到手香,還是番薄荷,或是潮州薄荷!!

作者: 菲愛花 發表于 2010-7-16 21:39:38
31915 75
菲愛花 發表於 2014-8-30 09:57:24 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-8-30 00:31
Thx you 晒呀菲。  
上網google過優遁草,原來藥用價值咁高,希望種到之后再share出去啦。
再次thx you  ...

除心送小小1枝條已揀有小小根入泥給你,始終原產地屬熱帶地區應春天才插枝較易繁殖,留意温度低時「加衣」喔 樂意與你們分享
回復

金剛 發表於 2014-8-30 10:00:22 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2014-8-30 09:50
謝謝金剛大師。拎番嚟6天長出新葉啦~

時間過得咁快原來已是六天前的事
回復

金剛 發表於 2014-8-30 10:09:25 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-8-30 00:31
Thx you 晒呀菲。  
上網google過優遁草,原來藥用價值咁高,希望種到之后再share出去啦。
再次thx you  ...

http://mykampung.sinchew.com.my/node/148191

當然一定要小心食用...  發表於 2014-8-30 14:44
回復

菲愛花 發表於 2014-8-30 10:27:12 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-30 10:09
http://mykampung.sinchew.com.my/node/148191

曾有一位啟蒙導師教我,種植享受過程不要問我點樣食有甚麼益處,大家切記有病要「望、聞、問、切」喔!不要自己做郎中。
回復

金剛 發表於 2014-8-30 11:48:15 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2014-8-30 10:27
曾有一位啟蒙導師教我,種植享受過程不要問我點樣食有甚麼益處,大家切記有病要「望、聞、問、切」喔!不 ...

這個較難^^大多花友都喜歡食

我都不例外尤其鐘情香草的香蜂草及檸檬馬鞭草,但跟隨導師現喜愛了肉肉  發表於 2014-9-1 18:21
回復

344a 發表於 2014-8-30 14:30:32 來自手機 |顯示全部樓層
今早起身見棵冬冬草都系軟晒,但e+返去見到又好返好多。  我諗amyleemw嘅都系應該差不多。
回復

amyleemw 發表於 2014-9-1 11:24:42 |顯示全部樓層
多謝金剛大師及呀菲指點, 放左幾日, 有好轉啦. 棟比我搞到死死下既冬冬草終於肯企直啦. 需然仲係有d黃, 不過佢唔訓哂係到我都安心d啦. tt02.jpg 另外果兩棵好健壯, 已經有朋友話大d要分d比佢..努力快d大, 好多人等住食你地! tt03.jpg     兩棵倒手香都適應,我成日走去摸佢...   tt04.jpg

噢…亞菲,未夠料子啊~大家後生仔女隨便稱亞菲^_^  發表於 2014-9-3 00:52
哎喲… 有心栽花花不開,無心插柳柳成蔭  發表於 2014-9-3 00:50
哈哈,只係與大家分享^^  發表於 2014-9-3 00:14
師姐呀菲分享嘅都系d有用嘅草藥,真系要比心機種好d。  發表於 2014-9-3 00:10
回復

菲愛花 發表於 2014-9-3 00:48:32 |顯示全部樓層
香草中她真係初種植朋友的首選,阡插非常容易
自從找到香港中國醫學研究所編寫的《香港中草藥第八輯》,第144頁。始終喜歡稱她番檸檬,你們呢?

由拉丁學名亦可搜尋可靠的相關資訊Coleus amboinicus lour.
找到其中一個與大家分享
http://www.mpbd.info/plants/coleus-amboinicus.php

p.s. 冬冬草亦找到了另一些別稱
周兆祥博士的介紹找到了與大家分享資訊
http://www.lifeflowhk.org/%E5%86%AC%E5%86%AC%E8%8D%89/
淺談蛇接骨(冬冬草)
http://blog.sina.cn/dpool/blog/s/blog_687a7bd10102dzq7.html
回復

344a 發表於 2014-9-3 09:26:24 來自手機 |顯示全部樓層
香草一定好多人仲意!   有時,草比花更靚。
回復

amyleemw 發表於 2014-10-13 09:48:10 |顯示全部樓層
呀菲姐, 真係有d對你唔住, 好地地一棵冬冬草, 黎到我屋企就搞成咁...唔知點解佢好似想死想死咁, 但又有新葉出喎...真係唔知佢想點... tt05.jpg    

另外2棵都叫做好d,不過d葉細細塊同黃    tt07.jpg    

2棵到手香都ok, 有好多新葉出.    tt06.jpg

阡插成功,葉黃吾夠光?或缺肥,俾d花生麩粉肥料置泥中,切勿撒面  發表於 2014-11-9 21:15
回復

344a 發表於 2014-10-13 12:01:51 來自手機 |顯示全部樓層

我棵冬冬草都冬冬咗!
而棵番檸檬嘅葉越來越大,唔知最終會大成点。
水龜草變咗我嘅至愛。   琴晚cut短佢再扦插。
回復

菲愛花 發表於 2014-11-9 23:50:27 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-10-13 12:01
我棵冬冬草都冬冬咗!
而棵番檸檬嘅葉越來越大,唔知最終會大成点。
水龜草變咗我嘅至愛。   琴晚cut短佢 ...

同時期我都阡插咗幾盆有根啦,兩位又再來取啦
我個度都係見光吾見太陽都無葉黃未落肥喔
2014-11-09 21.09.53.jpg
回復

344a 發表於 2014-11-10 20:11:47 來自手機 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2014-11-9 23:50
同時期我都阡插咗幾盆有根啦,兩位又再來取啦
我個度都係見光吾見太陽都無葉黃未落肥喔 ...

多謝菲姐先。   下次有機會再問菲姐送d草嚟種。

請教菲姐,d番薄荷可點様用?  冲茶之類可以嗎?
回復

菲愛花 發表於 2014-11-14 22:10:01 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-11-10 20:11
多謝菲姐先。   下次有機會再問菲姐送d草嚟種。

請教菲姐,d番薄荷可點様用?  冲茶之類可以嗎?  ...

26#有朋友介紹素湯
當然治喉嚨痛首選泡茶當水飲
或浸酵素
或DIY皂

簡單泡茶如飲菊花茶,香草花茶都可以,但有些人怕飲花茶,可遂少一至兩片,涼了加蜜糖yummy,記住蜜糖不能熱水沖調破壞營養,年紀大腦退化忘記咗要查一查書話你知
回復

344a 發表於 2014-11-25 07:53:37 來自手機 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2014-11-14 22:10
26#有朋友介紹素湯
當然治喉嚨痛首選泡茶當水飲
或浸酵素

菲姐你睇棵蕃薄荷已經變成幾大,隔離盆系臭草,可以用黎比較。   而水龜草最近我用吊盆吊起黎養,都好正。
回復

344a 發表於 2014-11-25 08:10:04 來自手機 |顯示全部樓層
花花公子哈哈 發表於 2014-11-25 02:48
係唔係有機種植?
可以全日曬嗎?

樓主系有機種植的,我就用雞c肥種。   
因為我屋企得兩三小時太陽,係咪可以全日照就等樓主答。
回復