K. Mother's Lipstick 終於開花啦 (May 25 updated)

作者: sandy 发表于 2008-1-28 12:01:50
12961 45
多謝花友k送給我的 K.Mother's Lipstick, 落泥差不多一星期. 比收到時已大左.

評分

查看全部評分

tata 發表於 2008-1-28 13:58:19 |顯示全部樓層
Sandy,

點解你個鱗莖露出嚟嘅? 應該要埋入泥喎~ 你睇吓之前khlee有提及過........

原帖由 khlee 於 2008-1-21 22:25 發表
所有鱗莖今天寄出了, 應該在星期三會收到. 收到後請小心打開瓶蓋, 倒出入面的東西, 揀出鱗莖, 部份的鱗莖已開始發芽, 請將有芽的向上放入泥中, 否則可以橫放, 覆土, 澆水.....
詳細栽種方法可參考igarden網頁. ...
ayclui 發表於 2008-1-28 14:25:12 |顯示全部樓層
嘩, 原來khlee 包得d鱗莖咁靚喎
heiheimama 發表於 2008-1-28 14:30:43 |顯示全部樓層
好似係保x丸的樽!
noel 發表於 2008-1-28 15:22:00 |顯示全部樓層
應該成條打橫放泥面,再响上面舖一"浸"泥....禮成~
sandy 發表於 2008-1-28 15:25:01 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-1-28 13:58 發表
Sandy,

點解你個鱗莖露出嚟嘅? 應該要埋入泥喎~ 你睇吓之前khlee有提及過........

唔係bor. 果段己經係葉來(發左芽). 係出左芽既葉仔來. 已經插左好大段入泥了.  我有冇做錯 ?
noel 發表於 2008-1-28 15:30:51 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-28 15:25 發表

唔係bor. 果段己經係葉來(發左芽). 係出左芽既葉仔來. 已經插左好大段入泥了.  我有冇做錯 ?

而家只出咗@@,仍然可以打橫放,咁樣鱗莖嘅其他位置都有機出芽嘛~
sandy 發表於 2008-1-28 15:32:22 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-28 15:30 發表

而家只出咗@@,仍然可以打橫放,咁樣鱗莖嘅其他位置都有機出芽嘛~

ic. 咁即係呢個唔算係芽位. ok. 我即刻攪番好佢. 因我見佢有d葉葉. 又有毛看. 同鱗莖部位質地是不同的. thanks
tata 發表於 2008-1-28 15:36:39 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-28 15:25 發表

我睇到好似都係鱗莖嚟, 有啲鱗莖有毛架, 你再影過大頭嘅芽睇吓, 不過通常出咗芽嘅鱗莖本來都係喺泥入面, 所以我通常都會成條埋番入去, 我試過挖過啲有出咗芽嘅鱗莖, 將出咗芽嘅露出泥面, 結果個芽死咗~ 同埋據說每一節鱗莖都可以出一隻芽, 所以打橫埋入泥可能有意外驚喜架(你呢度都有十節八節)~ 但你最好都問吓其他花友, 同參考吓igarden個網頁~

http://www.dollyyeh.idv.tw/picture_other.htm#Kohleria
http://web.igarden.com.tw/magazi ... 566&serial_m=11
sandy 發表於 2008-1-28 15:42:47 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-1-28 15:36 發表

我睇到好似都係鱗莖嚟, 有啲鱗莖有毛架, 你再影過大頭嘅芽睇吓, 不過通常出咗芽嘅鱗莖本來都係喺泥入面, 所以我通常都會成條埋番入去, 我試過挖過啲有出咗芽嘅鱗莖, 將出咗芽嘅露出泥面, 結果個芽死咗~ 同埋據說每 ...

aiya thank you ar , 依家即刻去整整佢. 因為我以為發大芽. 便唔好埋佢 仲驚會整瓜佢. 我真係唔識野. 依家又上一課. 即刻去攪左佢先. 因為我見隻芽仲好似生得靚左. 仲以為自己做得岩添 , 真失禮   不過多謝你地班好花友. 唔介意咁指點我. 我才得以有改善.
Fonica 發表於 2008-1-28 15:50:39 |顯示全部樓層
如果照妳幅相睇,真係睇唔清楚有葉喎
其實都是應該把鱗莖埋入泥裡面會好些,如果鱗莖是長的話,還可以把鱗莖分開幾段來種,到時便會有幾支"媽媽的唇羔"
sandy 發表於 2008-1-28 15:58:45 |顯示全部樓層
多謝各位花友  , 我已把它安全地埋番入泥了.  真係攪鱗莖的新手. 次次都會擺少少烏龍出來. 好彩你地指點下. 可以及時更正.
tata 發表於 2008-1-28 16:00:28 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-28 15:58 發表
多謝各位花友  , 我已把它安全地埋番入泥了.  真係攪鱗莖的新手. 次次都會擺少少烏龍出來. 好彩你地指點下. 可以及時更正.

好嘢, 加油
Fonica 發表於 2008-1-28 16:02:29 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-28 15:58 發表

嘩,條鱗莖又長又肥美,分兩、三段種都得喎
sandy 發表於 2008-1-28 16:03:22 |顯示全部樓層
多謝丫. 好感動.   我真係會努力睇多d資料. 有時慘d, 呢d咁"低b"既問題. 網上好少會寫出來. (例如怎去處理鱗莖) 哈哈.
sandy 發表於 2008-1-28 16:03:50 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-1-28 16:02 發表

嘩,條鱗莖又長又肥美,分兩、三段種都得喎

意思係剪開佢三段 ?  就咁cut? 係呀. 真係好肥美的
tata 發表於 2008-1-28 16:11:40 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-28 16:03 發表
多謝丫. 好感動.   我真係會努力睇多d資料. 有時慘d, 呢d咁"低b"既問題. 網上好少會寫出來. (例如怎去處理鱗莖) 哈哈.

原帖由 sandy 於 2008-1-28 16:03 發表

意思係剪開佢三段 ?  就咁cut? 係呀. 真係好肥美的

唔怕問喎, 大家研究吓囉, 唔好糟蹋條咁肥美嘅鱗莖嘛~

我以前試過CUT開過啲鱗莖嚟種, 最後都變咗肥料, 但同期有花友CUT開幾多段就有幾多棵, 真係要睇吓種植環境, 你度我諗OK嘅~
sandy 發表於 2008-1-28 16:17:25 |顯示全部樓層
aiya. 但係我都怕我會晒左. 我至怕係取左花友既分享. 跟住種唔出樣. 好對唔住人咁.  咁我呢d新手唔cut住先. 又得佢種住先.

我好想種好佢. 大家睇花花開心時. 自己能種出成果更開心 .繼續保持post最新情況跟大家傾談下又一天. 嘻嘻 :-)

今朝好開心見倒棵o.fanny真正發芽了. 見到葉子的出現.

http://www.hkplants.com/viewthre ... amp;page=2#pid70919

Fonica 發表於 2008-1-28 16:27:42 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-28 16:17 發表
aiya. 但係我都怕我會晒左. 我至怕係取左花友既分享. 跟住種唔出樣. 好對唔住人咁.  咁我呢d新手唔cut住先. 又得佢種住先.

我好想種好佢. 大家睇花花開心時. 自己能種出成果更開心 .繼續保持post最新情況跟大家傾 ...

又得佢種住先啦,條鱗莖咁肥大,日後出小苗一定很強壯
tata 發表於 2008-1-28 16:31:20 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-28 16:17 發表

我好想種好佢. 大家睇花花開心時. 自己能種出成果更開心 .繼續保持post最新情況跟大家傾 ...

唔怕啦, 鱗莖我都死唔少, 新手係咁啦~ 得閒搵多啲資料睇吓囉, igarden我都睇唔少架, 好有用~ 你個酢醬草都ok呀, 全日照好快大同開花架
123下一頁