可教下我攝影技巧???

作者: jan2002 發表于 2007-7-6 22:10:58
2899 2
我部機係 sory F55V 都六七年前買落.
請問點影會動的東西;細小的東西?因我影時係LCD睇好清,但在電腦睇就好唔清;有時影細魚仔時,條魚唔清但背景就好清?
F2.8係咩,是光圈?同點用.另有一個号數由8可去到1000,請問係咩來,同點用?
我係唔識攝影的,一直都當係傻瓜機用,另有冇D綱頁比新手睇,等我學返小小.
多謝各位識嘅提供下,唔該哂!!!
比得大帝 發表於 2007-7-16 09:05:09 |顯示全部樓層
原帖由 jan2002 於 2007-7-6 22:10 發表
請問點影會動的東西;細小的東西?因我影時係LCD睇好清,但在電腦睇就好唔清;有時影細魚仔時,條魚唔清但背景就好清?

亞行解釋得好清楚, 還有一個可能就是你按下的時候, 相機震動了, 俗稱手震, 很照片可以看得出是手震的蒙或是 out-focus 的蒙, 如果是因手震做成可以用腳架改善.
回復

nick 發表於 2007-9-13 23:20:34 |顯示全部樓層
原帖由 jan2002 於 2007-7-6 22:10 發表
請問點影會動的東西;細小的東西?因我影時係LCD睇好清,但在電腦睇就好唔清;有時影細魚仔時,條魚唔清但背景就好清?F2.8係咩,是光圈?同點用.另有一個号數由8可去到1000,請問係咩來 ...

即係你對焦左去張背景畫度,因為魚會郁,又細條(?),你叫部機自動對焦,就好易會對左去又唔郁又大大件的背景畫上面了。解決方法最好就手動對焦,如果無手動對焦功能,就試下將個鏡頭對準條魚,半按快門制唔放,POINT著魚跟住佢郁,聽到部機”必”一聲或者亮綠燈就全按下去。

再詳細就真係要見到你部機先講到

試一下你就會明白的。
光圈共快門係有反比例關係既,一般黎講,光圈越大就可以用越快的快門;光圈越細就要配合越慢的快門。
光圈:2.8大過4,4大過5.6......
快門:1/1000秒快過1/500秒,1/500秒快過1/125秒......
你對著同一個物件,試下用2.8影一張,4影一張,5.6影一張...32影一張,影影下你就會發現張相又蒙又鬆又郁,咁係因為快門隨你收細光圈而變慢。
回復