柚子骨 (鎮江骨改良版)

作者: JicJicmom 發表于 2010-9-16 22:32:06
5134 18
R1024735 (Large).JPG
R1024734 (Large).JPG

1份玫瑰露,
2份鎮江醋 (做柚子味可以用柚子醋 /柚子汁+米醋代替)
3份糖,
4份老抽,
5份水+生抽. (想鹹d就用生抽,想淡d就用水, 我就全部5份都係水.....)
糖漬日本柚子皮 ( 我買左10蚊店貨色, $12/包, 我成包用哂 , 只做鎮江骨可以唔使落.)
一字排1 ~ 1.5斤
做法 :
1. 一字排洗淨掠乾水
2. 連所有醃料浸一粒鐘後倒入煲大火煮滾, 轉中小火慢煮至收汁 (約半粒鐘.)
3. 我最後起鑊前加左糖漬柚子皮, 所以會有陣柚子香~

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2010-9-16 22:44:45 |顯示全部樓層
呢個餸餸飯一流呀~
回復

Monse 發表於 2010-9-16 22:45:59 |顯示全部樓層
積媽,
下次去你家要整呢款美食比我地試吓囉....
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-16 23:16:39 |顯示全部樓層
回復 3# Monse
monse ~~一定喇 ~~ 你出到聲 , 乜都整比你食呀 ~ ^^
我而家試緊個奶黃柚子湯圓..... 好似好匪夷所思咁..... 大夫做緊白老鼠 ~
回復

hellokitty_971 發表於 2010-9-16 23:19:32 |顯示全部樓層
我鍾意呀, 柚子骨
回復

fianfumy 發表於 2010-9-16 23:49:51 |顯示全部樓層
monse  ... 你出返來啦...

積媽.... 好想食呀 , 幾乎全部材料我都齊呀 ...

但糖漬日本柚子皮 是點樣呀? 我得日本那隻急凍柚子皮咋 , 去年尾.L'Atelier du Gout 開班教大熱的君度柚子蛋糕時 , 我手痕咪今年咪我又走買了急凍柚子皮囉 .
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-17 09:22:53 |顯示全部樓層
FIAN ,
糖漬日本柚子皮 是點樣呀? ---> 咪即係用糖醃漬左0既柚子皮囉~ 亦即係排骨面0個撮黃色野囉.
吉之島10蚊店有售, 12蚊一包~ 我個包裝袋丟左喇, 見到有就影比你睇喇~
而家吉之島都仲有日向夏柚, 唔洗買急凍喇.
回復

fianfumy 發表於 2010-9-17 12:44:06 |顯示全部樓層
唔該積媽, 今日我去吉豬島$10店睇下先...
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-17 15:02:24 |顯示全部樓層
呢個餸餸飯一流呀~
BanbieChan 發表於 2010-9-16 22:44

超正~ 係呀~~ 我整親黑醋骨,個餐實食多d飯~~
下次試下呢味先~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-17 15:12:30 |顯示全部樓層
回復 9# jellyfishy
水母~~
加檸汁就係檸汁骨, 加橙汁就係橙汁骨....
XDDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復

Monse 發表於 2010-9-18 00:48:56 |顯示全部樓層
回復  Monse
monse ~~一定喇 ~~ 你出到聲 , 乜都整比你食呀 ~ ^^
我而家試緊個奶黃柚子湯圓..... 好似好匪 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-16 23:16

哈哈..... 大夫add12icon
唔知咩味呢.....add7icon
回復

Monse 發表於 2010-9-18 00:53:52 |顯示全部樓層
monse  ... 你出返來啦...

積媽.... 好想食呀 , 幾乎全部材料我都齊呀 ...

但糖漬日本柚子皮 是點樣呀? ...
fianfumy 發表於 2010-9-16 23:49

fianfumy
果晚唔好意思啊, 我ot到零晨4:40才離開公司, 中午跟晚餐都無食捱著肚餓回家沖涼後倒頭就瞓覺了.add8icon
回復

Monse 發表於 2010-9-18 00:56:57 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy
水母~~
加檸汁就係檸汁骨, 加橙汁就係橙汁骨....
XDDDDDDDDDDDDDDDDDD ...
JicJicmom 發表於 2010-9-17 15:12

積媽你做物變左做初級花友既....add3icon ?
回復

fianfumy 發表於 2010-9-18 01:20:41 |顯示全部樓層
FIAN ,
糖漬日本柚子皮 是點樣呀? ---> 咪即係用糖醃漬左0既柚子皮囉~ 亦即係排骨面0個撮黃色野囉.
吉之 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-17 09:22

積媽:
我今日去吉豬島見不到呀 ...
還有是什麼" 日向夏柚"呀 ?
回復

fianfumy 發表於 2010-9-18 01:21:51 |顯示全部樓層
fianfumy
果晚唔好意思啊, 我ot到零晨4:40才離開公司, 中午跟晚餐都無食捱著肚餓回家沖涼後倒頭就瞓覺了.a ...
Monse 發表於 2010-9-18 00:53

有乜唔好意思, 飯幾時食都得, 你第日忙完先我哋出去食啦...
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-18 11:55:32 |顯示全部樓層

回復 14# fianfumy

柚子只係呢類柑橘類水果(日本有好多名...柚,文旦....)0既統稱,品種大細唔同,食味食法都唔同.
"日向夏"係當中比較突出及全隻果可以食用0既品種, 平時用0既柚子皮 (YUZU) 大部份都係用"日向夏"呢隻柚子0既皮做. 上次我拎去小寶度0既柚子皮,就係呢隻"日向夏"品種柚子0既皮.
我響將軍澳見到有, $23.90/個.
回復

fianfumy 發表於 2010-9-18 12:16:23 |顯示全部樓層
回復  fianfumy

柚子只係呢類柑橘類水果0既統稱,品種大細唔同,食味食法都唔同.
"日向夏"係當中比較突出 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-18 11:55

唔該哂 , 咁我以後多留意先。。。
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-18 19:01:52 |顯示全部樓層
回復 17# fianfumy

FIAN, 呢隻就係我講0既十蚊店日本糖漬柚皮
R1024910 (Small).JPG
R1024913 (Small).JPG
色水唔係太靚, 我通常用來做餅 / 飽 /煮肉類.
至於鮮品, 要響每年0既3-5月期間, 日向夏柚子當造至有得食. 而家吉豬島賣緊$23.9只係普通溫室柑 / 春香柑等等.
我買左2隻試下.
R1024918 (Small).JPG
日向夏比呢一種柑細隻D, 皮會細緻D. 果蒂位有香味.
回復

孖吉 發表於 2010-9-18 19:43:20 |顯示全部樓層
積媽你做物變左做初級花友既.... ?
Monse 發表於 2010-9-18 00:56

積媽係 初級園丁 呀 (即係四級花友呀)
回復