係嘉年華買左士多啤梨,想請教一下!!(有相喇~)

作者: yannes 發表于 2008-1-16 10:44:58
4465 31
好開心~ 我終於買到士多啤梨了~!!之前見大家都係花壚$15就買到...
但係我見到的都要$120..而且仲係唔多靚咁...所以冇買到,上星期日去左嘉年華~
一心都係睇士多啤梨的~不過啲嘢好似仲貴過花壚...所以行行下都好似冇乜心機...
士多啤梨一盤要$30~40...好似太貴了...我再行多幾間,睇到一個肥叔叔睇檔的,
賣剩2盤士多啤梨,一盆好似就謝咁,一盆就好樣啲,我問佢幾錢,要$20一盆,我就說...
[咁貴??]因為我見佢都冇乜嘢賣了,所以想講下價~跟住佢就說[我送俾你都冇用啦!!都未有花,要種的!!]
我仲以為佢咁好,會送俾我,點知佢真係減價俾我,說$10盆,我就再睇真啲,選了比較靚的一盆~
佢仲話$15/2盆俾我,我見好似就死咁...我冇要到...之後我就勁開心!!所以上來同大定分享一下!!
可惜我電話條電腦線有問題...post唔到相俾大家睇...我好快會補相的!!!
我仲想請教一下大家!!是不是買回來的士多啤梨都要換泥??分盆的??我應該要點做好??
是不是要立即落肥??

明天才分盆~

明天才分盆~
geminie 發表於 2008-1-16 12:25:22 |顯示全部樓層
可以參巧下面這個
士多啤梨分盆記
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=4160
回復

yannes 發表於 2008-1-16 13:45:48 |顯示全部樓層
是不是一定要換新泥的??如果唔換得唔得的??
回復

carlot 發表於 2008-1-16 14:11:45 |顯示全部樓層
本身包住根果舊泥就唔洗換, 因為怕換果時傷到d根
回復

yannes 發表於 2008-1-16 14:57:54 |顯示全部樓層
謝謝你們的解答~!!!
咁需要立即落肥嗎??如要...只加係花壚買回來的[有機肥]可以嗎??
回復

prisyan 發表於 2008-1-16 17:58:51 |顯示全部樓層
我都係嘉年華嗰日買咗士多啤梨呀, 不過唔係嘉年華裡面,而係喺花噓,嘉年華D唔係好靚都要賣$50,於是我行過花噓睇睇,喺鵬X園藝有好多大大盆都係$18,所以我又買多一盆大種嘅。

今日先得閑同佢換盆

上星期買細粒D嘅分成三盆,以後大把有得食啦。

不過我想請教各位師兄師姐,應該點樣同士多啤梨授粉呢?

回復

yannes 發表於 2008-1-16 19:09:45 |顯示全部樓層
上次我都有問過~版主說會有昆蟲和自然風授粉的~
不用自己來~!!
回復

PACO 發表於 2008-1-16 22:30:20 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-1-16 10:44 發表
好開心~ 我終於買到士多啤梨了~!!之前見大家都係花壚$15就買到...
但係我見到的都要$120..而且仲係唔多靚咁...所以冇買到,上星期日去左嘉年華~
一心都係睇士多啤梨的~不過啲嘢好似仲貴過花壚...所以行行下都 ...

我第一日都有問過,有機士多就約$50.00一盆,普通的就$15.00一盆!相差都好大!
回復

yannes 發表於 2008-1-16 22:51:24 |顯示全部樓層
所以我覺得我用$10買左盆是好抵的 不過就唔知是有機定冇機了~
回復

EddieOR 發表於 2008-1-16 23:33:54 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-1-16 22:30 發表

我第一日都有問過,有機士多就約$50.00一盆,普通的就$15.00一盆!相差都好大!

係呀,我想要有機,不過價錢相對貴幾倍,都令我放棄了選擇
回復

PACO 發表於 2008-1-16 23:46:45 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-1-16 23:33 發表

係呀,我想要有機,不過價錢相對貴幾倍,都令我放棄了選擇

所以我選擇用種子種起,雖然難種d但滿足感就大好多了
回復

EddieOR 發表於 2008-1-17 00:48:03 |顯示全部樓層
試過四五次用種子種最終都死了,唉!~
回復

orchids 發表於 2008-1-17 11:46:21 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-1-16 19:09 發表
上次我都有問過~版主說會有昆蟲和自然風授粉的~
不用自己來~!!

我好耐已前種過,唔需要攪授粉的,開花後就結果,好自動化ga!
回復

EddieOR 發表於 2008-1-17 12:59:53 |顯示全部樓層
草莓進行人工授粉可增加坐果率,可以減低略型果
回復

yannes 發表於 2008-1-18 13:35:00 |顯示全部樓層
咁我要落什麼肥??如果現在開始種,是不是要到出年才會出花/果??
回復

christy 發表於 2008-1-18 15:20:06 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-1-18 13:35 發表
咁我要落什麼肥??如果現在開始種,是不是要到出年才會出花/果??

你可以落一d phosphate比率重d既肥料以利開花結果...而減少氮肥使士多啤梨因生長葉與根而分薄結果的營養~
不過你岩岩先分左株,過多幾日先放肥la!!
我之前分左株有落左基肥,之後過一個星期就用有機海藻黎作肥料..當佢生長到有小小花開既時候就落第2隻有機肥(phosphate比率較高)
之後D 士多啤梨依家生多左好多花同士多啤梨仔
回復

yannes 發表於 2008-1-18 20:56:51 |顯示全部樓層
如果是有機肥可以嗎??
回復

christy 發表於 2008-1-18 22:29:23 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-1-18 20:56 發表
如果是有機肥可以嗎??

當然可以LA=]
不過你要睇返個隻肥要幾耐先落一次!!
因為士多啤梨多水同肥都唔得架
回復

prisyan 發表於 2008-1-18 23:04:42 |顯示全部樓層
唔該晒版主同各位!有得同大家分享交流吓真係開心!

有傻問題兩條,唔好見怪
1/ 請問人工授粉係咪即係用掃或棉花棒喺朵花度掃吓就得啦?
2/ 請問"魔肥"係有機定冇機呢?我媽咪話係有機喎。
回復

阿晴 發表於 2008-1-19 08:39:28 |顯示全部樓層
原帖由 prisyan 於 2008-1-18 23:04 發表
唔該晒版主同各位!有得同大家分享交流吓真係開心!

有傻問題兩條,唔好見怪
1/ 請問人工授粉係咪即係用掃或棉花棒喺朵花度掃吓就得啦?
2/ 請問"魔肥"係有機定冇機呢?我媽咪話係有機喎。 ...

A#
1/都得ge~~~~但種在戶外就不須人工授粉lo~~好似係:如唔怕麻煩~剛開時和滿開時都授一次粉就肯定會結到果~~
2/魔肥係無機化肥黎ga~~~唔適合做追肥~因為佢分解得慢~~多作基肥用~~

回復

12下一頁