香港邊度有得賣迷你向日葵種子?

關閉 [複製鏈接]
作者: 遙日 發表于 2008-1-28 18:16:58
4949 14
見到花友們分享的迷你向日葵照片
真的好矮好細好可愛﹗
請問香港哪裡能買到那些種子?
或是若有花友有種子出售,我也很樂意購買的,thanks~
豔豔 發表於 2008-1-29 17:23:46 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-1-28 18:16 發表
真的好矮好細好可愛﹗

我仲有呢...pm我你地址啦
回復

peter1953 發表於 2008-1-29 19:10:19 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-1-28 18:16 發表
真的好矮好細好可愛﹗

去雀仔舖買俾鸚鵡食既葵花籽就係向日葵種子,可以種向日葵,又平又靚, 十圓就可以種幾百盆!
回復

howard 發表於 2008-1-31 23:02:15 |顯示全部樓層
可不是迷你向日葵!太高大了.
回復

cheong 發表於 2008-2-26 10:57:32 |顯示全部樓層
我都想種迷你向日葵, 因為老婆鐘意向日葵. 請問仲有無種子多或者請話我知邊度會有?
回復

carlot 發表於 2008-2-26 16:04:37 |顯示全部樓層
普通既向日葵唔俾佢曬咁多都會好迷你

之前試過種左棵同路邊菊花一樣大既向日葵
回復

cross 發表於 2008-2-26 16:20:10 |顯示全部樓層
請問有幾迷你
回復

向日葵2 發表於 2008-2-26 20:26:05 |顯示全部樓層
往後希望可以再多一點時間回來與大家見面

言歸正傳,,,,,,哈哈哈,,,,,係花壚,,,,紛繽有得買,,,,不過買先要看清楚

佢地有好多種向日葵,,,,,睇清楚包裝上所指,,,,,,品種的高度呀,,,

不過現在仍冷呀,,,,比較難開得靚呀,,,,
回復

cheong 發表於 2008-2-27 09:57:08 |顯示全部樓層
原帖由 向日葵2 於 2008-2-26 20:26 發表

言歸正傳,,,,,,哈哈哈,,,,,係花壚,,,,紛繽有得買,,,,不過買先要看清楚

佢地有好多種向日葵,,,,,睇清楚包裝上所指,,,,,,品種的高度呀,,,

不過現在仍冷呀,,,,比較難開得靚 ...

thanks. 咁我要搵日出去睇睇先得. 上年係花展買左但係唔知放左係邊....
回復

soy 發表於 2008-2-27 13:48:36 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

那可時下種才好呢?
回復

cheong 發表於 2008-2-27 13:56:40 |顯示全部樓層
原帖由 向日葵2 於 2008-2-26 20:26 發表

不過現在仍冷呀,,,,比較難開得靚 ...

thanks. 咁我要搵日出去睇睇先得. 上年係花展買左但係唔知放左係邊....
回復

蛀米虫 發表於 2008-2-27 13:59:54 |顯示全部樓層
"迷你"種真是好吸引, 尤其在寸金尺土的香港~
回復

cheong 發表於 2008-2-27 16:35:45 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-2-27 13:59 發表
"迷你"種真是好吸引, 尤其在寸金尺土的香港~

正是! 我又無天台, 係屋裏面都種唔到高過一個人o既向日葵.

諗番起前幾年夏天去北海道o既向日葵田, 真係壯觀到呢......
回復

peter1953 發表於 2008-2-27 19:04:35 |顯示全部樓層
原帖由 cheong 於 2008-2-27 16:35 發表

正是! 我又無天台, 係屋裏面都種唔到高過一個人o既向日葵.

諗番起前幾年夏天去北海道o既向日葵田, 真係壯觀到呢......

不過在室內冇太陽又好難種向日葵種得靚喎?
回復

kok69 發表於 2008-2-27 22:45:09 |顯示全部樓層
我試過係室內種...
一日大概晒六個鐘, 係咁生高到最後停左冇開花...
回復