每港斤HKD
1         $15          $2.60          $17.60          HK$12.461
2         $20          $5.20          $25.20          HK$8.921
3         $25          $7.80          $32.80          HK$7.741
4         $30          $10.40          $40.40          HK$7.151
5         $35          $13.00          $48.00          HK$6.797
6         $40          $15.60          $55.60          HK$6.561
7         $45          $18.20          $63.20          HK$6.392
8         $50          $20.80          $70.80          HK$6.266
9         $55          $23.40          $78.40          HK$6.167
10         $60          $26.00          $86.00          HK$6.089
11         $65          $28.60          $93.60          HK$6.024
12         $70          $31.20          $101.20          HK$5.971
13         $75          $33.80          $108.80          HK$5.925
14         $80          $36.40          $116.40          HK$5.887
15         $85          $39.00          $124.00          HK$5.853
16         $90          $41.60          $131.60          HK$5.823
17         $95          $44.20          $139.20          HK$5.797
18         $100  $46.80          $146.80          HK$5.774
19         $105  $49.40          $154.40          HK$5.753
20         $110  $52.00          $162.00          HK$5.735
回復

孖吉 發表於 2010-9-23 10:54:08 |顯示全部樓層
其實你做得多唔多? (做多 D 分銷丫)

如果做得多, 如 5kg, 廣東到 hk 運費共 $35 , 貨價 $13, 共 $48人 ...
crabcrab 發表於 2010-9-23 10:24

哈哈哈~ 真係鍚哂你!

其實你一係唔造,你造一次都 5-10kg,唔使做分銷都自己要得哂。材料平的話,造多d冇所謂咖,多d,你用得豪d,可以保證廚餘發酵得快,唔怕雜菌破壞。如果成本貴,慳住慳住黎用,隨時會臭咖!

所以,材料最最最重要係平,等我比較一吓其他材料價錢再決定
回復