Chirita tamiana 雙心皮草流鼻涕の成長記 (不斷更新)

作者: soniamok 發表于 2007-7-9 13:02:15
5164 7
於 6月18日落種,估不到有咁多成功發芽

原先用扭蛋殼播種

原先用扭蛋殼播種

轉了盆及作平均分佈

轉了盆及作平均分佈

評分

查看全部評分

GOODluck20x 發表於 2007-7-9 17:32:54 |顯示全部樓層
嘩.嘩...嘩....嘩....嘩...
好多芽呀!! 恭喜板主

我棵 Chirita "Kazu" 亦開花了 ,
可以教我取種子嗎??  
取到一定派街坊 以謝 板主
回復

tata 發表於 2007-7-9 17:40:29 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-7-9 17:32 發表
好多芽呀!! 恭喜板主

可以教我取種子嗎??  

GOODluck20x,
試吓呢個呀~
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=107&extra=page%3D3
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-9 17:44:13 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-7-9 17:40 發表

GOODluck20x,
試吓呢個呀~
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=107&extra=page%3D3

感激不盡 !!        
回復

soniamok 發表於 2007-7-9 21:50:46 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-7-9 17:32 發表
好多芽呀!! 恭喜板主

可以教我取種子嗎??  

嘻~ 我的也是別人送種子給我呢~ 也是第一次種此品種,一起努力吧!
因為今次小苗數目實在估不到會多成咁,雖然轉咗做 2 盆(圖.2那款),不過仍有少量在原先的扭蛋殼度,遲些少會公佈如何分享俾有興趣的版友啦!  記得有時間到 分享版 逛逛喇 (買吓廣告先~~ 嘻)
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-10 11:50:32 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-7-9 21:50 發表

嘻~ 我的也是別人送種子給我呢~ 也是第一次種此品種,一起努力吧!
因為今次小苗數目實在估不到會多成咁,雖然轉咗做 2 盆(圖.2那款),不過仍有少量在原先的扭蛋殼度,遲些少會公佈如何分享俾有興趣的版友啦 ...

有krista 提點後 沈晚我即克用棉花係咁刷D花 ..希望受精

板大發O左好多種??  真係好多小小苗    
哈哈哈..有冇內部認購         我報名  
回復

cross 發表於 2007-7-10 12:35:22 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-7-10 11:50 發表

有krista 提點後 沈晚我即克用棉花係咁刷D花 ..希望受精

板大發O左好多種??  真係好多小小苗    
哈哈哈..有冇內部認購         我報名   ...

好似唔應該叫受精
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-10 12:37:59 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-7-10 12:35 發表

好似唔應該叫受精

係授粉才對  
回復