(新手必看)風信子的養護方法

作者: JenniferC 发表于 2008-1-20 15:08:22
146529 74
elainecyy 發表於 2008-10-5 00:26:03 |顯示全部樓層

回復 37# JenniferC 的帖子

我仲想問切底風乾, 點睇佢乾透, 因為粒野都幾大粒, 我又見唔到佢入面乾左未, 因我驚我未乾透就放入雪柜呀
JenniferC 發表於 2008-10-5 00:35:29 |顯示全部樓層
洋水仙那網頁所說的"切"作用為增生子球,子球若果養得成也要養3-4年才有花開的。

風乾問題,以風信子來說,葉芽及鱗莖係包實唔入水的,所以沒有擔心佢裡面未乾的情況,正常在不下雨的天氣下(空氣濕度高),風吹半日都乾了,開冷氣就乾得更快了。
lillian02 發表於 2009-4-30 13:24:36 |顯示全部樓層
thx~
終於明白點種風信子啦
wingyee22 發表於 2009-5-24 17:00:42 |顯示全部樓層
thx~
明白點種風信子啦
gtrnismo 發表於 2009-6-3 15:50:04 |顯示全部樓層
兩個字
專業
非常有用, 請問原產地在那裡?
同埋, 可以室外種嗎?
davidng 發表於 2009-7-7 13:55:55 |顯示全部樓層
風信子好靚又香!
咖_啡 發表於 2009-7-12 21:55:34 |顯示全部樓層
刚买了葡萄风信子
不知道适不适用呢?
fzlqn云淡 發表於 2009-7-21 20:36:47 |顯示全部樓層
非常感谢JenniferC ,您说的好详细啊。
我今年第一次买风信子,挑战自己,是需要好好丰富丰富知识,年底再种。
RubyCheng220 發表於 2010-1-3 21:42:37 |顯示全部樓層
請問如果水種, 就不能養球嗎?.?
JenniferC 發表於 2010-1-21 09:48:06 |顯示全部樓層
請問如果水種, 就不能養球嗎?.?
RubyCheng220 發表於 2010-1-3 21:42

文中提到"以土栽的為佳",並非表示水種完全不能養球,只是土栽容易管理,養球首先需要大盆栽種盡量給種球發根,之後在花後養球的時間除了養份之外,亦需要一直留意的是通風,水栽種球本身已經容易發霉的了,在香港養球要盡量延長養球的時間,水栽會有不少水氣,到了花後養球天氣回暖,就更容易有爛球的問題出現,所以"以土栽的為佳"。

不過若果有地方及有合適的環境,有個會失敗的心理準備不怕白費心機,就算水栽亦不防試試,當取個經驗也不錯。
alice_sang 發表於 2010-2-25 18:22:05 |顯示全部樓層
我第一次種架~
我新年在花墟買左個已上盆出葉既球回來, 放左響公司種...不過, 星期二我俾佢曬左一日太陽...佢依家d花仔高到兩寸就開左花了....都唔知係咪lee 幾日又勁凍又勁熱...早左開呢...響d 葉中間開花...係唔係就係"夾箭"呀?
綠色兔子 發表於 2010-4-29 16:10:38 |顯示全部樓層
上年的貪得意o向花展買左一盆藍色的回家,
不出一星期就全開了, 超靚!
但過不了幾天就出了很多蚊仔o向盆度爬爬爬...
嚇得我掉了它...

我可能會再買, 但可以教我有蚊仔時可以點做呢???
七弦星 發表於 2010-5-29 23:16:15 |顯示全部樓層
我之前係種水種,
但係雪係雪櫃
唔小心浸爛左個球...嗚 (呢d係咪叫欲哭無淚
到衣+仲有陰影..唔敢種球根植物...
smallgiant 發表於 2010-7-17 01:28:32 |顯示全部樓層
Thanks...will try in this year.
cklife 發表於 2010-10-3 11:12:00 |顯示全部樓層
感謝....之前只試過一次過既水栽法....

今天想 試試用土栽養球...你這篇真的很有用..感謝...
henry-koitsi 發表於 2011-5-6 23:53:05 |顯示全部樓層
感謝 Jennifer 的分享 風信子一直是我最喜愛的球根植物
那濃郁的香味 令人難忘
s56212 發表於 2011-5-30 02:58:31 |顯示全部樓層
想問下水種既球根如果轉盆種得唔得
另外子球應該點處理
要雪的話大約幾月開始雪
beckycm 發表於 2011-8-24 15:26:44 |顯示全部樓層
我的风信子复花就稀稀拉拉的了。今天用这方法试试。学习了。
ememhk 發表於 2011-10-2 02:08:08 |顯示全部樓層
水種的話, 要連水一起雪嗎??
說明書叫, 加水至球根底.... 5-10度黑暗環境放45日.

但係連埋個水樽雪, 有難度呀......  可唔可以淨係雪球, 6星期後先放返落樽加水?
SlothKali 發表於 2012-2-19 05:19:06 |顯示全部樓層
剛買了一株風信子, 看了妳的貼文, 很實用, 萬分感激.  我打算今季種完之後留根下次再種, 從貼文得知要消毒, 請問方便多指導一下消毒詳情嗎? 另請教如何消毒泥? (栽種用的植料最好也去消個毒) 平常種其他花也要消毒泥嗎?