種出椒來 (沖繩青椒出芽嘞)

作者: Dennis 发表于 2010-9-8 15:24:59
30995 239
alanjacky 發表於 2010-9-28 16:09:57 |顯示全部樓層
我都等緊佢快高長大呀!
giveupaguy 發表於 2010-9-29 10:48:01 |顯示全部樓層
回復 81# alanjacky

你把種子落左泥啦? 有無買得吉g島12號盆呀?
giveupaguy 發表於 2010-9-29 10:53:51 |顯示全部樓層
回復 80# Dennis

試食報告 :
    昨晚一次把3隻椒剪肉來吃, 2個人食. 3隻之份量. 原本每人吃一隻已很"""足夠"""
     真係好好好好刺鼻呀!!! 每個湯粉一隻已經夠晒hot...結果剩下一隻的椒肉. 明晚再吃
     我們平時吃湯粉. 泰國指天椒每人吃7-8隻先夠味. 而呢隻鬼椒. 每人1隻已經很夠了
    真係唔講得笑!! 仲有. 吃時真係要一細口一細口吞. 感覺下胃有無唔對路先敢再咬第2口.
   我把2粒種子今早下泥了 (選了較乾身的2粒). 希望椒椒有成啦!!
   謝謝你的3粒原隻椒. 我才有機會嘗到此椒的魔力!
alanjacky 發表於 2010-9-29 11:10:44 |顯示全部樓層
回復 82# giveupaguy
你把種子落左泥啦? 有無買得吉g島12號盆呀?

我整好基肥,把種子放好入泥了!
我未買大盆呀!諗住培好幼苗,等佢大d先換盆。
Dennis 發表於 2010-9-29 12:55:58 |顯示全部樓層
回復  Dennis

試食報告 :
    昨晚一次把3隻椒剪肉來吃, 2個人食. 3隻之份量. 原本每人吃一隻已很"" ...
giveupaguy 發表於 2010-9-29 10:53

嘩, 2人食3隻......好勇呀!
Dennis 發表於 2010-9-29 12:57:52 |顯示全部樓層
我整好基肥,把種子放好入泥了!
我未買大盆呀!諗住培好幼苗,等佢大d先換盆。
alanjacky 發表於 2010-9-29 11:10

你地D種子發咗芽咪呀?
我第2次用育苗盆種都未發芽呀!
giveupaguy 發表於 2010-9-29 13:35:23 |顯示全部樓層
回復 85# Dennis

最終每人各吃下1隻咋...嘻..剩下1隻肉留起左. 真係太珍貴!! 幸好你們之前的提示咋. 要不然一口吃下真係受不了.
糖不甩 發表於 2010-9-29 13:53:42 |顯示全部樓層
Dennis:
仲有無鬼椒分享啊?比D我試下呀?另外我想問下你D泥系物野泥啊?好似好高級甘嫁?
florencelau 發表於 2010-9-29 18:24:44 |顯示全部樓層
Hi, Dennis

I want.

thanks
Florence
Dennis 發表於 2010-9-30 00:30:24 |顯示全部樓層
Dennis:
仲有無鬼椒分享啊?比D我試下呀?另外我想問下你D泥系物野泥啊?好似好高級甘嫁? ...
糖不甩 發表於 2010-9-29 13:53

我D泥好cheap咋, 係種過好多野嘅舊泥, 最初應該係泥炭土+珠石, 盆底用陶粒, 基肥係海藻肥, 最後表面又放D陶粒.....
其實無咩特別咋~
alanjacky 發表於 2010-9-30 12:49:25 |顯示全部樓層
回復 86# Dennis
你地D種子發咗芽咪呀?
我第2次用育苗盆種都未發芽呀!

我落左種子幾日咋!暫時未有動靜^^
Dennis 發表於 2010-10-2 11:00:13 |顯示全部樓層
巧克力椒足足等咗3個星期, 終於發芽嘞~ 安樂哂, 暫時手頭上3款椒都全部發到芽~

maddrue 發表於 2010-10-2 14:58:46 |顯示全部樓層
Dennis:
我係繽紛都買過鬼椒試种, 但係種到有5-6片葉, d葉就开始燶, 之后仲枯咗.
你仲有無鬼椒嘅种子可以分享呀! 我真係想我似你咁成功呀!
仲有,可不可以分享吓你嘅心得呀!
thx
蜜桃冰茶 發表於 2010-10-2 16:19:37 |顯示全部樓層
岩岩心血來潮想種辣椒,想問問樓主d辣椒種子係邊買?
Dennis 發表於 2010-10-2 17:26:50 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2010-10-2 17:13

Crabcrab, 唔該哂
crabcrab 發表於 2010-10-2 17:42:22 |顯示全部樓層
Crabcrab, 唔該哂
Dennis 發表於 2010-10-2 17:26

不客氣
七姨 發表於 2010-10-2 18:05:11 |顯示全部樓層
請問可唔可以分享D種子給我, THANKS!
Dennis 發表於 2010-10-2 18:13:40 |顯示全部樓層
Dennis:
我係繽紛都買過鬼椒試种, 但係種到有5-6片葉, d葉就开始燶, 之后仲枯咗.
你仲有無鬼椒嘅种子可以分 ...
maddrue 發表於 2010-10-2 14:58

Maddrue, 我符碌咋~
我放天台種, 全日照, 見D葉垂頭就淋水, 久而久之就發覺因為盆細, 所以每日都要淋水, 有時勁哂就要淋2次
每個星期都要施肥.....
Dennis 發表於 2010-10-4 18:35:08 |顯示全部樓層
最初上園藝版, 好想種日本網紋瓜, 可惜穌go賣得實在太貴, 所以放棄咗.....
咁岩今年中秋後, 收到個嚮香港由種子種起嘅網紋瓜, 今次終於一嘗所願嘞~

2010-09-30開始播種....

2010-10-03發芽

2010-10-04分小盆

評分

查看全部評分