森樹有D啡色細細隻既蟻, 點算?

作者: nico9999 發表于 2010-8-9 11:54:41
2001 3
公司有棵 森樹, 人咁高, 風水師話有利.............................
唔係用泥 , 係用D白色細細石仔 ,發現有D啡色細細隻既蟻,
可以點消滅佢地 ? 同埋洗唔洗落肥料架 ??

秘書仔種植新手一名, 呢棵風水野唔可以出事, 感激不盡 >_<!!!!
kslee 發表於 2010-8-12 14:39:47 |顯示全部樓層
室內種森樹唔系易事,隨時好地地會全株軟晒,枯死,攞來做风水樹要小心,祝你好運。蟻,可以去雀仔街買蟻藥 ...
treesome 發表於 2010-8-12 13:15

Yes雀仔街十六兩,4蚊支,兩日全部瓜晒.
回復

nico9999 發表於 2010-8-13 11:37:31 |顯示全部樓層
我買左枝噴霧殺蟲劑, 幾日前噴左次但冇料到....平時就咁睇棵樹就冇蟻, 一淋水, D蟻標晒出黎 !__! 睇黎我要去買蟻藥加強攻力啦......D蟻究竟邊樹黎架, 我公司好好空曠冇雜物, 好乾淨架 ~_~
回復

nico9999 發表於 2010-8-19 10:44:36 |顯示全部樓層
唔知係咪D蟻咬D根....棵樹我見有枯葉同埋有幾支...DUP左..............枝莖伸唔直 ~__~
我用D大塊少少既枯葉做成兜仔, 將泥上面D石仔挖個細窿, 將D蟻藥舖O係葉上, 以免蟻藥直接接觸泥土
平時D蟻唔出現架...家下走晒出黎搬食物
希望佢地快D食晒佢, 快D瓜.............唔好再食棵樹啦

D蟻瓜左後我係咪可以幫棵樹施一施肥?
回復