為食香草

作者: cklife 發表于 2010-8-18 12:27:27
64515 300
jeffiau 發表於 2010-9-15 16:09:51 |顯示全部樓層
What's the 古老傳說?
SSL200507 發表於 2010-9-15 11:08

我都想知...add3icon
回復

muitau 發表於 2010-9-16 09:57:51 |顯示全部樓層
我都想知...
jeffiau 發表於 2010-9-15 16:09

早呀ck早呀jeffi早呀各位,
佢話如果種到啲薑開花咁果家人就會有人火腿喎...
回復

孖吉 發表於 2010-9-16 10:03:23 |顯示全部樓層
早呀ck早呀jeffi早呀各位,
佢話如果種到啲薑開花咁果家人就會有人火腿喎... ...
muitau 發表於 2010-9-16 09:57

妹頭,你越講越深奧o既 (火腿 = ham 咗?) add12icon
回復

muitau 發表於 2010-9-16 11:31:25 |顯示全部樓層
妹頭,你越講越深奧o既 (火腿 = ham 咗?)
marcuslee 發表於 2010-9-16 10:03

bingo!!
開花=先兆 / 過一排有人會 ==> 火腿
回復

SSL200507 發表於 2010-9-16 11:55:49 |顯示全部樓層
I plant 沙薑, is it related.  But CK plant 薑 also.  Can CK tell is it true?
回復

cklife 發表於 2010-9-16 16:55:17 |顯示全部樓層

我己經笑死左喇.....
火腿....哈...咁難估架....唔係有人提水...我又要再問多次...

咁賣薑花D人點算.....

如果家人只剩番兩公婆...想殺夫咪係一個好方法....唔係你死就係我亡...
回復

cklife 發表於 2010-9-16 17:02:21 |顯示全部樓層
I plant 沙薑, is it related.  But CK plant 薑 also.  Can CK tell is it true?
SSL200507 發表於 2010-9-16 11:55

你係咪話薑茶用沙薑定薑呀?我地廣東人一般都係用肉薑架....廣東三寶嘛....
還是你講銅盤蒸雞?如果講蒸雞...可能你對都唔定架....因為我食譜係網上搵...係台灣果邊架....台灣整野食好多都變左樣架....

你係咪客家人呀?如果係咁就你對....話聲我知等我下次改左佢...
回復

jeffiau 發表於 2010-9-16 17:14:16 |顯示全部樓層

bingo!!
開花=先兆 / 過一排有人會 ==> 火腿
muitau 發表於 2010-9-16 11:31

哈哈, 如果不是有人估左先, 我想我要問多次...
笑死人咩
回復

SSL200507 發表於 2010-9-16 17:39:27 |顯示全部樓層
CK : 你話如果種到啲薑開花咁果家人就會有人火腿

我要問 : 如果種啲係沙薑知唔知有冇影響.  Sorry, 可能我啲中/英文太差使你誤會.  會嘗試盡快學打中文.  謝謝!  add9icon
回復

jeffiau 發表於 2010-9-16 18:47:24 |顯示全部樓層

我要問 : 如果種啲係沙薑知唔知有冇影響.  Sorry, 可能我 ...
SSL200507 發表於 2010-9-16 17:39

都不是啦, 沒有影響到呢~!!
回復

cklife 發表於 2010-9-16 18:55:17 |顯示全部樓層

我要問 : 如果種啲係沙薑知唔知有冇影響.  Sorry, 可能我 ...
SSL200507 發表於 2010-9-16 17:39

係我腦筋轉得慢...我好慢估野...沙薑應該唔會....完全唔同樣....我搵過資料....沙薑係爬藤架....唔會伸直...應該唔會"火腿"掛

唉...繼死八婆之後...再黎一個火腿.....我諗緊要唔要整番個翻譯表呢....新黎既人唔知估唔估得中嘛...
回復

jeffiau 發表於 2010-9-16 20:18:44 |顯示全部樓層
係我腦筋轉得慢...我好慢估野...沙薑應該唔會....完全唔同樣....我搵過資料....沙薑係爬藤架....唔會伸直 ...
cklife 發表於 2010-9-16 18:55

我呢....我miss了死八婆的意思啊
回復

cklife 發表於 2010-9-16 22:53:45 |顯示全部樓層
回復  cklife
比你估中喇.....我偷雞無用銅盤呀...所以應該叫剛盤蒸雞...咁梗係會差少少啦....老公唔咋形 ...
花園仔 發表於 2010-9-16 21:18

係呀...我甚少睇電視....
回復

cklife 發表於 2010-9-16 22:54:45 |顯示全部樓層
我呢....我miss了死八婆的意思啊
jeffiau 發表於 2010-9-16 20:18

死八婆賣咩呀?
回復

SSL200507 發表於 2010-9-17 11:09:03 |顯示全部樓層
I don't know the meaning of "死八婆" as well.  Anyone can explain.  
回復

muitau 發表於 2010-9-17 14:03:03 |顯示全部樓層
I don't know the meaning of "死八婆" as well.  Anyone can explain.
SSL200507 發表於 2010-9-17 11:09

死八婆有咩賣1蚊12個架?
回復

muitau 發表於 2010-9-17 14:08:23 |顯示全部樓層
我己經笑死左喇.....
火腿....哈...咁難估架....唔係有人提水...我又要再問多次...
咁賣薑花D人點 ...
cklife 發表於 2010-9-16 16:55

咁佢係咁諗我無謂挑戰佢啦! 即係我都唔敢養貓,佢話我地家族一養就好黑喎....咁一隻貓有十幾年命,咁期間命運一定有高低,黑親都賴我我咪好唔惦?!

仲有,插果啲薑花好似唔係煮野食果啲薑,因為有一排我覺得薑花好香好想種,阿媽好似同我講過兩者係唔同種架.
回復

cklife 發表於 2010-9-17 14:34:55 |顯示全部樓層
咁佢係咁諗我無謂挑戰佢啦! 即係我都唔敢養貓,佢話我地家族一養就好黑喎....咁一隻貓有十幾年命,咁期間命 ...
muitau 發表於 2010-9-17 14:08

係呀....我以為係同一樣添...唔怪得我D薑唔開花...
E~~~係喎...種薑唔一定開花架喎....
回復

muitau 發表於 2010-9-20 15:38:24 |顯示全部樓層
今晚我屋企會有個ck fusion餐,
因為會煲靈芝湯同青醬意粉 add6icon
回復

cklife 發表於 2010-9-21 07:26:27 |顯示全部樓層
今晚我屋企會有個ck fusion餐,
因為會煲靈芝湯同青醬意粉
muitau 發表於 2010-9-20 15:38

嘩....個名幾得意喎....D配搭都好得意....
回復