點解禁少人種香草既?

作者: gtrnismo 发表于 2008-1-25 18:22:27
18231 139
爬牆虎 發表於 2008-1-30 17:30:58 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-1-30 15:20 發表

遲D真係要越草老師出尼講下課

我真係好想學下野

請埋老師上你度,大家一齊研究吓香草既心德啦!
gtrnismo 發表於 2008-1-30 18:35:12 |顯示全部樓層

話你感講我真係唔知Lei去邊

原帖由 草民 於 2008-1-30 16:45 發表
種香草梗係香草先生才是大師 有幾十種
一介草民我只求種好幾種就算,無地呀

你唔係老師邊個係﹖

你叫我做大師我真係10個汗顏:L :L :L :L :L :L :L :L :L :L
carolc 發表於 2008-1-30 18:40:32 |顯示全部樓層
草民兄都響度, 我冇野好講啦...............  好人齊, 好開心
但我真係好忙, 好少時間上來
carlo 發表於 2008-2-3 21:49:37 |顯示全部樓層
有架 , 不過少所以無 post ,   仲有 d 八王爺既種子未發芽 ,無得 post !

carlo 發表於 2008-2-3 21:57:30 |顯示全部樓層
仲有香茅

草民 發表於 2008-2-3 22:00:55 |顯示全部樓層
棵(薄荷)咁似香蜂草既?
gtrnismo 發表於 2008-2-4 01:11:25 |顯示全部樓層

係wor

原帖由 草民 於 2008-2-3 22:00 發表
棵(薄荷)咁似香蜂草既?

是否搞錯了呢???

同埋我想知carol最下面的食物是什麼?
hunhun 發表於 2008-2-4 10:03:05 |顯示全部樓層
應該係香矛雞
carolc 發表於 2008-2-4 10:25:56 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-2-4 01:11 發表

是否搞錯了呢???

同埋我想知carol最下面的食物是什麼?

佢係靚太 CARLO 唔好搞錯, 不過講整野食, 佢真係掂架
gtrnismo 發表於 2008-2-6 18:24:21 |顯示全部樓層

我D香矛根都唔生

冬眠狀態

天氣太冷了
carlo 發表於 2008-3-9 01:00:34 |顯示全部樓層
原帖由 hunhun 於 2008-2-4 10:03 發表
應該係香矛雞

bingo !  好叻呀 !
carlo 發表於 2008-3-9 01:01:45 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-2-4 10:25 發表

佢係靚太 CARLO 唔好搞錯, 不過講整野食, 佢真係掂架

我係肥 c9 carlo 先真 , 食我就叻
carlo 發表於 2008-3-9 01:03:04 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-2-6 18:24 發表
冬眠狀態

天氣太冷了

我果 d 呢幾日先開始好似有少少長高咋 !
gtrnismo 發表於 2008-3-10 01:00:43 |顯示全部樓層

我都係

原帖由 carlo 於 2008-3-9 01:03 發表

我果 d 呢幾日先開始好似有少少長高咋 !

天氣暖翻, 香矛終於有d綠綠地出

太慢長的冬天了
choeijun 發表於 2008-3-10 21:32:31 |顯示全部樓層
抱歉.....我正在做一個有關香草種植的功課......
如果可以的話,可以回答我的問題麼??
抱歉......好像多題了點.......因我不懂能否開貼所以在此處貼了..........
大感謝各位.......................
Q.1. 什麼原因使你想種植香草??(料理,健康.....等等)
Q.2. 你覺得種植香草比種植其他植物有什麼不同處??(或困難)
Q.3. 種植香草佔的空間會比一般植物多嗎??
Q.4. 你支持在室內種香草麼??為什麼??
Q.5. 你會喜歡常常記錄植物生長過程麼??
Q.6. 完全知道如何打理香草麼??
Q.7. 你會推薦不種植的人種香草麼??
Q.8. 天氣不好時,你會擔心它的生長嗎??
Q.9承上題, 會用什麼協助它嗎??(或會用植物燈協助它麼??)
Q.10. 室內種植比戶外種植有什麼要更注意的嗎??
Q.11. 種植香草的整個過程裡,你覺得最滿足的是??
Q.12.  種植香草的整個過程裡,你覺得最困難的是??

如果我post錯了..........請告訴我.
謝謝
gtrnismo 發表於 2008-3-10 22:51:09 |顯示全部樓層

你係香港讀書?

原帖由 choeijun 於 2008-3-10 21:32 發表
抱歉.....我正在做一個有關香草種植的功課......
如果可以的話,可以回答我的問題麼??
抱歉......好像多題了點.......因我不懂能否開貼所以在此處貼了..........
大感謝各位.......................
Q.1. 什麼原因使 ...

Q.1. 什麼原因使你想種植香草??(料理,健康.....等等)
因為我中意煮飯, 我鐘意食意大利野, 我以前住既地方唐人野貴, 所以有此習慣。

Q.2. 你覺得種植香草比種植其他植物有什麼不同處??(或困難)
香草比較容易

Q.3. 種植香草佔的空間會比一般植物多嗎??
香草佔空間比較多

Q.4. 你支持在室內種香草麼??為什麼??
? 室內難種, 大部份香草需要較多陽光

Q.5. 你會喜歡常常記錄植物生長過程麼??
喜歡, 朋友分享, 互相學習

Q.6. 完全知道如何打理香草麼??
不完全, 學習中

Q.7. 你會推薦不種植的人種香草麼??
會, 因為較容易

Q.8. 天氣不好時,你會擔心它的生長嗎??
非常擔心

Q.9承上題, 會用什麼協助它嗎??(或會用植物燈協助它麼??)
不會

Q.10. 室內種植比戶外種植有什麼要更注意的嗎??
a) 陽光不足
b) 蟲害如紅蜘蛛喜歡無風, 室內易大量繁殖

Q.11. 種植香草的整個過程裡,你覺得最滿足的是??
最後有得食 (有機出面好賣貴)

Q.12.  種植香草的整個過程裡,你覺得最困難的是??
香港地方細, 最煩是騰出空間
choeijun 發表於 2008-3-10 23:25:10 |顯示全部樓層
先謝謝你回答了.............感動

是問我麼??
對喔.......
我在讀產品設計的.

我家都有買植物來種,但很少從種子開始種,但見這裡的大家都種的好開心呢.........
carlo 發表於 2008-3-11 00:49:25 |顯示全部樓層
我都答左啦 ! 您地都幫下佢啦 !
小餘 發表於 2008-3-11 01:32:14 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-2-4 10:25 發表

係架係架
carlo 發表於 2008-3-11 01:50:16 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2008-3-11 01:32 發表

係架係架

唔係架 ! 叫我肥 c9 carlo 似 d 我本人 law