殺蚊滋仔: 請問biokill還是花寶比較好?

作者: penguinkoala 發表于 2010-8-15 22:31:54
31638 74
chanpyhilda 發表於 2010-9-28 15:01:21 |顯示全部樓層
回復 40# SSL200507

it is for hair-colouring
回復

cklife 發表於 2010-9-28 18:12:39 |顯示全部樓層
回復  cklife

Do you know how much they charge at 興業連氏?
SSL200507 發表於 2010-9-28 12:02

中國金葉牌茶籽粉2KG 一包...賣30蚊...不過唔係我地用黎洗頭洗碗既茶籽粉黎架...佢果D粗好多...淨係用係種植上面...
我地用果D好幼細....好似麵粉咁幼細....佢果D好似蔗渣咁架.....
回復

cklife 發表於 2010-9-28 18:14:08 |顯示全部樓層
biokill可以拎黎當普通殺蟲水用,個人覺得好好用,廚房之前好多蟻,用左噴於蟻路,角落,廚櫃手柄,冇晒蟻
茶 ...
soy 發表於 2010-9-28 10:47

吓...我又無諗過可以咁用喎.......幾好呀....一物多用...
回復

cklife 發表於 2010-9-28 18:19:09 |顯示全部樓層
回復  cklife

但係要去到牛頭角交收, 對於我嚟講太遠囉!! 所以一買就買多d, 連埋 Indigo 一齊買, 好 ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-28 11:44

係!的確好遠...不過今日又去左喇...
因為見到永興有機玫瑰花水特價...我朋友想我幫佢入貨....(點知去到話賣晒)....

咁..昨日想浸紫草根....但......對住支淘大黑芝麻油好耐...都係無動力陏手.....所以...今日諗住幫朋友買野...反正太子離牛頭角近D...去買左500ML芝麻油($45)...順便執多100個唇膏筒(70蚊)
回復

cklife 發表於 2010-9-28 18:25:24 |顯示全部樓層
回復  SSL200507

it is for hair-colouring
chanpyhilda 發表於 2010-9-28 15:01

乜青黛就係indigo呀.....去藥材舖問下幾錢先.....

我以為淨係加入去做紫雲膏架咋....

請問青黛係咪要加指甲花粉用架?分量係幾多比幾多架?
回復

SSL200507 發表於 2010-9-28 18:28:00 |顯示全部樓層
Where is 永興?  Any thing special to buy there?
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-28 19:18:15 |顯示全部樓層
回復 45# cklife

Indigo 又叫青黛嗎? 我只知道叫木藍. 有時我會加Henna粉用, 有時唔加, 效果因人而異, 因做唔到黑色效果, 我見朋友用得唔錯,  佢白頭髮平均分佈, 做到highlight 效果, 我d白頭髮集中頭頂, 效果唔好!!

資料如下:- (慢慢睇..... )   
http://zensory.blogsome.com/2009/11/12/henna_1/
http://zensory.blogsome.com/2009/11/15/henna_method/
http://forum.baby-kingdom.com:8888/thread-2475402-10-1.html
http://forum.baby-kingdom.com:8888/thread-2475402-11-1.html

1.        天然指甲花+熱開水=紅棕色
2.        天然指甲花+熱紅茶或普洱茶(代替熱開水)=深紅棕色
3.        天然指甲花+熱濃咖啡(代替熱開水)=深棕色
4.        天然指甲花+熱洛神花茶(代替熱開水)=紫紅棕色
5.        天然指甲花+醋(調入熱開水)=偏紅的紅棕色
將指甲花粉和水攪拌調成糊狀,放個3小時-12小時內後就可以使用了, 1-2小時。
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!jv ... I6ii/article?mid=33
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-28 19:21:53 |顯示全部樓層
回復 45# cklife

噢!! 藥材舖有嗎? 我都係去牛頭角買ga. 都係幫襯嗰個人. $30/100g. 試過叫佢寄比我, $4郵費一包.
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b16436669
回復

夜魔 發表於 2010-9-29 04:12:36 |顯示全部樓層
回復  夜魔

唔駛等!! 直接打電話比佢都得. 我bid過一次之後就只係打電話比佢訂貨. ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-28 09:27

咁鬼大包
我淨係得幾盆 5" 盆栽, 都唔知用到幾時 lol
回復

夜魔 發表於 2010-9-29 04:14:02 |顯示全部樓層
佢其實係一D植物既渣黎,唔係咁容易溶解....灑係泥面,淋少少水,應該唔洗擔心燒根。
泥面以上既應該 ...
cklife 發表於 2010-9-28 09:45

search 過佢殺蟲原理係因為會有 d 茶皂釋出黎.....鹼性的, 應該類似洗衣粉開水....
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-29 07:41:49 |顯示全部樓層
回復 49# 夜魔

你可以要嚟洗碗MA, 可以減低主婦手風險, 洗碗快D又可以用少D水.  其實我都主要係用佢嚟洗碗多過滅虫.
回復

cklife 發表於 2010-9-29 08:17:53 |顯示全部樓層
回復  夜魔

你可以要嚟洗碗MA, 可以減低主婦手風險, 洗碗快D又可以用少D水.  其實我都主要係用佢嚟 ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-29 07:41

我都係囉...主要用黎洗髮多過滅虫,滅虫係用完唔好浪費姐.....
回復

cklife 發表於 2010-9-29 08:19:59 |顯示全部樓層
回復  cklife

噢!! 藥材舖有嗎? 我都係去牛頭角買ga. 都係幫襯嗰個人. $30/100g. 試過叫佢寄比我, $ ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-28 19:21

青黛....咪係紫雲膏果邊提過下囉....人家賣好貴果隻紫雲膏咪加左青黛囉...不過我唔知原來佢就係indigo,斷估藥材舖有賣掛...中藥黎嘛...
回復

cklife 發表於 2010-9-29 08:32:17 |顯示全部樓層
回復  cklife

Indigo 又叫青黛嗎? 我只知道叫木藍. 有時我會加Henna粉用, 有時唔加, 效果因人而異, 因做 ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-28 19:18

係網上搵到...青黛
英文藥名︰Indigo Naturalis

拉丁學名︰Indigoferatinctoria LINN(木藍)

Common NameNatura Indigo

資料來源︰http://alternativehealing.org/qing_dai.htm

不過好似係...木藍係青黛既一種....而有好幾個品種都可以叫做青黛...

就好似甜蘿勒係蘿勒既一種...但仲有九層塔和其他品種蘿勒亦可以叫做蘿勒一樣.....

=========

剛剛同老公講開...原來佢有個朋友都用indigo加henna染髮,仲誇張到一個星期染一次....男人佢都算貪靚囉。

佢朋友係開好一樽糊,放係雪櫃,每星期拎出黎染架......

回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-29 09:46:52 |顯示全部樓層
回復 54# cklife

Thanks for your information ar!!!

Henna 有護髮作用, Indigo and Henna 都係天然野, 所以每個星期染都可以, 但好麻煩, 要做成2-3個鐘.  
    如果只係用Henna, 我會加一隻蛋(加強護髮), 同埋一小蓋白醋(定色); 如果加埋Indigo一齊用就唔用白醋.
回復

cklife 發表於 2010-9-29 15:13:21 |顯示全部樓層
回復  cklife

Thanks for your information ar!!!

Henna 有護髮作用, Indigo and Henna 都係天 ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-29 09:46

我都諗住試多D唔同方法,睇下邊種方便D...不過都要時間試下...
回復

SSL200507 發表於 2010-9-29 15:44:29 |顯示全部樓層
染髮!  I need too.  Have to take time to learn from CK.
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-29 16:28:38 |顯示全部樓層
回復 56# cklife

我朋友係响銅鑼灣買的, 聲稱可染黑色.  但從各forum資料, 不論純天然indigo或henna都不能做到黑色, 所以有說做到黑色的話, 係有機會加左化學野嘅.
   哈哈!! 典解講講下離晒題嘅??   我諗要開返個forum講下henna染髮先得啦.....
回復

SSL200507 發表於 2010-9-29 16:42:45 |顯示全部樓層
Good, waiting for your action.  
回復

cklife 發表於 2010-9-29 20:10:39 |顯示全部樓層
回復  cklife

我朋友係响銅鑼灣買的, 聲稱可染黑色.  但從各forum資料, 不論純天然indigo或henna都 ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-29 16:28

以我所知....單henna做到金黃色...indigo做到藍色....國內既方法係先用henna染完..再用indigo染....話咁就會黑色....

我睇既台灣方法就教兩溝....會出栗子色.....

我諗...要兩隻一齊溝色先得囉...都過都係估....我要做下實驗先能確實...

你唔係買左用緊咩....你應該有果結架....
回復