菲團事件 - 有乜睇法?

作者: 八王爺 發表于 2010-8-23 16:08:11
18595 227
tsoiyiu1009 發表於 2010-8-24 22:41:17 |顯示全部樓層
Can't imagine the purpose of hammering the glass ... except triggering further aggressive behaviour of gunman ...

No ladder, no lighting, no immediate tear gas, no night visual AV equipment ...

Walking around the bus for more than an hour doing nothing ...

How come these can be called 特警 ...
avery 發表於 2010-8-24 22:16

豬油特警
回復

小白 發表於 2010-8-24 22:44:03 |顯示全部樓層
據聞遲遲不放催淚彈... 就係因為冇防毒面罩
回復

irishuen 發表於 2010-8-24 23:01:15 |顯示全部樓層
好明顯係 菲警 殺人滅口!
八王爺 發表於 2010-8-24 21:36

佢地都唔係為左救人既!!! 只係為左殺左個犯人!!!
今日我同學仔話, 有個人質係俾"特警" 個hammer, 扑死.....
回復

小白 發表於 2010-8-24 23:50:40 |顯示全部樓層
將會成為反恐教材
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-8-25 00:01:49 |顯示全部樓層
NN證實,
三名中槍遇難者乃被菲律賓警方誤殺,
其中一名靠牆的遇難者,則在警方用大鐵槌敲打車窗時直接擊中頭部置死!
add5icon add5icon add5icon
回復

corina 發表於 2010-8-25 00:04:09 |顯示全部樓層
唔係麻,佢地用螢光棒照明~
回復

八王爺 發表於 2010-8-25 06:20:06 |顯示全部樓層
成件事菲警給我個人的感覺:
1. 人質不是菲律賓人,即使有事都懶理。
2. 主犯也是警員,無謂自己打自己。
3. 自己條命緊要過香港人,無理由為他人搏命。
4. 只當是一塲游戲。
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-8-25 07:03:49 |顯示全部樓層
(借用一下~thx~)
1. 人質不是菲律賓人,即使有事都懶理。>即使人質係菲律賓人(自己人)都唔見得會落力d,佢地做野都無plan既...
2. 主犯也是警員,無謂自己打自己。>過氣警員姐~炒左成年...不過自己人都傾唔掂...失敗囉!!!
3. 自己條命緊要過香港人,無理由為他人搏命。>哩個point,i agree too
4. 只當是一塲游戲。>我覺得負責今次行動既主管應該炒埋佢囉...唉...
前晚一路睇住直播...我同我媽咪講得最多一句係:
哇!!!有無搞錯!?咁都得...
唔知點解佢地會掉枝螢光棒入車囉...都唔知照得d咩...
全班人都好似雞仔啄米同食晒豬油咁...唔知想點...
回復

llaus 發表於 2010-8-25 08:11:15 |顯示全部樓層
菲律賓應以軍人為主力(支持/反對政府)
菲警只是做個d芝麻綠豆事
好像香港小販管理隊咁上下啦
叫佢地做得乜野來呀
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-25 09:32:55 |顯示全部樓層
菲警認指揮無能樣樣差 裝備訓練不足 刺激兇徒 延誤救人

(明報)2010年8月25日 星期三 05:10
【明報專訊】菲律賓    挾持香港遊客逾11小時最終釀成8死7傷事件,無論香港、國際和菲國的輿論紛紛指向菲警無能;菲律賓警方昨公開承認,拯救人質行動最少有六大失誤,包括警員的訓練及裝備不足、指揮官能力不足、談判策略差,部分行動甚至激怒槍手等,連同外國傳媒的質疑,本報歸納出7宗罪,有英國    傳媒更質疑部分死傷港人可能是被警方流彈擊中。

菲律賓總統阿奎諾三世昨公開承認,拯救過程「錯估形勢」,並宣布今日為全國哀悼日,菲律賓政府機構會下半旗致哀,並承諾會盡快完成調查,並會加強警力保護全國旅遊點,希望恢復遊客信心。

菲今日全國哀悼

倖存港人15歲少女汪綽瑤昨憶述,原本平靜的兇徒門多蕯入夜後情緒突激動,不斷大聲講電話,並曾講過「15 minutes」一類字眼疑是發出最後通牒,後來便爆發槍戰。

綜合外國通訊社報道,被革職前警員門多薩情緒突然惡化,原來疑是因當局多次刺激他。事源持M16自動步槍的兇徒前日上午挾持康泰旅遊巴上23人後,已即時提出兩大要求,包括欲復職及要求申訴專員覆檢他嚴重行為不當的裁決。但兩大訴求卻未獲及時處理,其中警方高層雖聲稱當時已答允復職請求,但相關文件始終沒有送給兇徒。至於申訴專員雖答允覆檢兇徒的個案,但證明書卻因塞車等原因延誤至下午6時才送抵兇徒手中,加上信中只承諾10日內覆核個案而非即時處理,令兇徒不滿,情緒開始激動。

拘捕兇徒弟 任由電視直播

警方更錯的是在此時突然拘捕協助談判的兇徒弟弟,理由是質疑他是共犯及未有全力游說哥哥投降,令火上加油。警方另一錯誤是忽略了兇徒原來一直可透過旅遊巴上電視直播看到警方行動及拘捕他弟弟經過,結果兇徒激動下開槍射向談判員及車外狙擊手,談判者被迫撤退,局勢開始不可收拾。

其實兇徒與菲傳媒通話時早已表示過「做人無意義」,又警告若達不到要求會槍殺人質,形勢險峻,但菲警方消息昨承認當初錯估了形勢以為槍手最終放人,錯過了在日間制服槍手的較佳機會。

直到前晚7時15分旅遊巴傳出多下槍聲後,警方突擊隊雖終驚覺形勢嚴峻,卻又白等了15分鐘也沒採行動,直至7時半逃脫的旅遊巴司機聲稱兇徒疑開槍殺盡15名人質後,警方才終展開拯救。

不過,拯救行動仍是錯漏百出,首先是部分進攻旅遊巴的警察裝備不足,連頭盔及長梯都沒有,其中一名參與行動警官Yabut昨向本報記者承認,他們低估了強化玻璃的硬度,結果以鐵槌打破車窗的首輪進攻失敗;待警員經太平門作第二輪進攻時,卻又遭俯伏旅遊巴通道的兇徒開槍擊中,幸有頭盔擋子彈不致喪命,再加上兇徒以人質作為人肉盾牌,警方欲開槍亦投鼠忌器,被迫再撤退。

警方直到約一小時後即晚上8時40分的第三輪攻擊,才憑著催淚彈把兇徒逼到車頭,再由狙擊手把他擊斃。

菲律賓國家警察部昨晚發表聲明,承認拯救人質行動有6項失誤,包括警方攻擊隊由訓練、技術到裝備全部不足,計劃不周,隊長能力不足,另外談判處理亦差劣,因警方甚至曾做出激怒槍手的行為。

倖存者﹕槍手死後 警方續放槍

不過,菲警方昨縱認錯仍有多個疑團未解,首先據倖存港人指出,槍擊時雙方子彈在身邊橫飛,加上槍手中彈身亡後,警方仍曾在車頭開槍多次射入車廂,令人質疑15名港人死傷人質中,會否有部分人曾被警方流彈擊中。

而本報記者昨觀察警員在旅遊巴車身及玻璃窗口留下的記號顯示,30多個彈孔中,至少有13至14個彈孔確認是警方從外射入車內(車頭彈孔較多),比確認由槍手射出車外造成的彈孔(約6個)多一倍。

另外,頭部重傷18歲港人梁頌學,頭部傷勢相信乃由鈍物造成,亦令人關注傷口究竟是源於槍手的M16槍柄,抑或是警方以鐵槌擊窗時不慎誤傷。

特首﹕首要照顧死傷者家屬

特首曾蔭權    昨日表示,「一定要對這件事追究到底,但亦需要公平處理,在找到真相下,然後才追究。目前,我們首要的工作,就是要照顧死者的家屬、傷者和傷者的家屬,希望可以減低他們現時的傷痛,盡快回港。」

明報記者 馬尼拉    、香港 連線報道
回復

llaus 發表於 2010-8-25 09:50:48 |顯示全部樓層
雙對之下,
處理特發事件能力上
特區政府已經是好 "pro"啦
回復

cklife 發表於 2010-8-25 09:54:50 |顯示全部樓層
唉.... 我地成日自由行, 呢次事件, 你覺唔覺好像身同感受. ..?

早2年試過泰國政亂滯留當地.  ...
jellyfishy 發表於 2010-8-24 09:25

我去旅行好驚青....不過好幾次都係回到港後先出事....
泥泊爾...泰國都係,...落機後第二日就見到新聞,比呀媽鬧都死死下。
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-25 09:57:59 |顯示全部樓層
我去旅行好驚青....不過好幾次都係回到港後先出事....
泥泊爾...泰國都係,...落機後第二日就見到新 ...
cklife 發表於 2010-8-25 09:54

.. .. 早2年我咪滯留响泰國南部囉~ 感覺幾好, 因為泰國人普遍好友善, 好幫我地, 人生難得的經歷~
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-25 09:58:27 |顯示全部樓層
雙對之下,
處理特發事件能力上
特區政府已經是好好好 "pro"啦
llaus 發表於 2010-8-25 09:50

我地個政府俾人鬧得多麻~ 唉~~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-25 10:04:26 |顯示全部樓層
cklife, 呢個就係我响泰國有驚無險的故事:
http://hkplants.com/viewthread.p ... eid%3D85&page=1
回復

cklife 發表於 2010-8-25 10:13:55 |顯示全部樓層
雙對之下,
處理特發事件能力上
特區政府已經是好好好 "pro"啦
llaus 發表於 2010-8-25 09:50

咁要比D鼓勵啦...唔好係又鬧唔係又鬧.....D人話曾特首點點點...比係老薰時代依家經濟好好多喇....
回復

cklife 發表於 2010-8-25 10:22:34 |顯示全部樓層
cklife, 呢個就係我响泰國有驚無險的故事:
jellyfishy 發表於 2010-8-25 10:04

我同老公都好中意泰國...今晚老公番黎叫佢睇下你個貼先...浮潛..我諗佢會中意...
多謝晒
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-25 10:24:25 |顯示全部樓層
咁要比D鼓勵啦...唔好係又鬧唔係又鬧.....D人話曾特首點點點...比係老薰時代依家經濟好好多喇.... ...
cklife 發表於 2010-8-25 10:13

萬事都鬧, 真係做乜都錯, 唔做又錯... 好慘架~

好似最近, 大雨過後, 樹枝跌, 都話政府唔啱, 我覺得咁鬧法有點吹毛求疵.
回復

RayWong 發表於 2010-8-25 11:00:13 |顯示全部樓層
.. .. 早2年我咪滯留响泰國南部囉~ 感覺幾好, 因為泰國人普遍好友善, 好幫我地, 人生難得的經歷~ ...
jellyfishy 發表於 2010-8-25 09:57

早2年我都滯留响泰國布吉... add9icon
回復

Kiann 發表於 2010-8-25 11:32:20 |顯示全部樓層
1. 人質不是菲律賓人,即使有事都懶理。
2. 主犯也是警員,無謂自己打自己。
3 ...
八王爺 發表於 2010-8-25 06:20

我覺得班所謂特警,好似玩war game,做台戲,掃一輪槍,然後趕收工,完全無視我地香港同胞的安危.
我中午食晏睇新聞,見到個魔警的要求只係要復職,以為會好快解決,返到屋企7:30pm,竟然話全部人質死晒,好難過,班菲律賓官員做乜架?攪到個情況咁差?
d槍狂掃成咁,都有人質生還,算是不幸中之大幸,只是其它同胞死得好寃枉.見到領隊被扣在車門前,無助的眼神,見到佢媽媽哭得肝腸寸斷,很難過很難過......
回復