無名花貓(分享自Dick 大)

作者: faye07 发表于 2019-7-4 18:44:56
3923 32

想請問花貓莖是否木質化左,是否需要斬頭重種?莖下層已經完全無毛。多謝各位大大賜教
andyman 發表於 2019-7-4 21:21:29 |顯示全部樓層
如果盆底或盆邊有小苗出, 即係可以掘出來收鱗莖了,  用鱗莖再種過又得, 斬頭再種都得。
faye07 發表於 2019-7-4 22:07:07 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-7-4 21:21
如果盆底或盆邊有小苗出, 即係可以掘出來收鱗莖了,  用鱗莖再種過又得, 斬頭再種都得。 ...

多謝你的回覆及指導。現在將佢斬頭浸水中。掘出四條蟲,會分享兩條出去。花貓第一次種,想問清楚才動手。
faye07 發表於 2019-7-4 23:10:57 來自手機 |顯示全部樓層
現在這樣處理
andyman 發表於 2019-7-5 10:16:32 來自手機 |顯示全部樓層
faye07 發表於 2019-7-4 23:10
現在這樣處理

我的也斬頭, 現在出了很多根.
faye07 發表於 2019-7-5 11:40:54 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-7-5 10:16
我的也斬頭, 現在出了很多根.

好多根啊,浸左多久?

你果棵都莖老化了或因為長太高?花貓莖係唔係會老?都要斬頭?通常排文見都是太高而斬頭,唔見有提過莖會老化
ymbonitawong 發表於 2019-7-5 12:28:26 來自手機 |顯示全部樓層
大大請問是否只浸水就出這麼多根,浸了多小天?
Ison 發表於 2019-7-5 12:46:25 來自手機 |顯示全部樓層
faye07 發表於 2019-7-4 22:07
多謝你的回覆及指導。現在將佢斬頭浸水中。掘出四條蟲,會分享兩條出去。花貓第一次種,想問清楚才動手。 ...

花貓迷岩其實好粗生,不用擔心會老化,我用4寸盆種了兩年,期間沒有掘蟲,太高時只斬頭剪岩高度做分享,兩年後出了十幾支莖,爆花時好好睇啊!
faye07 發表於 2019-7-5 13:14:17 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-7-5 12:46
花貓迷岩其實好粗生,不用擔心會老化,我用4寸盆種了兩年,期間沒有掘蟲,太高時只斬頭剪岩高度做分享, ...

多謝賜敎。本身諗住可以等出幾個苗等爆盆。泥棵來時莖是有綠色有毛的,昨天早上噴水時驚覺莖部乾乾。以為老化了
andyman 發表於 2019-7-5 15:18:11 |顯示全部樓層
faye07 發表於 2019-7-5 11:40
好多根啊,浸左多久?

你果棵都莖老化了或因為長太高?花貓莖係唔係會老?都要斬頭?通常排文見都是太高 ...

我見台灣的文章都是講有小苗從花盆底部生出, 就會重植或換大盆, 我就選擇左斬頭重植。
呢棵浸左約10天。
faye07 發表於 2019-7-5 20:12:44 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-7-5 15:18
我見台灣的文章都是講有小苗從花盆底部生出, 就會重植或換大盆, 我就選擇左斬頭重植。
呢棵浸左約10天。 ...

希望我果棵可以都快快長根根,蟲蟲快d出苗生根
andyman 發表於 2019-7-5 21:52:59 |顯示全部樓層
faye07 發表於 2019-7-5 20:12
希望我果棵可以都快快長根根,蟲蟲快d出苗生根

我另一棵花貓莫內花園都要重植, 因為太大風吹斷了
faye07 發表於 2019-7-5 22:06:26 來自手機 |顯示全部樓層
唔記得要用回覆
faye07 發表於 2019-7-5 22:07:29 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2019-7-5 21:52
我另一棵花貓莫內花園都要重植, 因為太大風吹斷了

甘易斷?你放露台露天?
andyman 發表於 2019-7-5 23:33:50 來自手機 |顯示全部樓層
放花槽, 果日好大風.
faye07 發表於 2019-7-18 14:18:51 來自手機 |顯示全部樓層
出左好多根,中有兩個芽點。是日放假係時候,幫佢上盆,經過三個月試驗后,知道邊個位適合佢成長,希望佢快高長大開花
faye07 發表於 2019-7-18 14:23:57 來自手機 |顯示全部樓層
本身泥里已出芽的蟲,亦大左,好開心。唔會浪費dick 大的分享
faye07 發表於 2019-12-21 15:16:41 來自手機 |顯示全部樓層
五個月后,其中一棵已開了兩朵及兩朵快開,中有五個花冧。另一棵亦有花冧出緊,好開心,無浪費分享。
faye07 發表於 2019-12-21 15:18:41 來自手機 |顯示全部樓層
開緊花的一盆,蟲蟲生出泥面。等大點可做分享
Dollarschan 發表於 2019-12-27 13:26:14 來自手機 |顯示全部樓層
faye07 發表於 2019-12-21 15:16
五個月后,其中一棵已開了兩朵及兩朵快開,中有五個花冧。另一棵亦有花冧出緊,好開心,無浪費分享。 ...

faye,你隻貓一定係好食好住好開心嘞,有巧多花冧花色巧靚呀,一齊開就爆花啦~
12下一頁