殺蟲的各種方法

作者: gtrnismo 发表于 2008-1-25 16:43:45
72435 112
Sophia 發表於 2008-4-17 17:54:46 |顯示全部樓層
想問一個好蠢的問題:如果噴辣椒水會唔會令蜜蜂同蝴蝶唔黎傳播花粉o家?
gtrnismo 發表於 2008-4-18 12:30:26 |顯示全部樓層

一D都唔蠢

原帖由 Sophia 於 2008-4-17 17:54 發表
想問一個好蠢的問題:如果噴辣椒水會唔會令蜜蜂同蝴蝶唔黎傳播花粉o家?

我都想問

我古吾會因為如果會感辣椒點會有辣椒呢?

要再請教高人
召藥師 發表於 2008-6-8 14:24:21 |顯示全部樓層
用魚籐水,我覺得超有效,不過有毒。
flora0908 發表於 2008-6-26 15:21:54 |顯示全部樓層
我會用有機的方法滅蟲的,因為都幾有效的
farfeifar 發表於 2008-8-27 11:06:06 |顯示全部樓層
用手捉係最好! 我用過苦楝油, 蒜水, 1:500漂白水, 效果麻麻, 其實唔係好得tim, 捉晒我用茶包袋裝幾粒蒜頭放泥, 再用埋烏蠅貼, 痴o左一隻個d馬薊之後就少o左好多蟲喇, 所以係預防勝於治療, 一中招基本上都做唔到d咩, 睇棵野有幾強law!
kitty 發表於 2008-8-27 11:13:49 |顯示全部樓層
我用棉花棒 浸 鹼 水, 捉虫
otismavis 發表於 2008-10-2 13:55:09 |顯示全部樓層
用biolill噴落d會食既稙物度得唔得呢?
kaman伊甸人 發表於 2008-10-6 22:03:53 |顯示全部樓層
辣椒水或者係蒜頭水都係淨係防蟲同趕走d蟲,除非你用好濃烈,但係又會傷到植物本身,所以種有機植物都係好難架。尤其係蚜蟲,就好似千年不滅既小強咁。兩日時間就係從第一代繁殖到第二代,到第四代個陣就會識飛,到時仲難搞。我曾用過無患子精油、苦棟精油,清潔精,都好似無咩用。後來發現原來殺蚜蟲就先要殺死螞蟻,因為螞蟻會搬d蚜蟲上去,等蚜蟲分秘d{ 蜜乳}出黎比螞蟻食
otismavis 發表於 2008-10-10 04:16:31 |顯示全部樓層
但我屋企一隻蟻都冇,D紫羅蘭就盆盆都有蚜蟲...
咁點攪好呢?
angelpui 發表於 2008-10-14 23:36:07 |顯示全部樓層
想請問苦練油係殺蟲定係驅蟲嫁?
sammy 發表於 2008-10-14 23:58:59 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-10-14 23:36 發表
想請問苦練油係殺蟲定係驅蟲嫁?

兩者皆不是。
苦楝油唔係毒死D蟲,只係擾亂荷爾蒙,令佢地食慾不振,不思生育,從而慢慢死亡。過程較長,令人有錯覺殺唔到蟲。
angelpui 發表於 2008-10-16 00:28:17 |顯示全部樓層
原帖由 kaman伊甸人 於 6/10/2008 22:03 發表
辣椒水或者係蒜頭水都係淨係防蟲同趕走d蟲,除非你用好濃烈,但係又會傷到植物本身,所以種有機植物都係好難架。尤其係蚜蟲,就好似千年不滅既小強咁。兩日時間就係從第一代繁殖到第二代,到第四代個陣就會識飛,到時仲難搞。我 ...

我d白菜仔淋左幾日辣椒水之後,d虱冇咩少到反而多左不速之客飛來,結果唔噴好過噴。
angelpui 發表於 2008-10-16 00:30:32 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 14/10/2008 23:58 發表

兩者皆不是。
苦楝油唔係毒死D蟲,只係擾亂荷爾蒙,令佢地食慾不振,不思生育,從而慢慢死亡。過程較長,令人有錯覺殺唔到蟲。

原來係慢性毒藥,即係會整死佢地。要殺生,我都係唔用喇,要問下個老闆肯唔肯俾我換第二d野先。
kelvinkou 發表於 2008-10-19 22:56:20 |顯示全部樓層
我用手殺蟲~ 哈哈~
Kimmy226 發表於 2009-2-10 13:43:17 |顯示全部樓層
請問用 Biokill可以ma ?
claudiatang 發表於 2009-2-21 15:27:00 |顯示全部樓層
我的太陽花每年都有幾次有粉介蟲。好討厭,每次都只能成株消滅。不知可有方法可預先噴些什麼上去防止發生?我今年就預先替各種蘭花泡一輪三益。
mei524 發表於 2009-4-17 18:43:54 |顯示全部樓層
我最近都被 d 紅蜘蛛、芽蟲、種有黑色一支支的蟲,
用手剎完轉頭又有, 好煩呀..............!
mummy 發表於 2009-5-5 23:16:35 |顯示全部樓層
28# kaman伊甸人 請問點樣消滅螞蟻?我剛剛播咗白菜種子,好快生咗好多苗,但啲泥度有好多細細隻嘅螞蟻,點做好?
Mrs.Lee 發表於 2009-5-7 11:56:48 |顯示全部樓層
放辣椒在植物旁邊的方法都唔得的, 昨天我的薄荷葉有隻紅色甲蟲, 好核突!
我想佢地無處不在, 我已種在室內了!
kit6506 發表於 2009-6-9 10:17:42 |顯示全部樓層
我棵日本海棠的的葉上有白色虫虫是帶有好像蜘蛛絲咁,但唔係蜘蛛來嘅,我買左有機殺虫擠和空氣壓縮殺虫擠都唔得,噴左之後,所有葉都變淺黃後再乾晒然後脫落,兩支是分開試嘅,冇晒葉等再生,生完又有虫,再買第二支再噴,第二支仲勁,一噴第日的葉好像晒乾的葉咁,是啡色嘅.請問有咩方法可以治虫, 再生出來的葉是淺綠同很薄嘅, 請教各位師兄是咩原因呢? 謝謝!