生病,如何醫治?

關閉 [複製鏈接]
作者: 園藝新手 發表于 2008-1-20 17:17:40
1305 6
請問它們生了什麼病,如何治理呢
園藝新手 發表於 2008-1-23 21:31:05 |顯示全部樓層
請問有無花友可幫幫忙
回復

everydayfan 發表於 2008-1-24 12:15:04 |顯示全部樓層
Wah...真係唔知咩黎, 但咁既情況下我一定剪左有問題既葉先
回復

chowie 發表於 2008-1-27 06:50:49 |顯示全部樓層
看来您的植物感软到mealy bug,是一种小爬虫(sucking insects),不知香港有没有White oil 出售,是一种农作物油,加水喷射叶面和叶低,很有效, 注意一点不要在大热天喷射,另一药是Confidor, 这药的作用是植物吸收体内(systemic pesticide),反抗这类爬虫, 这药比较贵。
回復

園藝新手 發表於 2008-1-27 10:51:42 |顯示全部樓層
原帖由 chowie 於 2008-1-27 06:50 發表
看来您的植物感软到mealy bug,是一种小爬虫(sucking insects),不知香港有没有White oil 出售,是一种农作物油,加水喷射叶面和叶低,很有效, 注意一点不要在大热天喷射,另一药是Confidor, 这药的作用是植物吸收体内(systemic ...

噢,謝謝,我試下用好年冬先
回復

charles604498 發表於 2008-1-27 11:01:38 |顯示全部樓層
好年冬功效可能慢?chowie說用水劑喷射功效快,你盆愛花唔洗受咁耐苦
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-31 23:40:29 |顯示全部樓層
好似白粉病哦。要徹底修剪佐發病的枝葉,剪後的剪刀要消毒,如果唔係會傳染俾其它植物。
回復