近日受到pm的滋擾.

作者: natsuki 發表于 2010-8-20 22:22:30
17819 137
比得大帝 發表於 2010-8-27 16:20:28 |顯示全部樓層
其實買東西有得退錢係應該的!
marcuslee 發表於 2010-8-27 16:08

It depends.  一般訂購的都不可以退款
例如: 俾咗100%買架 Benz, 車未到, 你話唔要, 你估佢退唔退錢俾你?
回復

孖吉 發表於 2010-8-27 16:32:20 |顯示全部樓層
It depends.  一般訂購的都不可以退款
例如: 俾咗100%買架 Benz, 車未到, 你話唔要, 你估佢退唔退錢俾你? ...
比得大帝 發表於 2010-8-27 16:20

有得退就發達喇,咁我買 10 部 8 部 Benz 來炒,賺就我袋,炒唔起就退貨,我好快發過李嘉誠!add4icon
回復

claudiatang 發表於 2010-8-27 16:34:24 |顯示全部樓層
有得退就發達喇,咁我買 10 部 8 部 Benz 來炒,賺就我袋,炒唔起就退貨,我好快發過李嘉誠! ...
marcuslee 發表於 2010-8-27 16:32

發夢就有你份............
回復

八王爺 發表於 2010-8-27 16:42:37 |顯示全部樓層
哎 ... 大家都咁講,小心被人又話 成班大人 「蝦」 細路!
回復

比得大帝 發表於 2010-8-27 16:42:40 |顯示全部樓層
有得退就發達喇,咁我買 10 部 8 部 Benz 來炒,賺就我袋,炒唔起就退貨,我好快發過李嘉誠! ...
marcuslee 發表於 2010-8-27 16:32

有錢買10部 Benz都好掂
回復

孖吉 發表於 2010-8-27 16:51:23 |顯示全部樓層
哎 ... 大家都咁講,小心被人又話 成班大人 「蝦」 細路!
八王爺 發表於 2010-8-27 16:42

以後唔夠秤冇得玩,佢做梗 千古罪人!
回復

比得大帝 發表於 2010-8-27 17:17:11 |顯示全部樓層
以後唔夠秤冇得玩,佢做梗 千古罪人!
marcuslee 發表於 2010-8-27 16:51

我地又唔可以有年齡歧視嘅, 應該對事不對人

八王爺 發表於 2010-8-27 16:42

咁多大人肯接受佢同佢玩, 係佢學習人際關係的好機會, 當然要睇佢個杯有幾多水
回復

peter1953 發表於 2010-8-27 20:11:05 |顯示全部樓層
近日受到pm的滋擾.
事緣某人參加團購轉賬後, 現在以學業的原因要求退款(態度很差).

開始的時候要退款, 原 ...
natsuki 發表於 2010-8-20 22:22

咁啦,睇落最多都唔超過三百,我要啦,不過麻煩你同我交收後同我俾番錢個同學仔啦,咁好唔好,請PM我詳談。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 20:16:46 |顯示全部樓層
咁啦,睇落最多都唔超過三百,我要啦,不過麻煩你同我交收後同我俾番錢個同學仔啦,咁好唔好,請PM我詳談 ...
peter1953 發表於 2010-8-27 20:11

呢樣野唔好私下解決,要佢公開同埋先道歉,再要佢出post話轉售先得 費事佢又話你地夾埋唔比貨佢~
回復

peter1953 發表於 2010-8-27 20:21:51 |顯示全部樓層
呢樣野唔好私下解決,要佢公開同埋先道歉,再要佢出post話轉售先得 費事佢又話你地夾埋唔比貨佢~ ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 20:16

好!用你個方式咁公開解決呢個問題最好!位同學應該滿意啦?
回復

natsuki 發表於 2010-8-27 20:28:30 |顯示全部樓層
先多謝大家的關心和體諒.
我決定不接受他的回郵, 一來不想給這種沒有理性的人知道我的地址而招來更多的不幸; 二來如果他誣衊我沒有寄出球根, 我也沒有辦法証明.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 20:32:52 |顯示全部樓層
我決定不接受他的回郵, 一來不想給這種沒有理性的人知道我的地址而招來更多的不幸 ...
natsuki 發表於 2010-8-27 20:28

咁都要佢公開話唔要先得,費事又話你"扼"錢~
回復

natsuki 發表於 2010-8-27 20:43:00 |顯示全部樓層
咁啦,睇落最多都唔超過三百,我要啦,不過麻煩你同我交收後同我俾番錢個同學仔啦,咁好唔好,請PM我詳談 ...
peter1953 發表於 2010-8-27 20:11

你認為應該縱容和姑息這種慣犯嗎?
希望你明白他已經是高中學生和好人難做.
他要學習的是責任, 禮貌和甚麼是廉恥.

回復

sosxxx12 發表於 2010-8-27 20:55:23 |顯示全部樓層
見到"慣犯"兩字有種感慨,在館內大家也多番忍讓他,機會也給了很多,版主們及花友以為佢會改過,以往如是,今日更變本加厲,今日更帶給別人在虛擬世界外的麻煩,我認為"慣犯"你要珍惜大家給你的機會,認真看看自己所為是否合理,"你"明白嗎?
回復

theresagood 發表於 2010-8-27 21:02:53 |顯示全部樓層
我決定不接受他的回郵, 一來不想給這種沒有理性的人知道我的地址而招來更多的不幸 ...
natsuki 發表於 2010-8-27 20:28

你去郵局寄野可以加錢(好似係$1.2)叫佢出份寄件證明,證明你曾經寄件

非掛號郵件
如欲證明非掛號信件、明信片、印刷品或小郵包已投寄給指定人士,寄件人須於
郵政局投寄郵件,然後取回投寄郵件證明書,費用為1.2 元,繳費方式是寄件人
必須在證明書上貼上同等面值的郵票。
如將各郵件上的收件姓名及地址列表提交,種類相同而同時投寄的數件郵件即可
同領一張證明書, 費用為每件1.2 元。
寄件人必須清楚明白,獲發證明書的郵件並非掛號郵件,故此會被當作在信箱投
寄般處理;郵件如有遺失、損毀或派遞延誤,證明書不能作為追討賠償的根據,
亦不能用作證明郵件內載物品的性質。
回復

比得大帝 發表於 2010-8-27 21:05:30 |顯示全部樓層
你認為應該縱容和姑息這種慣犯嗎?
希望你明白他已經是高中學生和好人難做.
他要學習的是責任, 禮貌和甚麼 ...
natsuki 發表於 2010-8-27 20:43

你認為應該如何處理呢?
回復

natsuki 發表於 2010-8-27 23:18:20 |顯示全部樓層
你認為應該如何處理呢?
比得大帝 發表於 2010-8-27 21:05

依慣例.
凡參加團購的可選擇面交或郵寄. 而選擇郵寄的除了要支付郵資外, 還要自行承擔寄失的風險. 當然如果真的寄失了也與人無尤. 如果不想承擔風險也可以掛號.

請不要認為我有心刁難, 在pm也可以看出我處處讓他三分, 只是他不知進退.
回復

KUNO 發表於 2010-8-27 23:56:24 |顯示全部樓層
睇返該花友的其他留言
很有以前一位被禁言的花友的"特色"
是不是同一位花友? ...
theresagood 發表於 27/8/2010 16:16

佢就係之前大鬧園藝館嘅其中一位.
回復

比得大帝 發表於 2010-8-27 23:59:20 |顯示全部樓層
依慣例.
凡參加團購的可選擇面交或郵寄. 而選擇郵寄的除了要支付郵資外, 還要自行承擔寄失的風險. 當然如果真的寄失了也與人無尤. 如果不想承擔風險也可以掛號.

請不要認為我有心刁難, 在pm也可以看出我處處讓他三分, 只是他不知進退.
natsuki 發表於 2010-8-27 23:18

支持, 我只是問清楚
你團購的帖都冇講過可以用回郵, 所以你的要求面交或郵寄是成立的
回復

KUNO 發表於 2010-8-28 00:14:38 |顯示全部樓層
依慣例.
凡參加團購的可選擇面交或郵寄. 而選擇郵寄的除了要支付郵資外, 還要自行承擔寄失的風險. 當然 ...
natsuki 發表於 27/8/2010 23:18

係佢自己話唔想見到你所以唔肯面交,而再決定要求你郵寄比佢.
當然所有責任,費用,風險等等都要佢自己承擔!
不過我諗佢連郵費都唔會比返你.

說實話,根本唔係你無事搵事做為難佢,而係佢自己不負責任想點就點,繼而不斷滋擾你,而且再三出言不遜!

睇返呢件事就令我諗返起一單幾年前喺台灣花花世界出現嘅經典團購風波!
回復