植料全用綠沸石???

作者: 快樂王子 發表于 2019-7-11 07:59:01
1420 3

請問肉肉植料, 因包裝上寫不可多過5%(如多過會是傷肉肉,還是意思只是5%及100%根部防腐效果也是一樣的意思), 可否全用綠沸石, 因顏色好及不會散!!

有些石仔用D力便會渣散了, 硬度過低做植料遲早變沙

下方圖是種的肉肉, 大多數也不知名字, 以下不知是否全合適全用綠沸石???

little_stone 發表於 2019-7-11 16:02:52 來自手機 |顯示全部樓層
我又真係未試過全用綠沸石
如果王子想要硬質植料,我個人覺得陶粒、麥飯石、赤玉土、輕石、火山炭等等都比較少粉化(我見你都有用?)
要留意嘅係,硬質植料不利發根,對新上盆嘅肉苗消耗會較大,多肉生長亦會比較慢,不過都比較易控型,另外就係多肉每一、兩年就差不多需要翻盆

相片第一張係乙女心
第二張係玉露,不過我分唔到係邊種,要再請教其他大大
第三張係吹雲之松錦
第四張係鹿角海棠錦
第五張都係玉露,但係我未見過嘅款

謝謝  發表於 2019-7-11 20:00
回復

icesea 發表於 2019-7-12 00:14:44 |顯示全部樓層
這鹿角海棠,希望不是藥錦!?
第五張好像《缸記》的七彩冰燈,好像有光油的那一種,你覺得是人工加上去,還是自己生的呢???

人工加上去機會很大, 因我晚上會噴少少水(嘖霧式) , 玉露(綠色)基本無水珠, (光澤紅色)水珠非常多!!  發表於 2019-7-12 09:05
回復

阿唯小Ken 發表於 2019-7-12 01:06:21 來自手機 |顯示全部樓層
人工吧......

讚同讚同  發表於 2019-7-12 07:59
回復