返回列表 發新帖

係嘉年華買左士多啤梨,想請教一下!!(有相喇~)

作者: yannes 發表于 2008-1-16 10:44:58
4466 31
阿晴 發表於 2008-1-19 08:41:42 |顯示全部樓層
原帖由 christy 於 2008-1-18 15:20 發表

你可以落一d phosphate比率重d既肥料以利開花結果...而減少氮肥使士多啤梨因生長葉與根而分薄結果的營養~
不過你岩岩先分左株,過多幾日先放肥la!!
我之前分左株有落左基肥,之後過一個星期就用有機海藻黎作肥料.. ...

小心r~~~~草莓好易發生肥害~~落太多太密肥會燒根ga~~~
回復

阿晴 發表於 2008-1-19 08:44:15 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-1-16 22:30 發表

我第一日都有問過,有機士多就約$50.00一盆,普通的就$15.00一盆!相差都好大!

唔係有冇機問題r~~~~係品種ge關係~~~有d小果品種~種到好大棵好多年都係好細粒~~~而有d品種本身就大粒~~~所以係一分錢一分貨ga~~~
回復

阿晴 發表於 2008-1-19 08:49:36 |顯示全部樓層
我果日都有買到~~~~好似又係果個白頭髮(?)肥叔叔果檔~~~
3盆都100蚊好貴........ 不過真係好大粒~~~好香草莓味又好甜~~
過幾天都打算栽種下去了~~

回復

prisyan 發表於 2008-1-19 13:56:30 |顯示全部樓層
唔該晒阿晴

咁我又想問多個傻問題,可否舉一些追肥用的有機肥例子?同邊度有得賣?我真係零concept。

唔該晒

PS. 我今日將走莖同母株分開咗啦,希望佢生高長大,百子千孫

走莖BB

就食得,好香

回復

yannes 發表於 2008-1-19 16:46:10 |顯示全部樓層
我買回來咁來都冇落過肥...但突然好似有肥害咁...(之前有見到其他post形容過)
就係有一塊葉開始變黑...前2天又係葉上見到一條黑色的蟲蟲...
嚇死我了!!!我立即用牙纖'撩'走佢!!!唔知有咩辦法令士多啤梨好返??
我就來要去德國工幹了...我都唔知佢會唔會係我出trip時死了....
有冇help help我??
回復

yannes 發表於 2008-1-19 16:47:18 |顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

你的bb都好健康哦~~
回復

yannes 發表於 2008-1-19 16:48:14 |顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

唔知係唔係同一間呢!!!!! 不過真係好似貴左啲啲....
回復

阿晴 發表於 2008-1-21 20:28:47 |顯示全部樓層
原帖由 prisyan 於 2008-1-19 13:56 發表
唔該晒阿晴

咁我又想問多個傻問題,可否舉一些追肥用的有機肥例子?同邊度有得賣?我真係零concept。

唔該晒

PS. 我今日將走莖同母株分開咗啦,希望佢生高長大,百子千孫

http://farm3.static.flick ...

因為懶… 所以我都係用最普通果隻全效化合粒肥~即是街市或街坊園藝店、菜種行賣果種~~
大概每月至兩個月一次~~貪佢夠長效~唔洗成日施肥~~另間中施用液肥配合~~
如果你要用長效有機肥可用雞屎果類(不過唔好落太多!)~~或堆肥、菜種行有賣的果樹專用的有機肥or海鳥糞肥~~不過草莓易生肥害勿施過量及太密~還要配合生長期施用oh~~

回復

阿晴 發表於 2008-1-21 20:33:54 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-1-19 16:46 發表
我買回來咁來都冇落過肥...但突然好似有肥害咁...(之前有見到其他post形容過)
就係有一塊葉開始變黑...前2天又係葉上見到一條黑色的蟲蟲...
嚇死我了!!!我立即用牙纖'撩'走佢!!!唔知有咩辦法令士多啤梨好返?? ...

其實會唔會係有"分"病r?
回復

阿晴 發表於 2008-1-21 20:39:45 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-1-19 16:48 發表
唔知係唔係同一間呢!!!!! 不過真係好似貴左啲啲....

其實我有兩盆係在入口第一間買的…因為當時已接近結尾才入去~~所以一見到士多berry就好心急~~
又見到d士多啤梨幾大粒所以~就即刻買r~~~買r~~~    
點知去到果間見到仲靚d~~~就g道自已太心急la~~~~

回復

prisyan 發表於 2008-1-21 22:58:59 |顯示全部樓層
今日見到個龜缸有D綠色嘅水藻,唔知養龜水可唔可以當有機肥用呢?

回復

阿晴 發表於 2008-1-23 00:53:51 |顯示全部樓層
都可以ge~~但你唔可以用d有落過藥ge水lo~~
回復