近日受到pm的滋擾.

作者: natsuki 发表于 2010-8-20 22:22:30
17780 137
近日受到pm的滋擾.
事緣某人參加團購轉賬後, 現在以學業的原因要求退款(態度很差).

開始的時候要退款, 原因是因為錢是他的, 他認為他有權取回.
如果我真的不能退款,他有權懷疑我未必真的有意給大家團購.
(完全不合邏輯, 如果為了証明我真的會給大家團購, 就把所有錢退回, 還用團購嗎?)

我跟他說為了証明我有意給大家團購, 要他等着收球根.
當然, 一日收不到球根, 他可以有權繼續懷疑的.

之後不停pm我,
內容:無論如何,錢,我是要攞番,球根,我是不會訂。
別要不回覆作逃避。

我跟他說: 現階段你是已買了球根, 不是已訂.
我不會逃避, 因我會通知你取球根.

真是不勝其煩, 完全浪費別人的時間.
natsuki 發表於 2010-8-20 22:28:20 |顯示全部樓層
請問版主我可不可以把對方的當pm登出來?
小白 發表於 2010-8-20 22:43:18 |顯示全部樓層
咩人都有... 分享時也我遇到不快事... 只要 "問心無愧" 便是 add6icon
miu 發表於 2010-8-21 00:20:11 |顯示全部樓層
難道他可以去肯德雞買完炸雞餐說怕熱氣要退款麼??
蕙蕙 發表於 2010-8-21 00:24:39 |顯示全部樓層
d人唔諗清楚就參與團購架, 咁麻煩……難為你好心幫大家做野
avery 發表於 2010-8-21 15:28:50 |顯示全部樓層
If anyone did not make up his mind --> Don't joint the joint-order ~

Whenever you joined the joint-order with payment pre-paid and the organizer accepted --> The organizer will be responsible to order for you ~

If the organizer did not state that there could be refund arrangement after the joint-order is started, the organizer is not responsible for such request ~

Natsuki I support you and I think all members who joined it will agree with your arrangement ~ Thanks again for organizing the joint-order for this forum ~
natsuki 發表於 2010-8-23 04:17:07 |顯示全部樓層
先多謝大家的支持.
過了平靜的2天, 剛剛又收到他的pm說會追究到底.
請問版主應如何處理這事情?
KUNO 發表於 2010-8-25 02:35:50 |顯示全部樓層
先多謝大家的支持.
過了平靜的2天, 剛剛又收到他的pm說會追究到底.
請問版主應如何處理這事情? ...
natsuki 發表於 23/8/2010 04:17

可以叫佢報警處理!
睇下警察會唔會丙佢!
llaus 發表於 2010-8-25 08:05:31 |顯示全部樓層
可以叫佢報警處理!
睇下警察會唔會丙佢!
KUNO 發表於 2010-8-25 02:35

現在警察好文明啦
唔會當面丙你 (背後一定會啦 )
只會好客氣同你講,這只是簡單買賣交易........
警方唔會受理
可能會提供一些可行方法.....................(太極一番囉)
natsuki 發表於 2010-8-25 23:43:41 |顯示全部樓層
可以叫佢報警處理!
睇下警察會唔會丙佢!
KUNO 發表於 2010-8-25 02:35

再收到pm的騷擾, 看來他還是不明白錢已買了球根, 所以無款可退.
所以我問他要不要打電話跟他的家長說清楚.
比得大帝 發表於 2010-8-26 10:38:55 |顯示全部樓層
1. 你在搞團購的帖內有沒有說明付款後不可以退或其他有關規則?, 可否把有關post的link給我們看一下.
2. 請把有關pm, 以pm給我們版主看

單方面聽你說, 不方便作出評論
natsuki 發表於 2010-8-26 20:27:05 |顯示全部樓層
1. 你在搞團購的帖內有沒有說明付款後不可以退或其他有關規則?, 可否把有關post的link給我們看一下.
2. 請 ...
比得大帝 發表於 2010-8-26 10:38

已pm各版主.
八王爺 發表於 2010-8-26 22:36:41 |顯示全部樓層
所以話團購有風險,包括做團主的也要承受風險。
遇到啲咁嘅團友,真係幫又唔係,唔幫又唔係,仲搞到滋擾別人,真係今夕何夕!?
唔通真係要搞到成團團友被shot,領隊殉職?取消團先收科?
sosxxx12 發表於 2010-8-27 14:00:21 |顯示全部樓層
佢俾左錢同d野已落左單出左貨,我認為佢應該為自己早前的決定負責~
prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 14:04:06 |顯示全部樓層
係咪要出一張bad list出黎,列出麻煩人物,等下一之團購免麻煩add3icon
jellyfishy 發表於 2010-8-27 14:10:21 |顯示全部樓層
難道他可以去肯德雞買完炸雞餐說怕熱氣要退款麼??
miu 發表於 2010-8-21 00:20

你呢個example 又幾貼題喎~
jellyfishy 發表於 2010-8-27 14:10:54 |顯示全部樓層
難為各大主持團購的苦主~~
比得大帝 發表於 2010-8-27 14:34:09 |顯示全部樓層

看完你們的pm, 覺得好難同佢溝通, 你已經好耐心向佢解釋, 但佢只堅持'回水'

這位朋友已被禁言, 但系統設計是禁言後還可以收發pm, 所以我都投降

奉勸這位朋友, 你報名及付款參加團購, 等於要求按條款進行合約, 相方就要按合約條款執行, 你中途要求退出, 等於要求違約, 對方有權沒收你的付款, 或要求完成合約, 現在natsuki要求完成合約, 是對你損失最低的做法.

如果你認為沒時間打理, 你可以嘗試收貨後再自行出讓

如果你認為我的講法不對, 可以請教你的老師.

(我會同時發pm給他)
孖吉 發表於 2010-8-27 16:08:44 |顯示全部樓層
其實買東西有得退錢係應該的!
但團購不同於一般購買,因為 natsuki 不是賣方,其實佢都只係 買家,只不過佢做埋其他 團購買家的 (義務)代理人。

貨物既然並不屬於代理人,所以 買家 不可以向 代理人 退貨。如果要退貨,只可以係 買家 經 代理人 向 外國賣方 退貨。當然,賣家是否願意退貨,賣家退貨是否要收手續費,不是 代理人 的責任,買家不可追究 代理人。而如果 賣家肯退貨,所有的開支,包括 行政費用,搭車搭船,寄回頭郵費,郵寄損失 ... 都應該由買方一人支付 (依團購規矩,款項理應預支),因為係佢要求咁做,與人無尤。而 買方 應請 代理人 飲茶,以答謝佢不必要地為買方付出額外的努力。

如果 買方 其中一樣唔應承,係買家自動放棄退貨權利,以後不得重提,否則報警處理。
theresagood 發表於 2010-8-27 16:16:34 |顯示全部樓層
睇返該花友的其他留言
很有以前一位被禁言的花友的"特色"
是不是同一位花友?