返回列表 發新帖

解決蝸牛和千足蟲問題 (千足蟲有相睇啦..)

作者: 小巫 发表于 2010-7-25 14:53:05
21216 27
ht333147 發表於 2010-7-30 22:27:49 |顯示全部樓層
千足虫同百足係咪同一樣野唻?
茶籽粉係咪有毒? 定係可以防虫/驅虫?
小美 發表於 2010-7-30 14:16

全中
兩個問題都答中
孖吉 發表於 2010-7-30 22:48:53 |顯示全部樓層
全中
兩個問題都答中
ht333147 發表於 2010-7-30 22:27

Sorry, 係唔同o既。

雖然 千足蟲 和 百足 都係 多足亞門,但係 係好唔同的生物:

千足蟲 (倍足綱 Diplopoda) http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E9%A6%AC%E9%99%B8
馬陸,又名千足蟲,倍足綱節肢動物,陸生。身體有多節,頭部有觸角,生活在潮濕的地方,大多以枯枝落葉為食。有時會啃食植物幼苗,因此可能會被認為是害蟲。部分種類遇襲擊即假死片刻(把自己蜷縮起來)。馬陸味臭,令鳥獸都不愛吃它。 除第一節及最後一節外,每一節有兩對腳。

百足 (唇足綱 Chilopoda) http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E8%9C%88%E8%9A%A3
蜈蚣(Scolopendra subspinipes)是一種有毒腺的、掠食性的陸生節肢動物。

即係 一種食素/一種食肉,一種冇毒/一種有毒
ht333147 發表於 2010-7-30 23:05:37 |顯示全部樓層
Sorry, 係唔同o既。

雖然 千足蟲 和 百足 都係 多足亞門,但係 係好唔同的生物:

千足蟲 (倍足綱 Dipl ...
marcuslee 發表於 2010-7-30 22:48

我的意思是千足蟲及馬陸是同一種蟲有兩同名稱, 與蜈蚣當然大不同
fishinglok 發表於 2010-8-1 03:41:33 |顯示全部樓層
我係元朗三興度, 佢教我用茶籽粉, 好似泥咁樣, 灑o的係泥面頭就得喎. 我買o左包來試, 真係一晚, 第日就見到o的蝸牛死晒係個殼入面乾乾o地咁呀. 好快見效. 佢話而家好多都係用呢隻茶籽粉來殺蟲又可以作肥料用喎.
小巫 發表於 2010-8-1 09:57:36 |顯示全部樓層
多謝咁多位師兄師姐提供的意見,因為我種的是蔬菜類食用種物,我打算試用茶籽粉,睇吓得唔得,如果有其他更好的方法,歡迎各位告知一二,謝謝..
夜魔 發表於 2010-8-10 03:13:42 |顯示全部樓層
茶籽粉唔係有毒架...可以用黎洗碗架....

我洗碗、洗頭、洗身都有用...用左好耐,最近先知可以用係植物度.. ...
cklife 發表於 2010-7-30 22:15

茶籽粉中含有15~18%的茶皂素。茶皂素是一種天然非複方型表面活性劑
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1124893419

detergent.... 破壞佢個 exoskeleton? / block 左 d 呼吸孔?
jose666 發表於 2012-7-21 09:54:10 |顯示全部樓層
茶籽粉真係好得~~千足虫瓜哂~

我盆茉莉花都有馬陸, 由他去幫我翻鬆d泥  發表於 2012-8-19 20:55
clychris 發表於 2012-8-15 11:28:39 |顯示全部樓層
jose666 發表於 2012-7-21 09:54
茶籽粉真係好得~~千足虫瓜哂~

茶籽粉 係咪真係掂呀 ?
我嗰園圃勁多蝸牛, 同d 園友都傾過, 好難克服呢個蝸牛問題!

係咪洗頭嗰d 茶籽粉都得架?

係  發表於 2012-8-19 20:57