香矛牛肉果D香矛 (多謝貓貓)

作者: gtrnismo 發表于 2008-1-28 21:09:00
2592 8

多謝貓貓的香矛

真系好開心呀﹗

因為我好中意食越南同泰國野

(btw, 果個應該係白撞既賊....新年要小心)
爬牆虎 發表於 2008-1-28 21:22:01 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-1-28 21:09 發表
?t=1201525597

多謝貓貓的香矛

真系好開心呀﹗

因為我好中意食越南同泰國野

(btw, 果個應該係白撞既賊....新年要小心) ...

好正喎,我都想種!
回復

藍天使 發表於 2008-1-28 21:24:36 |顯示全部樓層
我之前出花墟成日見到有一檔有得賣, $5一朿, 到我想買果時就搵唔到, 可能呢排轉晒賣年花, 要過左年再去睇下先.
回復

爬牆虎 發表於 2008-1-28 21:38:03 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-1-28 21:24 發表
我之前出花墟成日見到有一檔有得賣, $5一朿, 到我想買果時就搵唔到, 可能呢排轉晒賣年花, 要過左年再去睇下先.

原來花墟有,唔知大概係邊個位呢? 等我過咗年都去碰吓運氣
回復

藍天使 發表於 2008-1-28 21:41:47 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-1-28 21:38 發表

原來花墟有,唔知大概係邊個位呢? 等我過咗年都去碰吓運氣

酒店對面到啦, 放o係門口賣, 如果有就實見, 呢幾次出親去我都會去望下.  睇下幾時見到我話你知啦.  
有時o係街市都會見到.  我會密切留意.
回復

爬牆虎 發表於 2008-1-28 21:46:54 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-1-28 21:41 發表

酒店對面到啦, 放o係門口賣, 如果有就實見, 呢幾次出親去我都會去望下.  睇下幾時見到我話你知啦.  
有時o係街市都會見到.  我會密切留意.

多謝你既情報,我大概都有d idea 啦!
我估係有農產品賣果間,係咪!? Once again, thanks!
回復

貓貓 發表於 2008-1-28 21:50:42 |顯示全部樓層
其實香茅的種植時間應該是在春,夏,秋天,冬天生長會好慢。
不過我應承了你,不好意思讓你久等。近日天氣又這麼凍,你要多點耐性,可能要等天氣回暖才會長新葉。如果不成功,遲些再幫你買過。
元朗街邊婆婆只售$2一扎。
回復

爬牆虎 發表於 2008-1-28 21:57:10 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-1-28 21:50 發表
其實香茅的種植時間應該是在春,夏,秋天,冬天生長會好慢。
不過我應承了你,不好意思讓你久等。近日天氣又這麼凍,你要多點耐性,可能要等天氣回暖才會長新葉。如果不成功,遲些再幫你買過。
元朗街邊婆婆只售$2一扎。 ...

咁真係好抵,不過元朗太遠...
Thanks!
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-28 23:46:32 |顯示全部樓層

系呀

上網睇話係亞熱帶既植物
$2蚊﹖西利
遲D大D呀老虎同學你1車過尼車晒D野走米得囉

其實我都唔想佢地大得太快, 因為而家D parsley同chervil都無位了
回復