殺蟲的各種方法

作者: gtrnismo 发表于 2008-1-25 16:43:45
72434 112
Zion 發表於 2009-7-6 11:23:01 |顯示全部樓層
放辣椒在植物旁邊的方法都唔得的, 昨天我的薄荷葉有隻紅色甲蟲, 好核突!
我想佢地無處不在, 我已種在室內了!
Mrs.Lee 發表於 2009-5-7 11:56

你要睇下果隻係咩甲蟲喎,如果係瓢蟲唔好殺呀,會殺錯良民架,瓢蟲係益蟲,同你食蚜蟲架
gtrnismo 發表於 2009-8-3 23:56:24 |顯示全部樓層
請問如何分辨呢?

因為我係甲蟲都殺
緲緲 發表於 2009-8-13 06:00:29 |顯示全部樓層
有機泥好易發霉,試過用 chamomile 茶包沖茶(比例係1茶包:1加倫水)攤凍後淋入啲泥,第二朝冇晒啲霉。
vivi 發表於 2009-8-24 23:55:32 |顯示全部樓層
greener 發表於 2009-9-1 14:07:35 |顯示全部樓層
有無地方可買現成的有機殺虫劑?
greener 發表於 2009-9-1 14:11:32 |顯示全部樓層
有傳用辣椒+酒精灑在植物或泥土上可以防虫,但不能殺虫!試過發覺效果一般!
miyoko 發表於 2009-10-4 19:52:31 |顯示全部樓層
用香矛加水淋植物,超有效。
ethel 發表於 2008-4-5 14:12

用香矛加水淋植物嗰時,啲香矛駛唔駛攪碎或者係點樣加水法?謝謝.
maymay008 發表於 2009-10-12 21:53:18 |顯示全部樓層
用香矛加水淋植物嗰時,啲香矛駛唔駛攪碎或者係點樣加水法?謝謝.
miyoko 發表於 2009-10-4 19:52

好想知香矛水點樣整?謝謝.
miyoko 發表於 2009-10-19 19:00:04 |顯示全部樓層
ethel 都無回覆我,都唔知點答你!
唔知係咪煲吓啲香矛先呢?
定係將啲香矛攪碎加水?
我都唔清楚!
我都等緊ethel 話俾我知.
孖吉 發表於 2009-11-26 10:59:15 |顯示全部樓層
有傳用辣椒+酒精灑在植物或泥土上可以防虫,但不能殺虫!試過發覺效果一般!
greener 發表於 2009-9-1 14:11

雖然有酒精,但係份量咁少的確唔可以殺蟲 (到份量多到可以殺蟲時棵植物都捱唔住啦,係咪~)

酒精作用係將辣椒的辛辣味道溶解出來,令辣椒味更強烈,增加驅蟲效果
夜魔 發表於 2010-2-4 17:23:55 |顯示全部樓層
>其實版主eddie已經開過post教過各位如何有機殺蟲
>有兩位網友教我辣椒水, 都很詳細
有冇連結???

防鳥....想問下用 d 尼龍繩整成一絲絲揚揚下有冇用?
防鳥用洗衫袋嗰 d OK 嗎?
會唔會遮太多陽光?
太陽神 發表於 2010-3-1 23:09:45 |顯示全部樓層
對唔同植物有唔同方法
對唔同害蟲又系有唔同的方法架
好似辣椒水咁,用番系辣椒處就唔work架
食用的當然用有 ...
蠍子仔 發表於 2008-4-16 13:09

是辣椒水又好蒜頭水又好,總一定要加胡椒粉才有效,是一個花舖老板教我的。
夜魔 發表於 2010-3-2 00:58:18 |顯示全部樓層
除了農藥之外,亦可使用高純度的銅置於泥中或盆底;當每次澆水或降雨,泥土中的純銅會分解出離子 (ion),離子會抑制細菌和害蟲的生長。
http://www.hkplants.com/redirect ... 5584&pid=774204

有冇人試過, 真係有用 ?_?
孖吉 發表於 2010-3-2 01:21:36 |顯示全部樓層
除了農藥之外,亦可使用高純度的銅置於泥中或盆底;當每次澆水或降雨,泥土中的純銅會分解出離子 (ion),離 ...
夜魔 發表於 2010-3-2 00:58

有毒啵~
http://en.wikipedia.org/wiki/Copper_toxicity

呢d野你獨立開個貼傾啦,响食用稙物度四圍貼教壞人呀!
夜魔 發表於 2010-3-2 01:31:29 |顯示全部樓層
有毒啵~

呢d野你獨立開個貼傾啦,响食用稙物度四圍貼教壞人呀!
marcuslee 發表於 2010-3-2 01:21

depends~
只要唔係過量就無害...
銅要遇到酸性或鹼性物質至會溶....溶入泥度再擴散, 再經植物吸收 (唔同植物有唔同吸重金屬效率), 制造生長所需蛋白及元素再分佈去食用部份....未必會有好多殘留...

其實生活上, 最常及最大量接觸既係鋁....不過無乜人知...
孖吉 發表於 2010-3-2 01:51:46 |顯示全部樓層
depends~
只要唔係過量就無害...
銅要遇到酸性或鹼性物質至會溶....溶入泥度再擴散, 再經植物吸收 (唔同 ...
夜魔 發表於 2010-3-2 01:31

即係話,當泥土變酸的時候啲銅會溶出來。但係當時你種的植物銅吸收率低,啲銅會留返响泥度,等到你第時種啱隻吸收率高的作物時才一次俾返哂你 ...add12icon
hipo 發表於 2010-3-2 11:58:31 |顯示全部樓層
是辣椒水又好蒜頭水又好,總一定要加胡椒粉才有效,是一個花舖老板教我的。 ...
太陽神 發表於 2010-3-1 23:09

胡椒粉?

The kind buy from shop or self made ?
太陽神 發表於 2010-3-3 13:37:24 |顯示全部樓層
回復 57# hipo

白胡椒粉,不是黑胡椒,食用的那種,幾蚊雞一樽。
hipo 發表於 2010-3-3 15:06:42 |顯示全部樓層
Thanks so much !
fannyabc128 發表於 2010-3-28 13:15:20 |顯示全部樓層
回復 58# 太陽神

有試過成功嗎?