殺蟲的各種方法

作者: gtrnismo 发表于 2008-1-25 16:43:45
72437 112
其實版主eddie已經開過post教過各位如何有機殺蟲

但我想問下其實各位用咩方法殺蟲
有兩位網友教我辣椒水, 都很詳細

有位教我麵粉
有位教我用可樂 (好像說印度的農民開始用可樂)

因為我家地方小, 所以種地有限, 我既方法最原始, 係用手續隻足既, 足左尼謂魚

你地又分享下你地既土方法丫
因為我相信辣椒水都各人使用不同份量, 不同比例
以前backyard D人教用啤酒殺蟲, 功效顯著

多選投票: ( 最多可選 6 項 ), 共有 482 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
阿晴 發表於 2008-1-25 19:45:03 |顯示全部樓層
我種開果d好多都係硬葉或昆虫唔會吃的說~~
阿晴 發表於 2008-1-25 19:47:24 |顯示全部樓層
我個人喜歡快的方法~~用農藥~~~但聽說用牛奶噴在蚜虫上使之"蛭"息這方法也不錯oh~~
EddieOR 發表於 2008-1-25 22:04:27 |顯示全部樓層
其實有些機器是吸蟲的,是有機滅蟲的一種
放在蔬菜的上面,開啟後強勁的吸力會把附在植物身上的蟲吸左
gtrnismo 發表於 2008-1-25 22:07:03 |顯示全部樓層

吾系化﹖

原帖由 EddieOR 於 2008-1-25 22:04 發表
其實有些機器是吸蟲的,是有機滅蟲的一種
放在蔬菜的上面,開啟後強勁的吸力會把附在植物身上的蟲吸左

第1次聽﹗

好搞野wor

感米好容易吸爛D葉﹖
EddieOR 發表於 2008-1-25 22:09:30 |顯示全部樓層
唔會的,設計得出黎都諗都運行時一定唔會破壞到植物
同咪植物都有根抓實泥土,冇咁容易吸上黎
supermama 發表於 2008-1-25 23:35:40 |顯示全部樓層
你仲話你屋企地方少!!!!! 你己經住緊house 。係香港已經好大地方。
carolc 發表於 2008-1-26 12:48:03 |顯示全部樓層
原帖由 supermama 於 2008-1-25 23:35 發表
你仲話你屋企地方少!!!!! 你己經住緊house 。係香港已經好大地方。

AGREED~~~~  佢屋企都叫少, 咁我屋企叫乜...........  得幾百呎.........
carolc 發表於 2008-1-26 12:49:43 |顯示全部樓層
你比我既鼠尾竟然有蟲中意食喎, 今日收工返去整下椒椒水先得
阿澄爸爸 發表於 2008-1-26 16:55:38 |顯示全部樓層

辣椒水

原帖由 carolc 於 2008-1-26 12:49 發表
你比我既鼠尾竟然有蟲中意食喎, 今日收工返去整下椒椒水先得

椒椒水係咪即係辣椒水? 辣椒水可唔可以殺蚜虫? 請問點樣整架? 我最憎蚜虫, 我要殺佢全家!!!
charles604498 發表於 2008-1-26 17:39:12 |顯示全部樓層
有機方法殺蟲唔係隻隻得!
shirley211466 發表於 2008-1-26 17:46:01 |顯示全部樓層
容許我問一個無知既問題 (新手一名)
放食草植物(豬龍草)可唔可以殺到戈d蟲 蟲   
gtrnismo 發表於 2008-1-27 01:50:21 |顯示全部樓層

其實唔大

原帖由 carolc 於 2008-1-26 12:48 發表

AGREED~~~~  佢屋企都叫少, 咁我屋企叫乜...........  得幾百呎.........

因為媽媽中意晒3, 所以好多空間都唔可以用尼種野
gtrnismo 發表於 2008-1-27 01:53:13 |顯示全部樓層

蚜虫其實系點

原帖由 阿澄爸爸 於 2008-1-26 16:55 發表

椒椒水係咪即係辣椒水? 辣椒水可唔可以殺蚜虫? 請問點樣整架? 我最憎蚜虫, 我要殺佢全家!!!

蟲就見得多, 除左red spider mites之外, 我其他都吾識D名

同埋媽咪教過D白色粗身果D叫"牛其"

我連菜心果D細細條黃色果D我都唔知
NaNa 發表於 2008-2-13 15:06:58 |顯示全部樓層
我想問昉鳥網响邊處買?
gtrnismo 發表於 2008-3-8 00:43:22 |顯示全部樓層

我見過旺角有

你家很大啊

要防鳥網
carlot 發表於 2008-3-30 23:30:00 |顯示全部樓層
暫時見到最多係蚊, 點完蚊香後一個星期都冇乜再見到, 不過之後好快番黎
ethel 發表於 2008-4-5 14:12:52 |顯示全部樓層
用香矛加水淋植物,超有效。
蠍子仔 發表於 2008-4-16 13:09:48 |顯示全部樓層
對唔同植物有唔同方法
對唔同害蟲又系有唔同的方法架
好似辣椒水咁,用番系辣椒處就唔work架
食用的當然用有機啦,香草更甚
我牛奶,辣椒,醋,蒜頭,洗衣粉,麵粉,清潔精都常用
雞皮 發表於 2008-4-17 17:40:23 |顯示全部樓層
我都想問, 我種的小蕃茄, 經常有好多一隻隻點色透明翼的東西飛來飛去, 請問用什麼東西可以消滅佢?